23 / 11 / 2024
fuzul

Bingöl Karşıyaka'daki yapıların yüzde 80'i hasarlı!

Bingöl Karşıyaka'daki yapıların yüzde 80'i hasarlı!

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, muhtarı olduğu Karşıyaka Mahallesi dâhil birçok mahallede 'kentsel dönüşüm ve yapılaşma' sorunlarının olduğuna dikkat çekti.




Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, Çapakçur Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda Bingöl'deki merkez mahallelerde en büyük sorunun başında kentsel dönüşüm ve yapılaşma sorunları olduğuna dikkat çekti. 


"MAHALLE BULUŞMALARI ÇOK OLUMLU GEÇİYOR" 


Vali Köşger başkanlığında her hafta yapılan mahalle buluşmalarının çok olumlu geçtiğini ifade eden Başkan Butaku, "Vali yavuz selim Köşger ile ilk olarak il özel idare ek binasında toplantı gerçekleştirdik. Vali bunu mahalle buluşmalarına yayalım dedi. Vatandaş ile bir araya gelelim deyince bizde olumlu yanıt verdik. İlk mahalle buluşmasını içmeler mahallesinde gerçekleştirdik. Akabinde yedi tane mahalleyi bitirdik. Gezdiğimiz mahallede de en çok söz hakkını vatandaşa veriyoruz. Vatandaş validen belediye başkanın talepte bulunuyor mahallenin sıkıntıları dile getiriyor. Vali ve belediye başkanı yerinde müdahale edilebilecek sorunları anında müdahale edip çözüyor. Örnek olarak içmeler  TOKİ  de kalitesiz kömür vardı vali ertesi gün o kömürü yüklenici firmaya toplattırdı. Yıllardır devam eden sorunlar yerinde görüldükten bir hafta sonra çözüldü ve bu toplantılardan doğan olumlu sonuçları gördük. Bu toplantılar zamanla ilçe ve köy ziyaretlerine dönebilir. Valimize bunu da iletiriz ve oda muhakkak gelir" diye konuştu. 


"KARŞIYAKADAKİ YAPILARIN YÜZDE 80'İ HASARLI" 


Muhtarı olduğu Karşıyaka Mahallesinde bulunan yapıların yüzde 80'inin hasarlı olduğuna dikkat çeken Butaku, "Karşıyaka mahallesinin yüzde 80'i hasarlı yapılardır. Ve mahallenin en büyük sorunu kentsel dönüşüm sorunudur. Bu hasarlı binaların dönüşmesi lazım... Bunları dönüştürebilmemiz içinde belediyenin ciddi bir anlamda çalışma yapması lazım. Belediyenin imar yasasına uygun bir şekilde çalışma başlatması lazım. Karşıyaka mahallesinin bu hasarlı yapılardan kurtulması gerekiyor. Mahallenin alt yapısı ve üst yapısı hizmet konusunda tamamlandı. Bingöl'ün çoğu kurumu Karşıyaka mahallesine taşındı ve mahallenin ticari alanı yok. Bizim caddemizin ticari alana dönüşmesi için görüş bildirdik. Olumlu yanıt aldık vatandaş bugünden sonra bina yaptığı zaman alt kısmında ticari alan yeri de açar. Kentsel dönüşüm için henüz başvuru yapmadık çünkü tapularımız yeni yeni çıkmaya başladı. Yüzde 40 duruyor ve çalışmamız devam ediyor. Belediye de kentsel dönüşüm ve ticari alan için bu duruma olumlu bakıyor belediye başkanı birlikte yapacağız dedi" diye konuştu. 


"MAHALLELERDE ÇADIRKENT ALANI BULUNMUYOR" 


Bingöl'deki bir çok mahallede Çadırkent için alanların bulunduğu ancak Çadırkent olarak görülen alanların üzerlerinde bina veya başka yapıların olduğunu söyleyen Butaku, "Bingöl'ün genel sorunu, Bingöl deprem bölgesidir üç tane fay hattının birleştiği bir il afet acil durum müdürlüğüne valiliğe her dönem diyoruz ki depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor ve bunun içinde ilk olarak bu hasarlı yapılardan kurtulmamız lazım. Afet acil geçen günlerde afet haftası nedeni ile pankart açmıştı. Afet öldürmez yapılar öldürür. Bizde diyoruz ki bu hasarlı yapılardan kurtulalım hiçbir insanımıza zarar vermesin. Bununla ilgili çadır kent yerleri olması lazım... Bingöl merkezinde geçmiş belediyeler bütün hazine arsalarını satmış kendi çöp bidonunu koyacak yeri Bingöl belediyesinin bende talepte bulundum dedim ki her mahalle için Çadır Kent yeri yapalım. Kâgir üzerinde her mahallenin bir çadır kenti var ama gidip baktığın zaman o alanda bina var ve kâğıt üzerinde alan gerçekte yok. Her mahallenin çadır kent alanı olması lazım" ifadelerini kullandı.

 

"HAYVANCILIK KREDİLERİ ŞARTLARI ÇOK AĞIR" 


Bingöl'de hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini ancak verilen hibe ve kredi desteklerinin şartlarının ağır olduğunu söyleyen Butaku, "Hayvancılığın desteklenmesi lazım Bingöl'den 7'inci aydan 11 'inci aya kadar Arap ülkelerine canlı hayvan ihracatı yapılıyordu. Ama şuan baktığın zaman dış ülkelerden et ithal ediyoruz ve bu ithal eti de Bingöl'e getiriyoruz bu hem ülkenin hem de ilin ekonomisine zarar veren bir durumdur. Hayvancılığın muhakkak desteklenmesi lazım... Tarım bakanlığı bazı krediler veriyor ama o kadar ağır şartlar altında veriyor ki bu krediyi vatandaş ödeyemediği için almıyor. Şehir merkezinde bir dairen olacak ipotek edeceksin bende kredi vereyim. Ama ben köylüyüm köydeki arazimi ipotek edeyim yok diyorsun ve değersiz olduğunu söylüyorsun böyle bir şart olamaz" diye konuştu. 


"ÇAPAKÇUR KÖPRÜSÜ'NÜN MUTLAKA BİTİRİLMESİ LAZIM" 


Çapakçur Köprüsü hakkında açıklamalarda bulunan Butaku, "İki yıldır ihale edilmesine rağmen yapımına başlanılmayan Çapakçur köprüsüdür. Firmanın bazı sıkıntıları oldu yereldeki yöneticilerin pasifliği oldu seçim dönemi araya girdi ve bunların hepsi birleşti bugüne kadar geldi bu köprünün bundan sonra muhakkak bitirilmesi lazım köprü yapılırken de alternatif yolların olması lazım belirli bölgelerden yol vermeleri lazım. Bunlar ağırlıklı olan ciddi sorunlardır" şeklinde konuştu. 




Çapakçur Gazetesi


Geri Dön