07 / 05 / 2024

Bina aidatına faiz uygulanır mı

Bina aidatına faiz uygulanır mı

Apartman aidatı bedelinin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Peki, aidata faiz uygulanır mı?

Bina aidatına faiz uygulanır mı?

Bina aidatı, kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor. Bu tarih ve oran Kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor. Peki, bina aidatına faiz uygulanır mı?

Aryap İnşaat, Eskişehir’in ilk sismik izolatörlü olan konut projesine imza atıyor

Eskişehir ve Bursa’da inşaat sektörüne kazandırdığı sağlam, güvenilir ve yeşil bina standartlarına uygun olan projeler ile öne çıkan Aryap İnşaat, son teknolojinin entegre edildiği konutlar yapıyor.

Konut sitesi aidatına gelen zam yüzde 68! Bu enflasyon nasıl düşecek?

Haber Programı Sunucusu Barış Esen, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda site aidatına gelen zammın yüzde 68 olduğunu belirterek, "Bu enflasyon nasıl düşecek?" diye sordu.

Antalya'nın ilk ve tek şehir hastanesinin açılışı geri sayım başladı: Depremlerde 32 santim esneyebilecek!

Antalya'nın ilk ve tek şehir hastanesinde açılış için geri sayım başladı. Temel ve bina arasına kolonlar üzerine yerleştirilen 718 izolatör sayesinde bina, büyük depremlerde dahi en az hasarla sağlık hizmeti sunmayı sürdürecek. İşte hastane ile ilgili ayrıtıntılar...

Kredi kartlarına faiz zammı mı geliyor?

Kredi kartlarına faiz zammı gelebileceği belirtildi. Merkez Bankası piyasa beklentileri anketinde tahmin edildiği gibi politika faizi yüzde 8.50’den yüzde 17.50’ye yükseltirse, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı da yüzde 1.36’dan yüzde 2.15’e kadar çıkabileceği ifade edildi.

İstanbul'da 0-4 yaş arası binada kiralar 37 bin 900 TL! Deprem sonrası yeni binalar uçuşa geçti!

Uzun zamandır gündemde olan barınma krizine deprem korkusu da dahil oldu. Vatandaşlar yeni bina arayışına girerken, fiyatlar resmen uçuşa geçti. İşte ayrıntılar...

Depremden sonra herkes araştırıyor! İşte bina sağlamlık testi ücreti

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bina dayanıklılık testine talepte yüzde 100'ü aşan artış görülürken, ayrıntılı rapor bir ayda hazırlanıyor ve bina başına maliyet 20 bin liradan başlamakta.

Bina dayanıklılık testinde talep patlaması! Bina başına fiyat 20 bin TL'den başlıyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bina dayanıklılık testine talepte yüzde 100'ü aşan yükseliş yaşanırken, ayrıntılı rapor bir ayda çıkıyor ve bina başına maliyet 20 bin TL'den başlıyor. İşte ayrıntılar...

Piyasalara bir darbe de Avrupa’dan geldi! Kara haberle euro tırmanışa geçti!

Piyasalarda olumlu bir haber için dört gözle bekleyen yatırımcıları şok eden bir haber daha geldi. Kendisinden faiz artırımlarına son verecekleri mesajını bekleyen yatırımcıları büyük bir hayal kırıklığına uğratan Avrupa Merkez Bankası ECB, beklentilerin aksına faiz artışına devam edeceğini duyurdu.

TL'ye dönüşüm hesaplarında Merkez Bankası'na faiz yetkisi

Bugünkü 31737 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla son zamanlarda sık sık gündeme gelen Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında TCMB'ye faiz yetkisi verildi.

Dikkat! Geciken site aidatına faiz işler!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı öder. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabilir.

İkinci el konut kredisi kampanyasına faiz ayarı!

İkinci el konutlar için daha önce azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi imkanı sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle faiz oranı 0,74’ten 0,79’a yükseldi, azami 180 ay vade 120 aya düşürüldü.

Kredili ev satışına, faiz dopingi!

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0.64'e, ikinci elde yüzde 0.74'e indirmesi sonucunda, konut satışlarında artış meydana geldi. 

Konut satışlarına faiz dopingi!

Türkiye genelinde 2020 Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,4 oranında artarak 43 bin 329'a ulaştı.

Bina aidatına faiz uygulanır mı Haberi

Bina aidatına faiz uygulanır mı

Apartman aidatına faiz uygulanır mı?

Bilindiği üzere, her  anataşınmazın (site, rezidans, apartman, bina, AVM vs.) ortak giderleri bulunuyor. Bu giderler de kat maliklerince karşılanıyor.Kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü sayılıyor.


Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20 uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor. 


Belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda...