10 / 05 / 2024

Bilirkişiler tek tek açıkladı: Deprem bölgesinde ağır hasar gören konut sayısı 507 bin!

Bilirkişiler tek tek açıkladı: Deprem bölgesinde ağır hasar gören konut sayısı 507 bin!

Depremden zarar gören şehirlerde incelemeler yapan akademisyen bilirkişiler, ağır hasar gören konut sayısıNIN 507 bin olduğunu söyledi. İşte detaylar...



BETON KALİTESİ VE İŞÇİLİK

Dr. Bora Akşar açıklamasında beton kalitesinin kötü olduğuna değinerek, önemli açıklamalar yaptı. 

Açıklamasında beton kalitesinin ve işçiliğin kötü olduğunu söyleyen Dr. Bora Akşar, kırma taşlar yerine dere çakılı şeklinde bilenen pürüzsüz yüzeyli taşların kullanıldığını gördüklerini dile getirdi.

Bora Akşar, kırma taş keskin kenarlara ve pürüzlü yüzeylere sahip olduğu için çimento ile uyum sağladığını ve iyi aderans gösterdiğini belirterek, "Ancak, bölgedeki çoğu yerde bunu görmedik. Donatıya bakıldığında da düz donatı denilen malzeme kullanılmış. Çimento ile ayrışma meydana gelmiş." diye konuştu.

Bilirkişiler tek tek açıkladı: Deprem bölgesinde ağır hasar gören konut sayısı 507 bin!

Açıklamasında betonarmede ilk önce donanının akması gerektiğini söyleyen Bora Akşar, burada beton kalitesi kötü olduğu için donatı akmadan beton ezildiğini ve ufalandığını söyledi. "Bir diğer husus da yumuşak kat oluşumları, bu nedenle de yıkılan binalar gördük. Kolonların taşıma kapasitesinin kirişlerden az olmasından kaynaklı pankek dediğimiz göçmelerde gerçekleşmiş." diyen Bora Akşar, bitişik nizam durumundaki yapılarda ise kat hizaları birbirini tutmadığından ağır hasarlar meydana geldiğini söyledi.

YÖNETMELİĞE UYGUN BİNALAR HASAR GÖRDÜ AMA ÇÖKMEDİ

Dr. Önder Umut da yaptığı açıklamada sahada yaptıkları incelemelerde yönetmeliklere uygun yapılan binaların hasar gördüğünü, fakat çökmediğini gözlemlediklerini söyledi. Depremler sonucunda zemin kapasitesi yüksek olan yerlerdeki yapıların yapısal hasarların sınırlı olduğunu gördüklerini söyleyen Önder Umut, "Binalar çeşitli Deprem seviyelerine göre inşa edilir. Çok büyük seviyedeki depremlerde bina toptan göçmez” dedi.

TOKİ deprem konutlarının ödeme şartları belli oldu! TOKİ konutlarının ödemesi nasıl olacak?

Prof. Dr. Ahmet Ercan yer göstererek uyardı: 8'e kadar deprem üretebilir!

Naci Görür bu defa İzmir için uyardı! Hemen bu açıklamaya bakın!


Geri Dön