06 / 05 / 2024

Beylikdüzü, İstanbul 'un gelişen yüzü!

Beylikdüzü, İstanbul 'un gelişen yüzü!

Kimilerine göre beton yığını kiminlerine göre ise modern şehircilik örneği olan Beylikdüzü, Gürpınar" dan 3 mahalle, Yakuplu"dan 2 mahalle ve Beylikdüzü"nden 5 mahallenin katılımı ile İstanbul"un en genç ilçelerinden biri



 Kimilerine göre beton yığını kiminlerine göre ise modern şehircilik örneği olan Beylikdüzü, Gürpınar" dan 3 mahalle, Yakuplu"dan 2 mahalle ve Beylikdüzü"nden 5 mahallenin katılımı ile İstanbul"un en genç ilçelerinden biri. Son yıllardaki hızlı yapılaşma ve nüfus artışı ile en hızlı gelişen bölgelerden biri olan Beylikdüzü, 90"lı yıllardan önce kooperatiflere tahsis edilen alanlarda yükselen daha sonra özel sektörün yaptığı projelerin takip etmesiyle, bugün İstanbul"un depo konut alanı haline geldi. 2003"te başlayan hızlı fiyat artışları ile konut fiyatları tavan yapmış olsa da, metrekare fiyatlarına bakıldığında Beylikdüzü İstanbul"un en cazip bölgelerinden birisi olmaya devam ediyor. Biz de İstanbul"u incelediğimiz ˜Bölge" dosyalarına Beylikdüzü"nden başladık.
 
Merkezi lokasyondan şehir dışına göç

Sitelerin en yaygın olduğu ilçe konumunda bulunan Beylikdüzü, depremle birlikte yeni yerleşim alanlarına duyulan ihtiyaçla birlikte son yıllarda bu kadar gözde bir yaşam merkezi haline geldi. şžehir merkezinde bulunan binaların sahip olduğu otopark sorunu ve yeşilden yoksun olmasıyla, insanlar artık yoğun bir şekilde Beylikdüzünde yaşamayı tercih ediyorlar. Bölge, özellikle İstanbul"un daha dar çerçevesine sahip, metrekare olarak daha küçük yoğunlukta konutların bulunduğu, otopark, sosyal ve yeşil alan sorunu yaşayan bölgeler olmak üzere başta Koca Mustafa Paşa, Fatih, Aksaray, K.çekmece, Sefaköy, şžirinevler ve Avcılar bölgesinden çok göç alıyor.

Beylikdüzü neden tercih ediliyor

Lüks villa projelerinden, nitelikli ucuz konut projelerine kadar, farklı gelir gruplarına hitap eden projelerin bulunduğu Beylikdüzü yeni ev sahibi olmak isteyenlere fırsatlar sunduğu için cazibe merkezi konumunda. Birçok merkezde bütçeyi aşan ölçüdeki konutlara bölge genelinde çok daha uygun şartlar ile sunulması da bölgenin cazibesini artırıyor. œİstanbul"un tüm semtlerinde, hatta diğer illerde bile hiçbir insan yok ki Beylikdüzü"nde bir tanıdığı, eşi dostu olmasın.diyen Remax Hedef Brokerı şženol Caner sözlerine şöyle devam ediyor: œ İnsanlar yakınlarını, dostlarını, akrabalarını görmek üzere bölgemize geldiklerinde, buranın yaşamak için çok cazip, konutların da metrekare olarak büyük olması (140-180 m2), sosyal ve yeşil alanların fazla olması ve fiyat aralığının her kesime hitap etmesi tercih sebeplerindendir. Bir de bölgede TÜYAP uluslar arası fuar merkezinin, bir çok AVM"lerin, özellikle Migros, Bauhaus gibi dev markaların bulunması pek çok müşteri kitlesini çekmekte olduğundan İstanbul"un küçük bir kopyası gibidir ve istihdam bakımından güçlü bir bölgedir. şžunu da unutmamak lazım E-5 karayolunun bölgenin tam ortadan geçmesi görselliği arttırmakta ve bölgeye yerleşimi hızlandırmaktadır.

