28 / 04 / 2024

Bilecik Devlet Hastanesi proje çalışmalarında sona gelindi!

Bilecik Devlet Hastanesi proje çalışmalarında sona gelindi!

İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, ilimize yapılması planlanan yeni hastaneyle ilgili son gelişmeleri aktardı. Katıldığı Basın Masası'nda yeni hastane çalışmalarından bahseden Yıldırım, proje çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.



İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, ilimize yapılması planlanan yeni hastaneyle ilgili son gelişmeleri aktardı. Katıldığı Basın Masası'nda yeni hastane çalışmalarından bahseden Yıldırım, proje çalışmalarında sona gelindiğini söyledi. 


Projenin son şeklinin 15 Şubat'ta Bilecik'e geleceğini belirten Yıldırım, "Proje, Bilecik'e gelecek ve buradaki teknik arkadaşlar inceledikten sonra onaylanacak. Daha sonra hemen ihale aşamasına geçilerek sanırım Mayıs veya Haziran gibi temeli atılacak. Yani proje kısmı bitecek ve inşaat başlayacak" dedi. 


Mücahid ERDAL: Bilecik'in gündemini belirleyen Basın Masası programına Serkan Yıldırım, Ertuğrul Açıkgöz ve Faik Akarkarasu ile birlikte başlıyoruz. Bu haftaki Basın Masası programımızın konusu il koordinasyon kurulunda gündeme gelen konular. 


İl koordinasyon kurulunun başlıca gündemi Bilecik-Yenişehir yolu, Gülümbe rampaları ve yüksek hızlı tren hattının hafriyat atıklarından oluştu. 


Bizde gazetemizde bu konularla ilgili Yenişehir yolu belirsizliğini koruyor' manşetini attık. Toplantıya yeni seçilen rektör ilk kez katıldı. Gülümbe rampalarıyla ilgili eğim hataları tartışılmaya devam ediyor. 

Çok sayıda kazalar meydana geldi hatta geçtiğimiz yıllarda avukat bir bayan hayatını kaybetti oradaki kazada. Milletvekili Bahattin Şeker'de Gülümbe rampalarıyla ilgili çok kez açıklamalarda bulunmuştu. 


Son koordinasyon toplantısında da Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman bu konuyu dile getirdi ama Karayolları yolun doğru olduğuyla ilgili görüşlerini sürdürüyor. 

Bizde 'Karayolları direniyor' başlığını attık. Bu konuları konuşacağız, öncelikle Ertuğrul beyden başlamak istiyorum. Gülümbe rampalarındaki eğim hatasıyla başlayalım isterseniz. 


'VİRAJLARA GİRERKEN SIKINTI VAR' 


Ertuğrul AÇIKGÖZ: Gülümbe rampaları hepimizin bildiği gibi daha önce çift şeritti ve o dönemlerde de çok büyük kazalar oluyordu. Benim rahmetli babam karayollarındaydı ve uzun yıllar bu yolun bakım ve ta miriyle ilgili çalışmalar yaptı. O zamanlardan bilirim en ufak yağışlı havalarda maddi hasarlı ve ölümlü kazalara şahit olmuşuzdur. Daha sonra bu yolun genişlemesi için çalışma yürüttüler ve neticede yok iki çıkış bir iniş olmak üzere üç şerit haline getirildi. Bana göre de hatta şoför olan herkes farkındadır virajlara girerken sıkıntı var. 


Türkiye'de yapılan karayolları bir standarta tabi. Gülümbe rampaları şehirler arası statüsünde bir yer. Şimdi yolun enini genişletince eğimini de ona göre vermek gerekiyor. Maalesef yol yapıldı ve karayolları bu yolun tesliminde zannederim bu yolu kontrolsüz bir şekilde aldı. Yol standartların dışında bir yol. 


Gülümbe rampasında seyrettiyseniz görmüşsünüz dür 70 km hız sınırı var, 20 metre sonra 50 km'ye düşüyor. Şehirler arası yolda standart hız sınırı 90 km. 90 km diye sürücüler öyle gitmeyecek elbette, yolun durumuna göre aracın süratini ayarlayacaktır. Ama 50 km'ye düşmesi karayollarının tenkitleri neticesinde karayolları bu sorumluluğu üzerinden atmak için oraya tabela koymuş. Birde ikaz lambaları konuldu. Yolla ilgili kamuoyunun tatmin edici şekilde aydınlatılması için bilgilendirilmeli. Yol gerçekten standartlarda mı değil mi, kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi lazım. 


