03 / 05 / 2024

İstanbul'a altın saklama merkezi kuruluyor!

İstanbul'a altın saklama merkezi kuruluyor!

Tükiye'nin ilk altın ve elma saklama merkezi İstanbul'da kurulacak. Kuyumcu Kent yakınındaki Basın Ekspres yolu üzerinde inşa edilecek. Altın Saklama Merkezi'nde Altın Borsası ve Merkez Bankası'nı altınları saklanacak.



Yabancılar da istiyor


Finans merkezi olarak adlandırılan Ataşehir'in Genel Müdürlük düzeyinde olduğunu ifade eden Metiner, "Borsa İstanbul'da işlem gören Altın Borsasının^ üyelerinin hepsi ya burada olacaklar ya da altınlarını gelip buradan alacaklar" dedi. Dünya standartlarında bir yapı yapacaklarını ve binanın 50 milyon dolara mal olacağını açıklayan Metiner, "Bina, bütün bankaların ve Merkez Bankasının dahil altın saklama merkezi görevini yapacak. Çünkü, bankaların kasaları da çok fazla altın saklamaya müsait değil. 


Onlar paraya göre düzenlenmiştir. Yani Merkez Bankasfnın, bankaların ve Borsa İstanbul'un altınları burada saklanacak inşallah" dedi. Metiner, aynı zamanda Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanların da saklama merkezi için talepleri olduğunu sözlerine ekledi. 


İstanbul altın ve elmas üssü olmak için kolları sıvadı. Merkez Bankası ve Altın Borsası'nda işlem gören altınlar, artık Basın Ekspres'de kurulacak1 Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Saklama Merkezi'nde saklanacak. Borsa İstanbul için Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımlan A.Ş (KUYAŞ) tarafından yapılacak ve 50 milyon dolara mal olacak proje, 2015 yılı sonunda Borsa İstanbul'a teslim edecek. 


İstanbul'da 1994 yılında kooperatif olarak doğan ve bugün yüzde 100'ü halka açık şirket haline gelen KUYAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, yeni projeleri hakkında bilgi verdi. 


17 bin çalışan


Kuyumcu Kent'te Kapalıçarşı etrafındaki üretici kuyumcu esnafının birçoğunun taşındığını belirten Metiner, doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını söyledi. Çarşının da aynı durumda olduğunu kaydeden Metiner, "Orada doluluk yüzde 90. Merkez plazada sadece 30 tane atölye var. Toplamda bin 200 kuyumcu imalatçısı var ve iki komplekste yaklaşık 17 bin kişi çalışıyor" dedi. 


MERKEZ'İN KARAKÖY VEZNESİ TAŞINDI KUYAŞ 


olarak Kuyumcukent, İstanbul Vizyon Park Ofis ve Merkez Plaza Bloklan projelerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Metiner, "Merkez Bankası'nın Karaköy'deki merkezi veznesini, Borsa İstanbul'un Takas Merkezi de buraya taşıdık. Yine Merkez Bankası'nın Çek Takas Merkezi burada" dedi. Kuyumcu imalatçılarının yanı sıra İstanbul Altın Rafinerisi'nin de bulunduğunu belirten Metiner, orijinal külçe altın üretim merkezinin de yer aldığını söyledi. 


ELMAS DA SAKLANACAK 


Türkiye'de bir ilk olacak Borsa İstanbul Kıymetle Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Saklama Merkezi bünyesindeki Altın Saklama Merkezi'nin inşaatına başlayacaklannı açıklayan Metiner, binanın Basın Ekspres yolunda, 4 bin 265 metrekarelik alanda inşa edileceğini söyledi. Metiner, şöyle devam etti: "Borsa İstanbul bünyesindeki Altın Borsası'nı burada konuşlandıracağız. Bütün işlemlerimiz bitti, projelerimiz bitti. 


İnşaatına başlıyoruz. Altınlar artık burada saklanacak. Elmas ve kıymetli taşlar da saklanabilir durumda olacak. Gümüş de buna dahil. Bu binayı Borsa İstanbul'a 2015 sonunda teslim etme taahhüdümüz var. İnşallah 2016'da burada faaliyete geçer. Altın Borsası gelince, Kuyumcukent diye yeni bir borsanın kurulacağını tahmin ediyorum." 


Yeni Şafak


Geri Dön