01 / 05 / 2024

Binali Yıldırım Harmandalı'daki çöp depolama alanını gezdi!

Binali Yıldırım Harmandalı'daki çöp depolama alanını gezdi!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Harmandalı'ndaki çöp depolama alanını gezdi Yıldırım: "Burada gördüğümüz yığınlar kelimenin tam anlamıyla patlamaya hazır bir bomba" dedi




AK Parti  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Harmandalı'ndaki çöp depolama alanında çöp yığınının 100 metreye ulaştığına dikkati çekerek, "Burada ciddi bir metan gazı tehlikesi var. Burada gördüğümüz yığınlar kelimenin tam anlamıyla patlamaya hazır bir bomba" dedi.


Harmandalı'ndaki çöp depolama alanını gezen Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, alanın durumunun vahim olduğunu belirtti.


Etrafta çöp manzaralı apartmanların olduğunu, çöp bölgesinin yerleşim alanını sıkıştırmaya başladığını, her gün buraya 4 bin - 4 bin 500 ton arası çöpün geldiğini ve bu çöplere vahşi depolama yapıldığını anlatan Yıldırım, asıl vahametin burada olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:


"Vahşi depolama olması tehlikenin boyutunu daha da büyütüyor. Aslında çöp rehabilitasyonu çöplerin bir şekilde tehlikeye mahal vermeden yok edilme yöntemi ülkemizde ve dünyada uygulanıyor. Ankara, Adana, Bursa ve İstanbul’da çöp bertaraf ve rehabilitasyon merkezleri var. Bu ne anlama geliyor? Çöplerden hem enerji elde ediliyor hem de maliyet düşürüyor. Geriye de bir şey kalmıyor. Bazı ülkelerde, mesela İsveç ve Almanya kendi ülkelerindeki çöpler yetmediği için çöp ithal ediyor. Biz de çöpümüzü ne yapacağımıza karar veremiyoruz, kara kara düşünüyoruz. Bu bir acizliktir. 


Yıllardır burası göz göre göre bu hale geldi, şimdi yer arayışına çıkıldı. Bugüne kadar beklemek zorunda mısın? Burada gördüğümüz yığınlar kelimenin tam anlamıyla patlamaya hazır bir bomba. Dünya standartlarına göre 25 metreyi geçmemesi gerekiyor. Harmandalı’nda 100 metreye ulaşmış durumda. 'Havalandırma yapıyoruz' diye uyduruk plastik boruları aşağıya doğru indirmişler. Bu işin ilmini yapan bir adamım. Havalandırma öyle olmaz. Bunlar tamamen kendilerini rahatlatmak için yaptıkları şeyler."


Binali Yıldırım, aşağıdaki derede suyun simsiyah aktığına işaret ederek, "Fosillerin etrafına da kireç tozu dökülmüş. Ne o? Oradaki mikropları öldürelim diye. Bir rüzgar çıkıyor, kireç tozları uçuyor, sinekler, hastalıklar kol geziyor. Şu güzel şehirde, Çiğli'de insanlar yazın İzmir sıcağında pencerelerini açamıyorlar" dedi.


Çözüm için dünyanın uyguladığı teknolojiyi uygulamak, çöpü de rehabilite edip yok etmek gerektiğini söyleyen Yıldırım, böylece aynı zamanda gübre yapıp etrafında sebze-meyve yetiştirilebileceğini, enerji de elde edilebileceğini ifade etti.


Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Taşıma maliyetini, bertaraf etme maliyetini de büyük oranda karşılayacaksınız. Bunun örneğini görmek istiyorsanız, ben sizi Mamak Çöplüğüne götüreyim. Etrafımda yerleşim ve alışveriş merkezleri var ve hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Biz şimdi ne yapacağız diye soracak olursanız. Biz şimdi durum tespiti yapıyoruz. Acil olarak bu İzmir'in çöp bertaraf işini hiçbir hemşehrimize rahatsızlık vermeden, nerede olursa olsun en iyi şekilde, en modern teknolojiyi uygulayarak kısa sürede kuracağız. Ama o tesis kurulasıya kadar buradaki sorunu ciddi şekilde ele almak lazım. Burada ciddi bir tehlike var, metan gazı tehlikesi var. Onun için de ben başkanı da uyarıyorum. Buraya derhal tedbir alsın."


- Kendi masrafını karşılayacak


Büyükşehir Belediyesi'nin çok maliyetli olduğu için bu tesisi yapamadığı yönündeki bir soru üzerine Yıldırım, maliyet probleminin olmadığını, çünkü tesisin masrafını kendisinin karşılayacağını dile getirdi.


"Maliyet ne olursa olsun insan hayatından daha mı değerli" diyen Yıldırım, "İnsanların yaşadığı sıkıntı, şehir merkezinden 4 bin ton çöp gelmesi, vahşi şekilde depolanması, dozerlerle sağa sola yayılması daha mı iyi. Ve giderek kayacak ve binaların üzerine gelecek. Çünkü yayıldıkça alttan başlayan sıvılaşma bir katman oluşturacak. Bunlar hep ciddi bir heyelan ve metan gazıyla patlama tehlikesi. Aynı Ümraniye'de yaşanan facia gibi. Yeni bir Ümraniye olmaması için hemen harekete geçilmeli" diye konuştu.


- "Acilen tedbir alınmalı"


Harmandalı'na alternatif olarak Yamanlar bölgesinin konuşulduğu hatırlatılarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Bize izin verin teknolojiyi gösterelim" yönündeki sözlerini değerlerlendirmesinin istenmesi üzerine Yıldırım, şöyle devam etti:


"Şimdiye kadar kim önüne durmuş? 19 yıldır buraya çöp dökülüyor bana söylenen bilgi doğruysa. Önüne duran mı vardı. Bunu kurabilirdi. En fazla 1-2 yıl sürer kurmak. Burası bu hale gelince, alarm vermeye başlayınca mı aklına geldi? Kusura bakmasınlar. Güven çok önemli. Eğer insanlar size güvenmezse size karşı çıkar. Yamanlar, Taşkesik neden karşı çıkıyor? Güven duymuyorlar çünkü. İnsanlar ikinci bir Harmandalı olacak diye korkarsa tabii ki karşı çıkar. Ama siz burada sorumluluğunuzun bilincinde hareket etseydiniz iş bu noktaya gelmezdi. Benim İzmirlilere sözüm şu. Ben bu meseleyi en kısa sürede, kimsenin burnu kanamadan hallederim. Ama benim öncesinde önerim şu. Belediye başkanının buraya özellikle metan gazı sıkışmasına karşı, bu azman depolamadan doğan yüksekliğin kayma riskine karşı acilen tedbir almasıdır."


Harmandalı'nda esnaf ziyaretinde bulunan Yıldırım, vatandaşların çöplükle ilgili şikayetlerini dinledi.


Bir berberde tıraş olan Yıldırım'a vatandaşlar poşu taktı. Kahvehanede vatandaşlarla sohbet eden Yıldırım, güreşçi develeri sevdi.



AA




Geri Dön