09 / 01 / 2025

Birkaç yılda İstanbul'daki raylı sistem 250 kilometreyi aşacak!

Birkaç yılda İstanbul'daki raylı sistem 250 kilometreyi aşacak!

Marmaray'ı gezen Binali Yıldırım; "Bütün dünya Marmaray'ı yakından takip ediyor" dedi




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Marmaray  projesinin uluslararası ulaşım entegrasyonu açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Çin'den kalkan İpekyolu treninin Asya ile Avrupa'yı, İstanbul boğazının altından geçip Londra'ya kadar devam edeceğini anlatan Yıldırım, ''Dolayısıyla kesintisiz bir ulaşım hattı için Marmaray olmazsa olmaz bir projedir. O yüzden bütün dünya bu projeyi dikkatle izliyor'' dedi. 

     Bakan Yıldırım, Marmaray projesinin Kadıköy-Üsküdar hattında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Kadıköy-Üsküdar arasındaki hattı personel taşıyan bir vagonla ilk kez geçen Yıldırım, öncesinde Kadıköy Ayrılık Çeşmesi şantiyesinde basın mensuplarına çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

     Buradaki şantiyeye gelmeden önce incelediği Ankara-İstanbul hızlı tren hattındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti: 

     ''Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ikinci bölümü olan Eskişehir-Sapanca-Köseköy arasını inceledik. Hat yaklaşık 155 kilometre. Bu 155 kilometrenin yarısı hemen hemen viyadük ve tünel. Çok zor bir arazi. Dolayısıyla oradaki işler çok çetin arazi şartlarında yapılıyor. Şu andaki çalışmalar program dahilinde ileriliyor ve 29 Ekim 2013 için bir sıkıntı görünmüyor.'' 

     Köseköy-Gebze arasındaki iki hattın tamamen kaldırılıp hızlı trene göre yeniden yapıldığı bilgisini veren Yıldırım, ''Bir de üçüncü hat ilave ediliyor. Orada da toprak işleri yüzde 85 oranında bitmiş vaziyette. İşin toplam yüzdesinin de yüzde 20'si tamamlanmış durumda. Orada da çok ciddi bir darboğaz gözükmüyor şu an itibariyle'' ifadesini kullandı.

     Hattın üçüncü kesiminin de Marmaray olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: 

     ''Gebze'den başlıyor Halkalı'ya kadar devam ediyor. Marmaray da kendi içinde ikiye ayrılıyor. Bir tanesi içinde bulunduğumuz Ayrılık Çeşmesi'nden Yenikapı'ya devam eden, yaklaşık 14 kilometrelik, hem boğazın altından giden hem de yerin altından giden iki tane tünel var. Batırma tünel ve yer altı tünelleri. Burada da üst yapı çalışmaları yıl başında başlamıştı. Şu anda hatta Üsküdar'a kadar vagonla gidip buradaki çalışmaları göreceğiz. Ondan sonra da müteahhitler ve demir yollarıyla genel bir değerlendirme yapacağız.'' 

     

     -Bakan'ın katılımıyla her ay Ankara-İstanbul arasındaki çalışmalar takip edilecek- 

     

     Bakan Yıldırım, yapacağı inceleme yolculuğunun Kadıköy-Üsküdar hattında raylar üzerinde ilk yolculuk olacağını kaydederek, projenin en kritik yerinin Marmaray'ın yer altında olan kısmı olduğunu belirtti. Asıl Marmaray kısmının bu noktadan başlayıp Kazlıçeşme'de bittiğine işaret eden Yıldırım, ''Bu hatta çok yoğunlaşmış durumdayız. Burada da bizim için kritik eşik Sirkeci istasyonudur. Sirkeci istasyonunda yolcu giriş ve çıkış platformlarıyla ilgili kazı çalışmaları var. Buralarda arkeolojik bulgulardan dolayı bir ağır ilerleme durumu var. Bunu aşmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız, gerek yüklenici firma, gerek müşavir firma, gerekse Altyapılar Genel Müdürlüğümüz yoğun bir çalışma içerisinde'' şeklinde konuştu. 

