22 / 11 / 2024
fuzul

Beyoğlu Narmanlı Han 3 ay sonra açılacak!

Beyoğlu Narmanlı Han 3 ay sonra açılacak!

Beyoğlu’ndaki tarihi Narmanlı Han’da yapılan restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgi veren projenin mimarı Dr. Sinan Genim hanın en geç 3 ay sonra kapılarını açacağını müjdeledi....




Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi Narmanlı Han’da başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. En geç önümüzdeki 3 aylık dönemde hayata geçecek projeye yönelik bazı çevrelerden eleştiriler yükselmeye devam ederken, projenin mimarı Dr. Sinan Genim ile Narmanlı Han’ın son durumunu yerinde inceledik. Kaba inşaat kısmı neredeyse tamamlanan projede bundan sonraki aşamanın iç mekan, Dekorasyon ve peyzaj çalışmaları olduğunu tespit ettik. Halen avluda görülmekte olan zeminin izolasyon olduğunu ve üstünün taş kaplanacağını, bahçenin ortasında ise orijinal havuzun yapılacağını belirten Mimar Genim, yapılan eleştirilerin ahlaki olmadığını belirterek, “Sizinle birlikte 1.5 yıl önce bu yapıyı gezmiştik. Eski halinin fotoğrafları ortada. Viraneden farksız hale gelen, çökme tehlikesi bulunan tarihi eseri aslına uygun olarak yeniden eski ihtişamlı günlerine döndürüyoruz. Bizi eleştirenler, bugüne kadar ortaya hiçbir eser koymayan, kendileri dışında hemen herkesi ahlaksızlıkla itham eden kişiler” dedi.


‘Aslına sadık kaldık’

Genim; projenin Beyoğlu bölgesi için kazanç olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kendilerine kent savunucu diyen şahıslar, bu işe başladığımız ilk günlerde uygulanacak projeyi görmek istediler. ‘Buyrun bakın’ dedik. Ancak her ne hikmetse kimse projeye bakma zahmetinde bulunmadı. Tüm dünyada yapılan neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Eğer imkanım olsa daha çağdaş çizgilerle restorasyon yapardım. Büyük oranda aslına sadık kaldık. Eleştirenler, merak edip buraya gelmiş ve cehaletlerini aşmak için çaba göstermiş olsaydı, ortaya çıkan eserin Beyoğlu ve İstiklal Caddesi için önemli bir atılım olduğunu göreceklerdi. Pera Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü restore ettim. Tahir Han’ı müze olarak restore ettim ancak, o kadar güçlükle karşılaşıldı ve projeye o kadar müdahale edildi ki, sahipleri burayı bir müze yapamayacaklarını anladıklarından satmayı tercih ettiler. Beyoğlu bir müze kaybetti. Galatasaray Postanesi ve Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak hayata geçirdim. Geldiğim noktada kötü bir şey yapacak halim yok. Narmanlı Han’ın kapıları en geç 3 ay sonra açılacak” dedi.


7 dükkan ve 2 lokanta yer alacak

185 yıl önce inşa edilen Narmanlı Han, 1880’lere kadar Rusya Konsolosluğu ve Rus hapishanesi olarak kullanıldı. Bina, Narmanlı ailesinin mülkiyetine geçtikten sonra uzun yıllar işyeri ve kiralık konut olarak kullanılırken, Narmanlı Yurdu olarak anılan mekanda Aliye Berger ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölye açtı. Ahmet Hamdi Tanpınar bir dönem buradaki kiralık bir odada ikamet etti. Türkiye Ermeni basınının yayın organlarından Jamanak’ın merkezi de handaydı. 30 yıla yakın bir süre terk edilen Narmanlı Han, 2013 yılı Aralık ayında 56 Milyon dolara Esen ve Erkul ailesine satıldı. Bakımsızlık ve yer yer çökme nedeniyle ayakta zor duran eserin yeniden ihyası için Mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan restorasyon projesi kurullardan geçti. Beyoğlu Kent Savunması üyeleri Narmanlı Han’daki çalışmalara karşı çıkarak, projenin iptali için idari yargıya başvurdu. Mimar Genim, “Proje kurullardan ve belediyeden onaylandı. 

Tamamlandığında 7 dükkan ve 2 lokanta yer alacak. Dükkanların 2’si İstiklal Caddesi’ne 5‘i iç avluya bakacak. Narmanlı Han’ın karşısında perişan durumdaki Raimondo D’Aranco’nun yaptığı Botter Apartmanı’na, Hacopulo Han’a ve benzeri yapılara sahip çıksınlar. Beyoğlu giderek kalitesinden uzaklaşıyor” diye konuştu.



Milliyet 


Geri Dön