Mücahid ERDAL: Faik bey, siz Gülümbe rampalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz ? 


Faik AKARKARASU: Biraz evvel Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sitesinden hız sınırlarına baktığımızda minimum 80 km otoyollarda ise maksimum 120 km olmak üzere değişiyor bu sınırlar. İl Trafik Komisyonu'nu da bununla ilgili kararlar alabiliyor. 


TRAFİK KAZALARININ EN YOĞUN OLDUĞU BÖLGE' 

Konu çok teknik bir konu ama trafik güvenliği konusunda Türkiye'de iki tane yetkili kurum var. Bunlardan biri İTÜ Trafik Kürsüsü diğeri ise Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı. Buralardan bir karma komisyon oluşturulabilir 8 km'lik bir yoldan bahsediyor. Topografyaya uygun bir durum var mı yok mu bir eğim çalışması yapılır, giderilir. 2016 yılındayız eşekle yol açma devrini geçtik. 


Gazeteniz karayollarının direndiğini yazmış başka şeylere dirensinler onlar, bunlar bilimsel işler. Neticede bir insan hayatı söz konusu. Orası bizim mesleki hayatımızda da trafik kazalarının en yoğun karşımıza geldiği bir bölge. Hiçbir can kişisel kapris direnmesinden veya eldeki mevcut kurum verileri böyle diyor deyip olmaz. 


Mücahid ERDAL: Serhan bey siz de il koordinasyon kurulu toplantısına katıldınız. Bayırköy Belediye Başkam bölge müdürüne bu konuyu aktardı. Eğim hataları olduğunu söyledi. Siz neler söyleyeceksiniz? 


'HIZLAR ARTMAYA BAŞLADI' 


Serkan YILDIRIM: Bu konu daha öncede gündeme gelmişti defalarca. Ben şuna bağlıyorum eskiden sathi kaplama vardı ve iki şeritti. Şimdi standart yükseldi, sıcak asfalt döküldü ve üç şerit olunca hızlar artmaya başladı. Bu durum yeni yapılan köy yolları içinde geçerli. Bakıyorsunuz Deresakarya'ya giden bir vatandaş 120 km ile gidebiliyor. Kaza riskleri artmaya başladı. 

Gülümbe'de aynı şekilde. Eskiden 50-60 km hızla Bilecik'e gelirken şimdi 8-10 dakika gibi bir zamanda Vezirhan'dan Bilecik'e geliniyor. 


Mücahid ERDAL: Standartlar yükseldi ama hız sınırı yükselmedi. 


Serkan YILDIRIM: Hız sınırı yükselmedi ama bazı yerler gerçekten 50-60 km ile gidilmesi gereken yerler. Bizde o yolu kullanırken 90 km ile çıkabiliyorsun ama aynı hızla inemezsin. 


Mücahid ERDAL: Mustafa Yaman orada şunu da söylüyor mesela bir ambulans hasta yetiştirecek olsa 50 km ile mi gidecek diye soruyor. Sonuçta kaza tehlikesi oluşuyor. 


Faik AKARKARASU: Aslında tartışılan hız sınırı değil, yolun teknik eğimi nedir? Doğru bir kesit mi alınmıştır? Yoldaki açı mevcut topografyaya uygun mu, uygun değilse düzeltilmeli. 


Serkan YILDIRIM: En çok kaza kamyonlarda oluyor, son viraja ölüm virajı deniliyor. Kamyon aşağıya inene kadar frenli iniyor ve en sonunda frenler tutmaz hale geliyor ve kaza gerçekleşiyor. Çoğu zaman bala ta kokusuyla inersiniz oradan. Gülümbe rampalarıyla ilgili bir çalışma yapılacak. 


Mücahid ERDAL: Bilecik'in gündeminden hiç düşmeyen bir Yenişehir yolu var. Yolun son durumuyla ilgili sizden bir bilgi alabilir miyiz? 


