06 / 05 / 2024

Binalarda sessiz bina dönemi gelecek yıl başlıyor!

Binalarda sessiz bina dönemi gelecek yıl başlıyor!

Bir yıl sonra yürürlüğe girecek olan binaların gürültüye karşı korunması hakkında yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayınlandı...



Bugün Resmi Gazete'de binaların gürültüye karşı korunması hakkında yönetmelik yayımlandı.  Bir yıl sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, artık binalarda konuşma gibi doğrudan bitişik odalara iletilen sesin, bu mekanlarda yaşayanları olumsuz etkilememesi için ilave önlemler alınacak.


Resmi ve özel tüm binaların yapımı aşamasında gürültüyü kesmek üzere uygulanacak kurallar; mevcut binalarda iyileştirme ve yenileme, kullanım amacını kısmen veya tamamen değiştirmeye yönelik esaslı onarım ve tadilat projelerinde de geçerli olacak.


Canlı müziğe ses sınırlaması 


İçerisinde elektronik olarak yükseltilmiş müzik yayını veya canlı müzik yapılan restoran, bar, alışveriş merkezi, mağaza, oyun salonu gibi birincil işlevi müzik dinlemek olmayan mekanlarda, müzik sesi dâhil izin verilen en yüksek iç gürültü düzeylerine de yönetmelikle düzenleme geldi.


Duvarlarda ses duyarlılığı olacak


Konut içinde yürüme gibi darbeyle yayılan sesin iletimini ve gürültü oluşturmasını engellemek için döşemeler belirli koşulları sağlayacak.


Tesisattan kaynaklanan gürültü ve titreşimlerin yanı sıra yapı elemanları vasıtasıyla iletilen seslerin miktarını azaltmak için de binada duvar, döşeme, pencere gibi unsurlar belirlenirken malzemelerin ses yalıtım özelliği dikkate alınacak.

 

Gürültü yönetmeliği sadece şehirlerle sınırlı tutulmuyor. Yönetmelik; Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında inşa edilecek resmi ve özel her türlü yapı, bina, tesis ile işletmelerde iç mekanlarda insanların maruz kaldığı ulaşım, sanayi, yapım ve insan kaynaklı gürültüler gibi dış çevre gürültülerinin ve yapı içinde oluşan komşuluk gürültüleri, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültüleri ile cihazlardan yayılan mekanik titreşimlerin kontrol altına alınmasına yönelik önlemlere ilişkin temel kuralları kapsıyor.




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön