29 / 04 / 2024

Beytepe Sukent Konut Yapı Koop'a ait imar adasında büyük değişiklik!

Beytepe Sukent Konut Yapı Koop'a ait imar adasında büyük değişiklik!

Beytepe'deki Sukent Konut Yapı Kooperatifi'ne ait imar adasında yapılan değişiklik ile 188 olan konut sayısı 770'e çıkarıldı. Bu değişiklikle 600 milyonluk vurgun yapıldı.



Çankaya Beytepe'de Sukent Konut Yapı Kooperatifi'ne ait yaklaşık 8 hektar alan üzerinde yapılan plan değişikliğiyle milyonluk rant elde edildi. Çankaya Belediye Meclisi'nde CHP'li meclis üyelerinin oy birliğiyle geçtikten sonra Büyükşehir Meclisi'ne gelen ve burada yaşanan tartışmalar arasında oy çokluğuyla kabul edilen Uygulama İmar Planı Değişikliğiyle Sukent'te söz konusu 7 imar adasında 188 olan konut sayısı 770'e çıkartıldı. Plan değişiklikleriyle ortaya çıkan korkunç ranttan kimin cebine ne kadar para gireceği Başkent'teki yeni tartışma konusu oldu. 



DAİRELER 1 MİLYON DEĞERİNDE 

Murat Karayalçın döneminde ASKİ çalışanları tarafından kurulan Sukent Konut Yapı Kooperatifi'ne ait Çankata Beytepe'de bulunan 7 imar adasında yapılan plan değişikliğiyle trilyonluk rant elde edildi. Çankaya Belediye Meclisi'nde daha önce kabul edilen ve haksız yoğunluk artışı gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edilen imar değişikliği üzerinde yapılan ufak tefek değişikliklerle rantın boyutu artırılarak tekrar belediye meclisinde geçti. Daire fiyatlarının 1 Milyon TL sınırlarını zorladığı Beytepe'de plan yapım esaslarına uymayan hukuksuz artış etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. 



İTİRAZ EDENLER İKNA EDİLDİ

Çankaya Belediye Meclisi'ne geldikten sonra büyük tartışmalara neden olan ve 3 CHP'li meclis üyesinin karşı çıktığı imar değişikliği belediye meclisinden oy birliğiyle çıktı. İlk etapta plan değişikliğine karşı çıkan meclis üyelerinin Alper Taşdelen tarafından susturulduğu kulislerde konuşuldu. Plan değişikliklerine eklenen notlarla konut sayılarının arttırılmasının yanı sıra gizli emsal artışlarıyla metrekare sayıları da büyütüldü. İmar rantının önüne geçebilmek için emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'ını kamuya ödemesini öngören "Rant Vergisi"nin meclise gönderilmesine sayılı günler kala alınan bu karar akıllarda soru işareti uyandırdı. Sukent'te ortaya çıkan korkunç rantı devletle paylaşmak istemeyenler ise "Rant Vergisi" yasallaşmadan istedikleri kararı meclisten geçirdi. 



Sabah 


Geri Dön