15 / 11 / 2024

Bina tadilatında yöneticinin tercih hakkı var mı? 

Bina tadilatında yöneticinin tercih hakkı var mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dairemde meydana gelen zararı ve çatının tadilatını nasıl yaptırırım? Yöneticinin 55 daireli sitede istediği blokları ayırma hakkı var mı?' sorularını yanıtladı.




Posta yazarı Tamer Heper, '5 bloktan oluşan 55 daireli bir sitede bir blokta en üst katta oturuyorum. Daireme 6-7 senedir çatıdan su geliyor. Evin hemen hemen hepsinin boyası döküldü. Hatta sıvası dökülen yerler var. Kartonpiyerler kopmak üzere. Site yönetimine bu konuda 4-5 yıl önce de ihtarname çektim. 2 yıl önce de sitenin tadilatı için yönetim kurulu kararı alındı ve para toplanmaya başlandı. Ama hâlâ inşaata başlanmadı. Dairemde meydana gelen zararı ve çatının tadilatını nasıl yaptırırım?' sorusunu yanıtladı. 

Önce okuyucumun sabrını takdir etmek isterdim ama bu kadarı da fazla. Çatı akıntısının 6-7 senedir devam ettiğini söylüyor. Buna katlanmak mümkün mü? Bir dairede hasar doğuran bir olay yaşanıyor ise bu olayın giderilmesi mecburidir. Okuyucumun anlattığı gibi ortak alan olan çatıdan gelen ve hasar yaratan bir olay ise gecikmeksizin giderilmelidir.

Zira çatı ortak yerdir ve çatıdan gelen bu durumun giderilmesi de binanın ortak giderlerinden karşılanacaktır. Üstelik de öyle aylarca beklenerek değil derhal giderilecektir. Böyle bir hasar yaratan olay olduğunda hasara uğrayan kat maliki bunu kendi imkanları ile karşılayıp, giderini ortak giderlerle mahsup edebilir. Ancak hasar giderildikten sonra ortaya çıkan ihtilafta mesela yönetici bu hasarın hemen giderilmesi gerekmeyecek cinsten olduğunu ve boşuna masraf yapıldığını iddia edebilir.

Bina tadilatında yöneticinin tercih hakkı var mı? 

Bunun için bizim önerimiz; onarımı yapmadan önce mahkemeye başvurup bir tespit yaptırmak. Bu tespitte mahkeme mühendis bilirkişi tayin ederek rapor alır ve raporda acil onarım gerektiği yazar. Bu işlem, mahkeme deyince yıllar süren bir işlem gibi kabul edilmesin, çok çok bir hafta-on günlük bir iştir. Duruşma falan açılmaz, sadece mahalline gidilir, keşif yapılır ve rapor hazırlanır. Bu rapor alındıktan sonra da derhal onarım yapılır ve masraf, aidatlarla karşılanır yani ödenecek aidattan kesilir ve mahsuplaşılır. Dolayısıyla okuyucumun anlattığı anlamda yöneticinin keyfi beklenmez.

Okuyucumun son sorusu ise ‘yetkisi var da sorumluluğu yok mu?’ Şunu söyleyeyim bu konuda yetkisi de yoktur yani ‘ben yetkimi kullanıyorum, çatı onarımını yaptırmıyorum’ diyemez. Her acil iş derhal yapılmalıdır. Hatta kanunda yöneticinin görevleri arasında “Ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin onlar adına alınması. Ana gayrimenkulün gayesine uygun kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması” görevi vardır.

Binaların ortak alanlarındaki değişiklikler için oybirliği gerekir mi?


Geri Dön