30 / 04 / 2024

Binalar taranarak yapı durumlarıyla ilgili bilgi toplanacak

Binalar taranarak yapı durumlarıyla ilgili bilgi toplanacak

Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, binaların tek tek taranarak, yapı durumuyla ilgili bilgilerin toplanacağını bildirdi



TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, afetlerde koordinasyon ve organizasyonu sağlayacak birim olmayı hedeflediklerini belirterek, krizin yerinden yönetimi için her ilde müdürlük oluşturduklarını bildirdi.

Afet riskinin doğru algılanarak, daha etkin ve daha hızlı müdahale edilebileceğine değinen Ersoy, "Kriz yönetiminde ve müdahalede çok iyi bir yerdeyiz" dedi.

Eski yönetmeliklerin bir kısmını değiştirmeye çalıştıklarını ve bu çalışmanın 3 ayda tamamlanmasının planlandığını anlatan Ersoy, "Erken uyarı, veri toplama çalışmalarını biz yürüteceğiz. Türkiye'yi, risklerin farkında bir ülke haline getirerek, alınacak tedbirlerle hasar ve kaybı en aza indirmeye çalışacağız. Olaydan sonra afete müdahale etmekte ne kadar başarılı olursak olalım, kayıpların ve hasarın önlenmesinde fayda sağlamıyor. Ne kadar fazla ekip olursa, ne kadar süratle olaya müdahale ederse etsin, sadece şansı olan enkaz altındaki canlı insanları kurtarabiliyor" diye konuştu.

-"BİNALAR TEK TEK TARANACAK"-
Ersoy, Afet İşleri Genel Müdürlüğünden 2 bin 500'ün üzerinde hak sahipliğiyle ilgili dava devraldıklarını belirterek, 1960'lı yıllardan beri süren hak sahipliği davası bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'deki bir çok binanın projesinin bulunmadığına dikkati çeken Ersoy, "En büyük sıkıntımız proje. Binaların bir çoğunun projesi yok. İl il risk haritasının çıkarılması için projemiz var. Binalarla ilgili bilgilerin toplanması için binalar tek tek taranıp, verileri toplanacak" dedi.

Antalya'da yaşanan sel felaketlerine değinen Ersoy, sel felaketinin olacağı konusunda halkın uyarılmasına rağmen, dere suyu ile denizin birleştiği yerde bir vatandaşın odun toplamasının önlenemediğini, bu nedenle söz konusu vatandaşın sel sularına kapılarak yaşamını yitirdiğini anlattı.

-"YAPI İLE İLGİLİ KANUN YOK"-
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, deprem öncesinde güvenli yapıların önemine dikkati çekti.

Mevcut yapı sayısının dahi net olarak bilinemediğini, 16-17 milyon civarında yapı bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Küçük, yapı envanterinin çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"Mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi gerekir, aksi halde olası depremde can ve mal kaybı yüksek olur" diyen Küçük, ıslak zemin üzerinde bulunan binaların da güvenli yerlere taşınması gerektiğini söyledi.

Mahmut Küçük, "Türkiye'de yapı ile ilgili kanun yok. İmar kanununda bazı düzenlemeler var ama eksik kalıyor. Yapı müteahhitleri, yapı denetimi, kontrolü gibi konularda kanun çıkarılması gerekir. Yönetmeliklerle yapı konusu düzenleniyor ama yönetmeliklerin yaptırımı veya cezai müeyyide uygulaması söz konusu değil. Yönetmeliğe aykırı yapılar yapılabiliyor. Kanun çıkarılması halinde kanuna aykırı yapı yapılamaz" diye konuştu.

MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Erol Timur da deprem zararlarının azaltılması stratejisi ve MTA'nın depreme ilişkin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Diri fay hatlarına ilişkin çalışmaların 2011'de tamamlanacağını belirten Timur, bu çalışma tamamlandıktan sonra Türkiye'nin deprem tehlike haritasının çıkarılacağını bildirdi.

Timur, 1999 Marmara depreminden sonra Türkiye Diri Fay Haritasının güncellenmesi, büyük fay zonları boyunca kuşak jeoloji haritalarının hazırlanması, Türkiye ve Japonya'nın ortak projeleri doğrultusunda paleosismoloji araştırmaları ve faylarla ilgili deniz araştırmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) çalışmaları hakkında sunum yapan Mahmut Baş ise İstanbul'un en riskli 10 ilçesi için farklı şiddetlerde deprem senaryoları ile 5,5 metrelik tsunami senaryosunun hazırlandığını, bu senaryolar doğrultusunda tedbirlerin alındığını söyledi.

Mahmut Baş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından depreme yönelik 100 helikopter pisti yaptırıldığını, hastanelerdeki pistlerin de afetlerden sonra kullanılabilecek duruma getirildiğini bildirdi.

Komisyon Başkanı İdris Güllüce, Komisyon üyeleriyle birlikte, Cuma günü Kandilli Rasathanesi ile AKOM'a giderek, çalışmaları hakkında bilgi alacaklarını söyledi.
AA


Geri Dön