29 / 04 / 2024

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin

​​​​​​​Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından vatandaşlar yapılarını sağlamlığını merak ediyor. Risk tespitinde büyük soru işaretleri insanların kafasını karıştırıyor. Binaların risk analizi için verilen fiyatlar arasında büyük farklar oluşuyor.



Deprem endişesini suiistimal edip aynı yapı için 50 bin TL fiyat veren de var, 800 bin TL veren de… Burada tek amaç ise daha fazla para kazanmak istemek. Bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı önerenler de var. İnsanlar da yapılarının durumu öğrenmek isterken risk içinde riske giriyor.

Peki, yapılacak testler yönetmeliğe aykırı mı? İnsanlara yönetmeliklere uymayan yöntemler mi öneriliyor? Binalarda risk tespit analizi nasıl ve hangi metotla yapılıyor? Vatandaşların deprem endişesi suistimal mi ediliyor? İnsanlara yönetmeliklere uymayan yöntemler mi öneriliyor?

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin

İşte İnşaat mühendisi Rıdvan Durmaz'ın açıklamaları:

"Deprem performans analizi Kahramanmaraş ve Hatay merkezli felaketten sonra ciddi anlamda gündeme geldi. Bu analizlerin yapılmasında birkaç metot var. Riskli yapı tespiti 6306 sayılı yasa çerçevesinde yapıdan çeşitli sayıda zemin ve bodrum katlardan karot numuneleri alınarak bir analizle yapının sağlamlığının tespiti gerçekleştiriliyor. Bu deprem performansından daha ayrı bir husus olarak yer alıyor.

Burada insanların oturduğu yapının deprem karşısında gerekli performansı sağlaması gündemimiz. 2018 yönetmeliği çerçevesinde hemen kullanım, can güvenliği konularımız var. Bu kapsamda, yapıda deprem anından sonra tahribatlı ya da tahribatsız yöntemlerle yine Türkiye Bina Yönetmeliği 2018/Bölüm 15 çerçevesinde bulunan bilgi düzeyleri oranında yapıdan numune alınması, yapının malzeme test sonuçlarının yapılması, yapının statik projesine uygunluğunun kontrolü daha sonra yapılan bu işlemlerin bilgisayar programları ile modellenerek bu modeller neticesinde yapının deprem performansını sağlayıp sağlamadığına bakılıyor.

İşte detaylar...

 


Geri Dön