     Projede günlük takip sistemine geçtiklerini belirten Yıldırım, iş ilerlemelerinin günlük bazda ve haftalık genişletilmiş toplantılarda değerlendirildiğini ve kendisinin katılımıyla her ay Ankara'dan çıkıp, çeşitli çalışma noktalarında toplantılar yapıp, raporlar alarak, İstanbul'a geleceklerini ve bugün bu sistemin ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. 

     

     -''Birkaç yıl içerisinde İstanbul'daki raylı sistem 250 kilometreyi aşmış olacak''- 

     

     Gerek hızlı tren projesinin gerekse Marmaray projesinin ve gerekse Ankara'da Sincan'dan Kayaş'a kadar olan Başkentray'ın, Türkiye'nin iki büyük kentini ilgilendiriyor gibi görünse de aslında 75 milyonu dolaylı olarak ilgilendirdiğini aktaran Yıldırım, bu önemli hattın gecikmeye mahal vermeden bir an önce hizmete girmesinin İstanbul'un toplu taşımada biraz daha nefes almasına katkı sağlayacağını belirtti. Yıldırım şöyle devam etti: 

     ''İstanbulda bir yandan Marmaray, bir yandan yeni açılan Kadıköy-Kartal hattı, birkaç sene sonra açılacak Ümraniye-Çekmeköy-Sarıgazi hattı, karşı tarafta Taksim-Yenikapı bağlantısı, daha sonra Başakşehir'e uzanan hat, Bakırköy'den Yenibosna'ya giden hatlar olmak üzere birkaç yıl içerisinde İstanbul'daki raylı sistem 250 kilometreyi aşmış olacak.'' 

     Cumhuriyetin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünde İstanbulluları Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya Marmaray'la geçireceklerini ifade eden Yıldırım, ''Tabi bu tip yapılar zor yapılardır. Yerin altında çalışıyorsunuz, trafik altında çalışıyorsunuz. Beklenmedik bazı tatsız gelişmeler olabiliyor. Bunlar ayrı olmak üzere, beklenmedik ve irademiz dışında herhangi bir olay olmaz ise şu andaki hedefimiz 29 Ekim 2013'' diye konuştu. 

     

     -''Bütün dünya bu projeyi dikkatle izliyor''- 

     

     Marmaray projesinin uluslararası ulaşım entegrasyonu açısından oldukça önemli olduğuna da dikkati çeken Bakan Yıldırım, şu tespitlerde bulundu: 

     ''Çin'den kalkan İpekyolu treni iki kıtayı, yani Asya ile Avrupa'yı İstanbul boğazının altından geçip Avrupa'da Londra'ya kadar devam edecek. Dolaysıyla kesintisiz bir ulaşım hattı için Marmaray olmazsa olmaz bir projedir. O yüzden bütün dünya bu projeyi dikkatle izliyor. Bu proje sadece Uzakdoğu'yu, Asya'yı, Avrupa'ya bağlayan bir proje değil. Aynı zamanda İstanbul için hayati öneme sahip bir proje. 1,5 milyon İstanbulluyu her gün bir yakadan diğer yakaya taşıyacak ve böylece köprülerdeki ve İstanbul'un yollarındaki trafik sıkışıklığı da önemli ölçüde azalmış olacak.'' 

     Projede, soğuk test aşamasına geçilebileceğini söyleyen Bakan Binali Yıldırım, Üsküdar istasyonuna ilişkin şu bilgileri verdi: 

     ''278'e 35,5 metre... Özelliği deniz içinde inşa edilen bir istasyondur. Yani yüzme riskine karşı özel bir yapıdır. Denizin içine bir kutu yerleştiriyorsunuz adeta. Aslında suyun kaldırma kuvvetiyle bunu yukarı atması lazım. Burada ciddi bir mühendislik çözümü var. Bunu taşıyacak, 'sephiye'yi sağlayacak bir ağırlık oluşturuluyor yapının kendi içerisinde ve böylece belirli bir derinliğe bu alanı oturtuyorsunuz. Yani hacim olarak yaklaşık 300 bin metreküp. Dünyada bir örneği yok. Sirkeci'nin de kendine özgü başka özelliği var. Tarihi mekanlarda, tarihe, arkeolojik değerlere zarar vermeden o sıkışık alanda bir istasyon yapımı oldukça zor bir iş.'' 


AA


Geri Dön