Serkan YILDIRIM: Ben işin başından başlayayım. 20052006 yıllarında Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen Bilecik'e geldi. O zamanlar AdapazarıBozüyük hattı yol çalışmaları var. Orayı gezmeye geldiği bir gün Bilecik'e getirdik. O zaman Musa Çolak valimizdi, Fahrettin bey, Selim başkan, il başkanımız vardı. Zeki beyi Yenişehir yoluna götürdük, o zamanlar Yenişehir yolu Bilecik gündeminde hiç yoktu.

 

Bakanımızı yola soktuktan sonra İlyasbey kavşağına gittik ve karşımızdan hiç araba gelmedi. Fahrettin bey konuyla ilgili Bakanımıza bilgi verdi. Bakanımızda yolun standartırının hiç iyi olmadığını söyledi. 

Hemen çalışmalara başlanacağını söyledi ve asıl çalışmalar o zaman başladı. 


'İNŞALLAH KISA ZAMAN İÇİNDE BAŞLAR' 


Sonrasında projelendirme aşamaları başladı ve yol ilk etapta üç şerit yapıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanımız o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yolun duble yol yapılması talimatını verdi. Sonra ihale aşamalarına geldik ve firmalar arasında karşılıklı mahkemeler başlayınca bugüne kadar geldik. En son geldiğimiz noktada geçen sene yine bir ihale yapıldı ve iki firma arasında mahkemeleşme durumu olunca iş KİK'e gitti. Şuanda milletvekilimiz konuyu günlük takip ediyor neredeyse. 

Karayolları bölge müdürümüzün de açıkladığı gibi 10 gün içinde itiraz olmazsa son ihaleyi kazanan firmaya işi verecekler. 


Mücahid ERDAL: 10 günlük süre ne zaman dolacak peki? 


Serkan YILDIRIM: Yaklaşık 1 haftalık bir süreç var. İnşallah bu süreçte itiraz olmazsa kısa zaman içerisinde başlar diye düşünüyoruz. 


Mücahid ERDAL: Ertuğrul bey siz bu konuda ne söylemek istersiniz? 


'HEMFİKİR OLURSAK RAHAT ÇÖZERİZ' 


Ertuğrul AÇIKGÖZ: Yenişehir yolu, Bilecik Merkez başta olmak üzere ilçelerimiz dahil tüm vatandaşlarımızın ilgiyle takip ettiği bir problem. Bu problem niye bu zamana kadar uzadı? Her seçim döneminde Yenişehir yolu bitecek Bilecik Devlet Hastanesi gelecek denildi. Bu yolda KİK' müracaat edildiyse gerçekten KİK'in de zamanını alan problemler var demek bu yolda. Neticede bu yol Bilecik'i Yenişehir havaalanına 15-20 dakika mesafeye düşürecek. Hem Bilecik'teki sanayiciler hem de vatandaşlar için önemli. Bilecik'te imal ettiğiniz bir ürünü hemen Bursa'ya ulaştırabileceksiniz. Ama burada siyasiler biraz daha titiz davranmalı. Aktif olarak siyasetin içerisinde olanlar hep beraber Bilecik için bunu hükümetten talep etmeliler. Yani burada iş iktidarın veya muhalefetin değil Bilecik'teki insanların problemi. Bu problemi hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Bu konuda hemfikir olabilirsek daha rahat çözeriz. 


Vali bey ilin valisi olarak üzerine düşeni yapmalı ama Vali bey bir yere kadar gidebilir, aşamadığı yerler var. Bu konuları iktidar partisinin milletvekili, belediye başkanı, il başkanı aşacaktır. 


Serkan YILDIRIM: Faik beyde avukat mahkeme süreçlerini biliyor. 


Faik AKARKARASU: Usulüne uygun ihale yapılsa sorun olmaz. 


Mücahid ERDAL: Faik beyin de değerlendirmesini aldıktan sonra diğer konularla devam edelim. 


'BURSA SİYASETİ, BİLECİK SİYASETİNE GÖRE DAHA BASKIN' 


Faik AKARKARASU: Kısaca söylemek gerekirse yol medeniyet. Biz Yenişehir yoluyla çağdaş muasır medeniyet seviyesini aşamadık. Ertuğrul beyin tespiti bence son derece cioğru bu durum a partinin veya b partinin sorunu değil vatandaşın sorunu. Özellikle ben bazen Bursa'ya gittiğimde geç saatlere kalırsan o yolu kullanmak istemiyorum. Yolu uzatarak inegöl'den geliyorum. Çok riskli bir yol, şu anda oradaki iki şerit bile yüklü giden tırları kaldırmıyor. Bir an evvel sonuçlanmalı. Bu ihale süreçleri falan işin mazereti. 

