13 / 05 / 2024

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? İşte 5 soruda bina güvenliği!

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? İşte 5 soruda bina güvenliği!

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? sorularının yanıtları pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. İşte 5 soruda bina güvenliği...



4-) EVDE KOLON GÖRÜNMÜYORSA TEDİRGİN Mİ OLUNMALI?

-Deprem sonrası sosyal medyada pek çok kullanıcı evlerinde gördükleri sorunları paylaşmaya başladı. Örnek olarak “Benim evimde kolon yok ama yan dairemde var” gibi paylaşımlar da dikkat çekiyor. Daire içerisinde gözle görülür kolonların sayısı bir kriter midir?

-Prof. Dr. Ercan Yüksel: Yapı çerçeve türü bir sistem ise mutlaka kolon bulunur. Ancak bazen kolonlar duvarlarla hemyüz inşa edilirler yani çıkıntı olarak değillerdir. Dolayısıyla da o kolonu göremeyebilirsiniz. Böyle durumları metal dedektörüyle çok kolay bir biçimde anlamak mümkün.

Metal dedektörüyle duvarlara bakınca, duvar içerisinde kolona ait olan donatılar olmayınca sensordan de ses alamıyorsunuz. Kolonun yer aldığı bölgede de net olarak ses alıyorsunuz. İşte o ses, o noktada aslında kolon olduğunu ortaya çıkarıyor. 

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? İşte 5 soruda bina güvenliği!

5-) KONUTLARDAKİ HANGİ ÇATLAKLAR RİSK NEDENİ?

-Deprem sonrası binalarda bulunan çatlaklar da çok tartışılıyor. Bunların bir bölümü kolon çatlağı bir kısmı da sıva çatlağı… Hangi elemanlardaki çatlakları ciddiye almak gerekli?

-Prof. Dr. Ercan Yüksel: Öncelikle kiriş, kolon ve bunların birleşim bölgesi olan noktalarda çatlak olup olmadığına oldukça dikkat edilmeli. Bunlar zaten bize betonarme sisteminin ön kusurlu ya da ön hasarlı olup olmadığı konusunda önemli ipuçları veriyor.

Özellikle kirişlerin her iki ucuna da dikkat edilmesi gerekiyor. Kirişler konuttaki yatay elemanlarımız ve kirişlerin sol - sağ uçlarındaki hasarlar da önemli. Çünkü Deprem hasarlarına işaret ediyorlar.

Yapıların yüksekliği ile dayanıklılığı arasındaki ilişki de oldukça merak edilen detaylardan. Birçok uzman, özellikle 5-10 kat arasında yapılan binaların deprem kontrolü gerektirdiğini zira sarsıntılardan en olumsuz etkilenen binaların bunlar olduğunu belirtiyor. 

Prof. Dr. Ercan Yüksel ise konuyla ilgili olarak son depremlerde az katlı binalarda da toptan göçen veya büyük hasar alan yapılar olduğunu gözlemlediklerini belirterek, özellikle bu depremde kat sayısının artmasıyla birlikte yapılan hataların daha fazla kendini gösterdiğini söyledi. 

Yaptığı açıklamada örneğin donatı detaylarının uygun olmayışının beton dayanımının çok düşük olması gibi sebeplerin ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ercan Yüksel, büyük can kayıplarının yaşandığı binalarda kat sayısının fazla olduğu görülmüş olabileceğini ama bu saatten sonra genel olarak yapılacak değerlendirmenin kat sayısına bakılmaksızın tüm binaların gözden geçirilmesi şeklinde olmasının daha doğru bir yaklaşım olduğunu kaydetti. Özellikle ülkenin tamamında 5-10 kat arasındaki binaları 'direkt riskli' olarak birinci sıraya koymanın doğru olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Ercan Yüksel, "Bütün olarak düşünmemiz gerekiyor." dedi.

Deprem bölgesinde kalıcı konutlar nereye yapılacak? Bakan Karaismailoğlu tek tek açıkladı! 

Deprem bölgesinde akılalmaz fırsatçılık! Fiyatları resmen 10’a katlandı!

Deprem vurdu, altının kalbi Kahramanmaraş Altınşehir durdu, talep yüzde 30 arttı!


Geri Dön