22 / 12 / 2024

Bin 600 ton kapasiteli altın saklama merkezi Kuyumcukent'e kuruluyor!

Bin 600 ton kapasiteli altın saklama merkezi Kuyumcukent'e kuruluyor!

Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programında yer alan altın saklama hizmetlerinin geliştirilmesi çerçevesinde bölgesel saklama merkezi kurulacak. Bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi olacak.



Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın önlenmesi Programı'nda yer alan altın saklama hizmetlerinin geliştirilmesi kararı çerçevesinde bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulacak. 


Hem halka güven vermesi hem de piyasaya likidite sağlanması amacıyla bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli bir oranının Türkiye'de saklanmasına ilişkin sistem geliştirilmesi amacıyla bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulması planlanıyor. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Borsa İstanbul (BIST) Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, bir bölümü gümrüklü antrepo olmak üzere bölgesel saklama merkezi kurulması projesinin Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nda yer aldığını söyledi. 


Yatırımcıların ihtiyaçlarına göre hizmet verebilecek bir saklama merkezinin hizmete alınmasının Borsa İstanbul'un öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Dönmez, "Özellikle yurt dışında faaliyet gösteren kuruluşların bu yolla I W Türkiye'de başta altın olmak üzere kıymetli maden saklama hizmeti alabilecekleri ve gerektiğinde saklama kasasında bulunan kıymetli maden stoklarını Türkiye ya da çevre ülkelere sunabilecekleri bir yapı ile istanbul'un kıymetli maden ticaretinin merkezi yapılması hedefleniyor" dedi. 

BIST bünyesinde halihazırda bir kasa ve saklama hizmeti verildiğini, ancak bu hizmetin yatırımcılara yeterince tanıtılamadığını bildiren Dönmez, bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli bir oranının Borsa istanbul kasalarında saklanmasının stratejik olarak altın rezervlerinin ülke içinde kalması açısından önemli olduğunu dile getirdi. Dönmez, ayrıca yastık altı yatırımı olarak da bilinen altın yatırımlarının finansal sisteme katılmasının bu yolla çok daha etkin hale geleceğini ifade etti. 

Bölgesel saklama merkezi Kuyumcukent'in yanında inşa edilecek Çetin Ali Dönmez, bölgesel saklama merkezinin halen Borsa istanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Bölümü'nün faaliyette bulunduğu Yenibosna'da bulunan Kuyumcukent'in hemen yanında inşa edileceğini söyledi. Saklama merkezinin 2016 yılının ilk yarısında devreye alınmasının planlandığını aktaran Dönmez, "Bir bölümü gümrüksüz saha olması planlanan saklama merkezi yaklaşık bin 600 ton kıymetli madeni alacak kapasiteye sahip olacaktır. 


Çalışmanın tamamlanmasıyla saklama merkezine ilişkin gelişmelerin yanında Türkiye'de kıymetli maden ve kıymetli taş alanında büyük ölçekli üretim ve ticaret yapan firmalar açısından Kuyumcukent'in cazibe merkezi olma konumunun güçlenmesi beklenmektedir" şeklinde konuştu. Çalışmaların yapılmasının ardından ancak büyük çoğunluğu yurt dışında saklanan altın cinsinden zorunlu karşılıkların önemli bir bölümünün Türkiye'de saklanmasının sağlanacağını anlatan Dönmez, katılım bankalarının mevcut durumda yurt dışında platin ve paladyum üzerinden gerçekleştirdikleri işlemlerin antrepo özelliği de olan saklama merkezi kurulması sonrasında burada saklanacak platin ve paladyum üzerinden gerçekleştirilmesinin de beklendiğini vurguladı. 


Ticari Hayat


Geri Dön