Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin 13 sorun mecliste!
İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, İstanbul'da bazı ilçelerde uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu.
İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, İstanbul'da bazı ilçelerde uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu.
"Kentsel dönüşüm süreci özellikle Gezi Parkı mücadelesinden sonra İstanbul'da hız kazanmıştır. Kapalı ve prestijli konut alanları ve her türlü yerleşim alanları mahalle olgusunun sağladığı dayanışmayı ortadan kaldırır. Kentsel dönüşümün yol açtığı çatışma toplumsal tehlikeyi de beraberinde getirir." diyen Yedekçi önergesine şu şekilde devam etti;
"İstanbul, Beyoğlu ilçesinde büyük çaplı bir kentsel dönüşüm süreci başlamış ve Bakanlar Kurulu kararınca altı mahalle riskli alan ilan edilmiştir. Özellikle riskli alan olarak ilan edilen yerler arasında Fetihtepe Mahallesi, Kaptanpaşa Mahallesi, Keçecipiri Mahallesi, Piyale Paşa Mahallesi ve Kulaksız mahalleleridir. Riskli alan ilan edilen 6 mahallede yaklaşık 100 bin kişi yaşamaktadır.
Beyoğlu Belediyesi altı mahalleyi riskli alan ilan etmesi sonucu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2. maddesi ve ek 1. maddelerine göre Bakanlar Kurulunda 13 Haziran'da kararlaştırılmış ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu 6 mahalleyle ilgili daha önce Beyoğlu Belediyesi ile semt halkı ve Okmeydanı Çevre Koruma Derneği arasında mahkeme süreci yaşanmış, Okmeydanı Dayanışma Derneği'nde 1/5 bin ve 1/bin ölçekli planların iptali için dava açmış ve kazanmıştır. Buna rağmen Beyoğlu Belediyesi Nisan ayında yeniden 1/5 bin ölçekli planı askıya çıkarmıştır. Beyoğlu Belediye Başkanı bu altı mahalleyi içeren projesi için "Okmeydanı'nı Champs-Elysees yapacağız." demiş ve bu mahallelerdeki 30 ayrı ada üzerinde kentsel dönüşüm yapacaklarını açıklamıştır."
Yedekçi'nin soruları
1- Beyoğlu'nda hangi sebeplerden dolayı kentsel dönüşüm süreci başlamıştır?
2- Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm sürecinde her bina riskli değildir, bölgedeki sağlam binalar neden korunmamaktadır?
3- Kentsel dönüşüm olarak ilan edilen bölgede imarda yeşil alan olarak görülen yerler korunacak mıdır?
4- Bu kentsel dönüşüm sürecinde kaç konut, kaç işyeri ve kaç esnaf etkilenecektir?
5- Kentsel dönüşüm kararıyla mağdur olan vatandaşlar için ne tür tedbirler alınması düşünülmektedir?
6- Beyoğlu'nda tescillenmiş kültür varlığı var mıdır? Bu kentsel dönüşüm süreciyle nasıl etkileşecektir?
7- Beyoğlu'nda kentsel dönüşümle ilçe nüfusunun 2,5 kat daha artacağı, bölgede ekonomik açıdan işsizliğin ve her türlü çevre sorunlarının oluşacağı açıktır. Bu doğacak sorunlarla ilgili çalışmalarınız nelerdir?
8- Kentsel dönüşüm adı altında "mülksüzleştirme" politikası mı uygulanmaktadır? Kentsel dönüşüm adıyla gündeme getirilmiş olan bu proje bir rant projesi midir?
9- Herhangi bir maddi ve manevi hazırlığı bulunmayan hak sahiplerini yerlerinden edildiğinde yeni barınma yerleri konusunda ve yeni yerler ile ilgili borçlandırma hususunda yeterli olacak şekilde nasıl yardımlar planlanmaktadır?
10- İlçedeki bu arsalar daha çok asgari ücretli ya da altında geliri olan işçi ve emekçilerin barındırdığı mahalleler olarak göze çarpıyor. Bu yurttaşların yoğunluklu olarak yaşadığı mahalleler olarak, buralardaki yaşam yarzını da mı tasfiye etmeyi düşünüyorsunuz?
11- Kentsel dönüşüm için belirlenen mahallelerin ada ve parsek bilgileri neden harita üzerinde gösterilmiyor? Bu husus halka neden açıklanmıyor?
12- Mahalle sakinleriyse, evlerinin bulunduğu arsaların 1990'lı yıllarda kendilerine satıldığını ve mülkiyet haklarının belediye tarafından tanınmadığını söylemektedirler bu vatandaşlarımız için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
13- Yapılan bu çalışma tapu tahsis belgesi olanlar ile tapusuz ve kiracılar için yaşam alanlarını değiştirme zorunluluğu getirecek midir?