11 / 01 / 2025

Beyoğlu'nda Hamiş-Suriye Kültürevi açıldı!

Beyoğlu'nda Hamiş-Suriye Kültürevi açıldı!

Suriye devrimine kültürel anlamda eleştirel ve özgürlükçü bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan Hamiş-Suriye Kültürevi açıldı. Kültürevi kurucu üyelerinden Yasin Alhaj Saleh, açılış töreninde konuşma yaptı...




Suriye devrimine kültürel anlamda eleştirel ve özgürlükçü bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan Hamiş-Suriye Kültürevi açıldı. 


Beyoğlu'ndaki Kültürevi'nin açılış töreninde konuşan Kültürevi kurucu üyelerinden Yasin Alhaj Saleh, kimliklerinin en önemli unsurunun eleştirel bakışları olduğunu söyledi.


Amaçlarından birinin özgürlükçü değerlere sahip çıkmak olduğunu kaydeden Saleh, "Farklı amaçla kurulmuş birçok siyasi kurum var. Türkiye'de kurulu farklı medya ve sivil toplum kuruluşu var. Kültürel anlamda eleştirel ve özgürlükçü bir bakış açısı getiren kimse yok. Hamiş bu boşluğu doldurmak için kuruldu" diye konuştu. 


Saleh, Türkiye hükümeti ve Suriye Ulusal Konseyi dahil herhangi bir kurumdan maddi destek almadıklarını, Avrupa ve Körfez ülkelerinde yaşayan bazı kişilerinden bağış kabul ettiklerini aktardı. 


Devrim için sadece medya ve siyasetin yetmeyeceğini belirten Saleh, "Kültürün de olması gerekiyor. Hamiş'i eleştirel bir bakış açısı getirsin diye kurduk. Suriye ve Türkiye arasındaki bağları artırsın diye kurduk" dedi. 


Bir gazetecinin, "Dernek solcular ve Türkiye hükümetine muhalif kişiler tarafından mı kuruldu?" şeklindeki sorusuna Saleh, "Bu doğru değil. Biz Türk hükümetine muhalif değiliz" yanıtını verdi. 


- Önder: "Kültürevi'ne belirli bir politik kimlik yüklemiyoruz" 


Kültürevinin kurucu üyelerinden Özhan Önder de şiddetsiz tüm sanat etkinliklerine ve eylemlerine destek vereceklerini anlattı.


Merkez medyanın siyaseti bir "diplomatik pasta" şeklinde yorumladığını savunan Önder, şunları söyledi:


"Kültürevi'ne belirli bir politik kimlik yüklemiyoruz. Suriye kimliksizleşmenin en önemli deneyimini yaşadı zaten. Hamiş, gerçek insan deneyimlerini aktarmak için kuruldu. Hamiş, entelektüel ile entelektüel olmayanın, dar anlamda siyasi ile siyasi olmayanın arasındaki yapay duvarları yıkmayı amaçlar. Hamiş topluma tekil, üniter bir biçim ve dil dayatan ataerkil hegemonyayı sona erdirmeyi amaçlar ve özellikle çoğulcu bir Suriye'ye tekilliği dayatmayı amaçlayan her türlü siyasi, askeri, dini, etnik, mezhepsel oluşumu reddeder." 


- Hamiş-Suriye Kültürevi


Dernek şeklinde örgütlenen ve başkanı bulunmayan Kültürevi'nin kuruluşunda, Türk, Arap ve Fransızların da bulunduğu birçok kişi yer aldı. 


Hamiş'in Arapça, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Ermenice ve Fransızca yayınlanan manifestosunda, Kültürevi "kültür alanında fikir, deneyim ve eylem paylaşımı, iletişim ve eleştirel tartışma ortamı sağlamak amacıyla sürgünde kurulmuş yeni, bağımsız bir alandır" şeklinde nitelendi. Manifestoda, "Hamiş Suriyeli, Türkiyeli ve dünyanın diğer yerlerinden sessizleştirilmişlerin ve halkın bir parçası olduğunu savunduğu sanatçıların, akademisyenlerin, entelektüellerin ve yazarların ortak mekanıdır. Hamiş, önyargıların ve yüzeysel kanıların ötesine geçerek Suriye toplumu ve kültürünü daha derinlikli bir yaklaşımla ele alır" ifadelerine yer verildi. 


Kültür, sanat, siyaset, toplum, kimlik, toprak ve sürgün ile ilgili kavramları sorgulamak, yeniden düşünmek ve eleştirel yaklaşımları teşvik etmeyi amaçlayan Kültürevi, konserler, sergiler, belgesel film gösterimleri, atölyeler ve konferansların yanı sıra yayınlarla da faaliyet gösterecek. 



AA


Geri Dön