Bina güçlendirme nasıl yapılmalı? Sadece İstanbul ya da Marmara değil, Türkiye’nin hiçbir yeri depreme hazır değil!
Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da binlerce binanın depreme dayanıksız olduğu belirtilirken, DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan güçlendirme konusuna dikkat çekti. Peki güçlendirmenin önünde hangi engeller var? İşte uzman isimlerin o açıklamaları...
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul'un deprem riski ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'daki 1.2 milyondan fazla binadan en az 600 bininin "yüksek riskli" olduğuna dikkat çeken Türkkan, bunların yarısının "güçlendirme çalışmaları" ile depreme dayanıklı hale getirilebileceğinin altını çizdi.
BBC Türkçe'den Hilken Doğaç Boran'ın haberine göre, ynı zamanda inşaat mühendisi olan Türkkan, güçlendirme yapılan binaların olası bir büyük depremde ayakta kalabileceğine ve içinde yaşayanların sağ kurtulabileceğine vurgu yaptı ve bunun daha hesaplı ve çevre dostu bir yöntem olduğunun da altını çizdi.
GÜÇLENDİRMEDE HANGİ ENGELLER VAR?
DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, güçlendirme çalışmalarının İstanbul'da hızla hayata geçirilebilmesi için ruhsatlandırma ve mevzuatta değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çetki ve onay makamlarında güçlendirme projelerine hakim yeterli teknik eleman bulunmadığını belirtti.
Devletin sağladığı kredilerin “düşük” olmasının güçlendirme çalışmalarının yaygınlaşmasını zorlaştırdığını aktaran Türkkan, "Kentsel dönüşüm uygulamalarında KDV yüzde 2 olduğu halde güçlendirme uygulamasında yüzde 20 şeklinde alınıyor" dedi.
Bazı uzman isimlere göre güçlendirme alternatifi çok da kolay bir seçenek değil.
Bilim Akademisi Üyesi Profesör Doktor Okan Tüysüz de konuya ilişkin konuştu ve güçlendirme için çok detay bir çalışma yapılmasının gerektiğini belirterek, şu açıklamada bulundu:
"Kabaca tanımlamak kolay değil. Her bina bazında inceleme yapıp bunun içerisinde güçlendirmeye uygun olanları, olmayanları ayırmak gerekiyor. Elimizde bu veriler olmadığı için 'şu kadarı güçlendirilir, şu kadarı güçlendirilemez' demek oldukça zor ve risklidir"."
Okan Tüysüz, İstanbul'da riskli binaların güçlendirilmesinin yanı sıra afet eğitimi ve ekonomik dirayetin artırılması ile ilgili hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.
Depreme hazırlık için sadece bina dönüşümünün değil, zihinsel bir dönüşümün de gerektiğini aktaran Tüysüz, afet hazırlığı konusunda ülke genelinde bir eksik olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi:
"Yalnızca İstanbul ya da Marmara değil, Türkiye’nin hiçbir yeri depreme hazır değil. Bunu 1940’lı yıllardan bu yana bütün bilim hocalarımız, bizler belirtiyoruz. En son 17 Ağustos [1999 depremi] ve 6 Şubat sonrası hep söylenen şey bunların milat olacağıydı. O milat bir türlü gelmedi."
İSTANBUL'DA KAÇ HASARLI BİNA BULUNUYOR?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) haziran ayında şehirde hızlı tarama yöntemiyle 35 bin binada inceleme yapıldığını duyurmuştu. Belediye yetkilileri bu binaların yarısının "çok yüksek riskli" ya da "yüksek riskli" kategorisinde olduğuna dikkat çekti.
Taranan bina sayısı arttıkça bu rakamların da artması öngörülüyordu.
İBB’nin bazı üniversitelerle hazırladığı çalışmalara göre ise şehirde yaklaşık 200 bin yapı 7,5 büyüklüğündeki bir depremde “orta ve üstü” hasar görebilir.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sinem Kolgu, haziran ayında yaptığı bir açıklamasında şehirdeki tüm binaların durumunu gösteren, tamamlanmış bir envanter çalışması olmamasına dikkat çekmişti.
Yatırımcılar yurt dışından konut almaya başladı! İlk tercihleri arasında Rusya geliyor
Kiralar cep yakıyor: Bursa'da 7 bin TL'den başlayan kira bedelleri, 25 bin TL'ye kadar çıkıyor! |