Adam gibi ihale yapılsaydı bu iş biterdi. Ben Bursa siyasetinin Bilecik siyasetine biraz daha baskın olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu yolun Bilecik bağlantısı yapıldığı takdirde İnegöl Bursa'nın en büyük ilçesi ve buradaki sanayi ve ticaret yoğunluğunun Bilecik'e kayma ihtimali çok yüksek. Biz İnegöl'ü biraz parlatalım düşüncesinde olduklarını düşünüyorum . 


Mücahid ERDAL: Değişik bir bakış açısı oldu. 


Faik AKARKARASU: Biz bunu Şişecam fabrikasında da yaşadık. Orada biraz Bilecik siyasetinin geriden gelmesi oldu. 


Mücahid ERDAL: İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında hastane konusu hiç gündeme gelmedi. Hastaneyle ilgili söylemek istedikleriniz var mı? 


Ertuğrul AÇIKGÖZ: Ben yeni yapılacak hastane için tespit edilen yerin yanlış olduğunu düşünüyorum vatandaş olarak. Devlet hastanesinin olduğu yerde hava kirliliği riski olmamalı. Şuanki yer yol ve hava kirliliğinin olduğu bir bölge. 


'MAYIS VEYA HAZİRAN GİBİ TEMEL ATILARAK BAŞLANILACAK' 


Serkan YILDIRIM: Şimdi yer konusunda herhangi bir tereddüt kalmadı. Gülümbe'deki yere kesin olarak yapılacak ve şuanki çalışmada projelendirme çalışması. En son projeler Şubat'ın 15'inde Bilecik'e gelecek ve buradaki hastanedeki teknik arkadaşlar inceledikten sonra onaylanacak. Daha sonra hemen ihale aşamasına geçilecek ve sanırım Mayıs Haziran gibi temeli atılarak başlanacak. Proje kısmı bitecek ve inşaat başlayacak. Yer konusunda bir takım tartışmalar oldu ama biz şunu elde ettik. Birçok yere gidip baktığınızda  TOKİ  işbirliği ile yapıldığına dair tabelalar vardır. Biz TOKİ'yi tamamen aradan kaldırdık, tamamen kamu eliyle yapılacak. Mevcut hastanenin olduğu alandaki arsa Bilecik'e kaldı. Hastanenin orayı farklı şekilde ileride değerlendirilebilecek. Birçok yerde arsa karşılığı yapılıyordu ama bizimkisi öyle olmayacak. Arsamız Bilecik'e kaldı. Bu konuda Halil bey ile Fahrettin beye çok teşekkür ediyorum. İnşallah kısa zaman içerisinde çalışmalar başlayacak. 


Sakarya Gazetesi


Bu haber  Adana  İlk Haber'de şöyle yer aldı:


AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, kentte yapılacak yeni Devlet Hastanesi inşaatının en kısa zamanda başlanacağını ve 2018 yılının sonunda hizmete açılacağım söyledi. 

Milletvekili Eldemir, kentte yapılacak hastane hakkında açıklamada bulundu. Kuruluş ve kurtuluş şehri Bilecik'e yakışır bir şekilde bir hastane planlaması yapıldığını vurgulayan Eldemir, "250 yataklı yeni bir hastanenin proje çalışmalan sonuçlandı. 

Bu civarın en büyük ve beş yıldızlı otel ayarında bir hastane olacak. 

Hastanenin inşaat çalışmalarına en yakın zamanda başlayarak, anormal bir durum olmazsa 2018 yılının sonunda yeni hastanemizi hemşehrilerimin hizmetine sunacağız. 

Göreve geldiğimiz günden itibaren hemşehrilerimize hizmet aşkıyla yamyoruz. Bu şehir her şeyin en güzelini hak ediyor. Bizi göreve getirdiler. Biz de en iyisini, en güzelini hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz 



Adana İlk Haber



Geri Dön