23 / 12 / 2024

Binalarda yalıtım 10 milyon dolarlık açık kapatır!

Binalarda yalıtım 10 milyon dolarlık açık kapatır!

İZODER Başkanı Levent Pelesen,  Türkiye'nin cari açığının, yalıtım ile 10 milyar dolar azaltılabileceğine" dikkat çekiyor.



Habertürk'ten Esin Tümer'in haberine göre;  Bir bina herkesi kıskandıracak kadar güzel, uluslararası ödüllere layık bir mimari projeye sahip olacak kadar başarılı bulunsun, şayet sağlıklı bir yapı değilse maalesef bir işe yaramıyor.

 

Sağlıklı bir yapıdan anladığımız, su, ısı, ses, yangın yalıtımlarına sahip fiziksel çevre denetimini sağlayan, konforlu ve güvenli yapıdır. Eğer binalarımız yalıtım gereklerinden herhangi birine sahip değilse içinde yaşayanlara konforlu yaşam sunmaz ama daha da önemlisi "hasta" eder. Binaların zamanla çürümesine neden olan sorunlar, deprem ve yangın anında kaçış olanağı sağlayamadan yıkılan yapılar, nem ve rutubet kokan apartmanlar, komşuların sesini evinde yaşayan apartman sakinlerinin sorunlarının temelinde hep aynı başlık yatar: YALITIM!

 

Bu haftadan itibaren yalıtım dosyasını, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemesi üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan İZODER ile birlikte aralıyoruz.


‘YALITIM OLMADAN ISINAMAZSINIZ’

Isı yalıtımıyla kışın ısıtma, yazın da soğutma amacıyla harcanan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. Bu da doğalgaz ve elektrik faturalarını yarı yarıya düşürüyor. Türkiye'deki binaların ısı yalıtımlı hale gelmesi ile ülkenin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmak mümkün. İZODER Başkanı Levent Pelesen, "öncelikle 5 milyon konutta ısı yalıtımı yapılmasının zorunlu olduğuna ve bunun 500 milyon metrekarelik bir hacme işaret ettiğine, böylece Türkiye'nin cari açığının, yalıtım ile 10 milyar dolar azaltılabileceğine" dikkat çekiyor.

 

Isı yalıtımı sektörünü yakından ilgilendiren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nde 28 Nisan 2017 tarihinde yapılan değişiklikle, ısı yalıtımı uygulamalarına dair yapılacak iş sözleşmelerinde yer alması gereken bazı özel hükümlerin ilave edilmesi ile ısı yalıtımı uygulamalarının Mesleki Yeterlilik Belgesine (MYK Belgesi) sahip kişilerce gerçekleştirilmesi ve uygulama sonrası Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenlenmesi hususları vurgulanmıştır.

 

Ancak mevcut binalarda alım ve satın alma işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartı 01.01.2020'ye ötelenmiş durumda. Öte yandan mevcut binalar için sadece Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından verilen Enerji Kimlik Belgesi, yapılan değişiklikle gerekli şartları sağlamak kaydıyla serbest müşavir ve mühendis hizmetleri belgesine sahip olan kişiler tarafından da verilmesi yetkili kılınmış durumda.

 

‘DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ SAĞLANMALI’

Tüketicilerin kendi finansman kaynakları ile binalarını yalıtmaya çalıştığını anlatan Pelesen, "Enerji verimliliğinin artırılmasına malzeme ve uygulamalara yönelik düşük faizli veya uzun vadeli kredi sağlanması, tüketiciye yansıyacak şekilde vergi indirim veya muafiyetlerinin sağlanması gibi tedbirlerin alınması gerekli" dedi.


Geri Dön