30 / 04 / 2024

Bina aidatına faiz uygulanır mı?

Bina aidatına faiz uygulanır mı?

Bina aidatı, kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor. Bu tarih ve oran Kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor. Peki, bina aidatına faiz uygulanır mı?



Bina aidatına faiz uygulanır mı?

Birden fazla bağımsız bölümü olan anataşınmazlarda bina temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için bina aidatı toplanıyor.


Kat malikleri genel kurulu tarafından yöneticiye bu husus hakkında yetki verilmediği takdirde; yöneticinin bir işletme projesi ve Kat Malikleri Genel kurul toplantısı yapması gerekiyor. Apartman aidatlarının tutarı, yapılan bu apartman genel kurul toplantılarında belirleniyor.


Bina aidat ödemelerinin takibi bina aidatı çizelgesi veya bina aidatı programında yapılıyor. Peki, bina aidatına faiz uygulanır mı?


Kat Mülkiyeti'ne göre ortak gider ve avansı gününde ödemeyenler için aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı uygulanıyor. Gecikme tazminatı, faiz olarak kabul edilmiyor. Geç ödemeden dolayı ortaya çıkan mağduriyetin karşılığı olarak ifade ediliyor. 


Ancak, gecikme tazminatı dava konusu edildiği hallerde temerrüt faizi işletiliyor. Eğer kat maliki aidatını ödememekte ısrar ederse; temerrüt faizinin yanı sıra İcra İflas Kanun'na  göre yüzde 40 inkar tazminatı da ödettirilebiliyor. Ya da Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, borçlu kişinin bağımsız bölümü kat maliklerine lehine ipotek ettirilebiliyor. 


Binalarda yönetici bulunması kanunen zorunlu mudur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön