Bina çürük raporuna nasıl itiraz edilir?
İçinde yaşamınızı sürdürdüğünüz bir bina için çürük raporu alındığını ve yıkılmasının istendiğini farz edelim. Bu duruma itiraz etme hakkınız saklı. Peki, bina çürük raporuna nasıl itiraz edilir?
Bina çürük raporuna nasıl itiraz edilir?
Ekonomik ömrünü tamamlamış ve riskli olduğu düşünülen bir bina için çürük raporu alınarak, yapının yıkılması sağlanabiliyor.
Çürük raporu, binada hasar olması durumunda ve bu hasarın güvenli ve sağlıklı bir şekilde oturmayı engelleyecek boyutta olması durumunda veriliyor.
Bir yapıya çürük raporunun alınması halinde, kimi kat malikleri bu duruma itiraz edebiliyor. Peki, bina çürük raporuna nasıl itiraz edilir?
Çürük raporuna itiraz..
Çürük raporu verilen ve yıkılma kararı alınan bir yapıda kat malikleri Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan haklarını göz önünde bulundurarak rapora itiraz için dava açabiliyor.
Nitekim, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 7 gereğince, "Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir."
Mahkemede hakim hem Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan kat malikinin haklarını hem de çürük raporunu değerlendirerek bir karar alır.
Ancak, çürük raporunun doğru teşhis olduğuna karar verilmesi durumunda kat maliklerinin yukarıda yer alan hakları kanun önünde korunmaz.
Çünkü çürük raporuna itiraz edenler; var olan tehlikenin devam etmesini sağlamak istedikleri için hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilir.
Yıkılma kararı alınan bir yapı için yıkım gereken zamanda gerçekleşmezse ve olası bir depremde binanın boşaltımını yapmayan kamu görevlileri ve yöneticileri taksirle adam öldürmekten; görevi ihmal suçlarından hapisle yargılanırlar. Bu nedenle belediyeler ve devlet can kaybı riski olduğu için riskli binada vatandaşın oturmasına bile bile izin veremez. Mahkeme tüm bu gerekçeler doğrultusunda karar alır.