Bölgesel farklar mevcut

œ Gelir grupları hakkında kesin bir bilgi vermek zor. diyen Caner sebebini ise şöyle açıklıyor: œBölgenin öncesi ile şimdiki durumun arasında büyük farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. Bunu iki üç gruba bölebiliriz, 1990-2000 yılları arası, 2000-2005 yılları arası ve sonrası. Önceki yıllarda oluşan kooperatif tarzı konutlar daha çok orta gelir grubuna hitap ediyordu. Sonrasında inşaat firmalarının gelmesi ile oluşan yapılaşma ile orta üzeri gelir gruplarına hitap edildi ve son olarak günümüzdeki güçlü ve popüler inşaat firmalarının bölgedeki potansiyeli görmesi ile uyguladıkları elit projeler ve rezidans yaşam tarzını cazip şartlarla sunmaları üzerine üst düzey gelir gruplarını bölgeye çekmiştir. Fakat yine de bölgesel farklar bulunuyor.

İstanbul"un batısında parlayan yıldız

Beylikdüzü Belediyesi yerel yönetimi bölgeye nasıl değer katabilecekleri açısından oldukça güçlü çalışmalar yaptıklarını her yıl geleneksel olarak düzenlemiş oldukları festival ve çeşitli aktivitelerle gösteriyorlar. Bölgede var olan hastaneler, AVM"ler, proje aşamasındaki oteller, yeni rezidanslar, kültür merkezleri, kreşler, okullar, sosyal ve yeşil alanlar da insanları hem oturum hem istihdam bakımından çekiyor. Deprem sonrasındaki sağlam yapılaşmanın vermiş olduğu güven de insanların bölgeyi tercih etme sebeplerinden biri olduğunu belirten Caner, œ Bir de unutmayalım ki yerleşimler yüz yıllardır hep Batı"ya doğru inşa edilmektedir ve Beylikdüzü İstanbul"un batısındaki parlayan yıldızı olmuştur. Hemen yanındaki sayfiye cenneti olan B.çekmece"ye yakınlığı da cazibe merkezi olmasının sebeplerindendir. dedi.

2012"de ulaşım sorunu çözülecek

Beylikdüzü"nde yaşayan insanlar için dezavantajların az olduğunu, en önemlisinin de ulaşım olduğunun altını çizen Caner, œMetronun bölgeye gelmemiş olması burada yaşamanın en büyük dezavantajıdır. Fakat 25 km uzunluğundaki Bakırköy-Beylikdüzü metrobüs hattının Aralık 2012"de tamamlanmasından sonra ulaşım sorunu kökten halledilmiş olacak. diye konuştu.
2.el piyasası yoğun. Yaklaşık olarak 200.000 civarında kişinin yaşadığı Beylikdüzü"nde ikinci el piyasasında son günlerde yoğunluk görülüyor. İstanbul"daki tapu işlemlerine bakıldığında yoğunluğun yaşandığı ilk üç bölgeden biri olduğunu söyleyen Caner, œSıralamaya baktığımız zaman ilk 3; B.çekmece, Beylikdüzü ve Esenyurt arasında değişkenlik gösteriyor. Türkiye"nin lokomotifini Beylikdüzü ve diğer komşu 2 ilçe çekiyor. 4. olarak Kadıköy bölgesi takip ediyor. dedi.

Beylikdüzü ve çevresi metrekare fiyat aralığı m2 birim fiyatları

Yakuplu 700-1000 TL
E-5 ve çevresi 800-1000 TL
Gürpınar merkez Mah. 500-700 TL
Gürpınar Yeşilkent civarı 850-1100 TL
Beykent 1000-1500 TL--Deniz manzaralılar 1500-2000 TL ve üzeri.
Villaların metrekare fiyatları
Yakuplu-Kavaklı-Gürpınar da 1000-1500 TL
Merkeze yaklaştıkça 1500-2500 TL arasında
Kira fiyatları
Eski yapılarda 500-800 TL (3+1)
Yeni projeler ise 1000-1500 TL (3+1)
Arsa m2 birim fiyatları
Gürpınar-Yakuplu-Kavaklı bölgesi 200-300 TL
Beykent Residanceler bölgesinde 900-1300 usd
Beylikdüzü Merkez civarı 500-800 TL
Gürpınar Sanayi bölgesi 500-700 usd
Hürriyet/Seda Tabak


Geri Dön