30 / 04 / 2024

Binlerce öğretmen kira nedeniyle İstanbul’dan küçük şehirlere gidiyor!

Binlerce öğretmen kira nedeniyle İstanbul’dan küçük şehirlere gidiyor!

24 Kasım Öğretmen Günü’nde konuşan öğretmenler geçim sıkıntısından ve kira fiyatlarından dert yandı. Öğretmenlerin fahiş kira fiyatları nedeniyle İstanbul’dan küçük kentlere gittiği belirtildi.



Türkiye’de 1.2 milyon öğretmen, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü katlanan problemlerle karşılıyor. Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen ayrımı devam ediyor. Ücretli öğretmenler açlık sınırının altında bir ücretle güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. Öğretmen açığına karşın her 2022’de ataması yapılmayan öğretmen sayısı artıyor. Özel sektörde eğitimciler düşük ücrete çalışmaya mahkum ediliyor. Öğretmenler Günü nedeniyle açıklama yapan öğretmenler ortak bir problemi dile getiriyor: “Geçinemiyoruz.”

 Binlerce öğretmen kira nedeniyle İstanbul’dan küçük şehirlere gidiyor!

ÖĞRETMENLER İSTANBUL’DAN KAÇIYOR

Evrensel’in haberine göre, 35 yıldır kadrolu olarak çalışan Mehmet Öğretmen, yoksulluk sınırının çok altında bir maaş aldıklarını ifade ederek “Emekli olsam aylığım açlık sınırına yaklaşacak. Bu nedenle emekli olamıyoruz” dedi.

Artan kira fiyatları yüzünden öğretmenlerin artık büyükşehirlerden kaçmaya başladığını ifade eden Mehmet Öğretmen, “Binlerce öğretmen İstanbul’dan küçük şehirlere doğru kaçıyor. Zira İstanbul’da aldığımız aylığın büyük kısmı kiraya gidiyor” diyerek öğretmenlerin giderek yoksullaştığını belirtti. Artık öğretmenlerin bir yandan kendileri bir yandan da çocukları için gelecek kaygısı duyduğunu vurgulayan Mehmet Öğretmen “24 Kasım Öğretmenler Günü’nde devlet yetkilileri öğretmenliğin ne kadar yüce bir meslek olduğuna yönelim demeçler verse de eğitimcilere yaşayabilecekleri bir maaş verilmiyor” diye konuştu.

 Binlerce öğretmen kira nedeniyle İstanbul’dan küçük şehirlere gidiyor!

KONUT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ KİRALARA YANSIR MI?

Öte yandan, konut fiyatları Türkiye’de nominal gerileme beklemenin doğru olmadığını ifade eden Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, belki birkaç ay duraksayabileceğini ama düşmeyeceğinin altını çizdi. 

“Kiralama piyasası resmen dayak yedi” diyen Büyükduman Ev sahipleri yoruldu.  Kiralama konut sayısında azalmalar yaşandı. Konut satın alamayan kişiler kiralama piyasasına yöneldi. Yeni konut girişi zayıfladı. Bu piyasada ev fiyatlarındaki reel düşüşün kiralara yansıması zor. Kiralar düşmez” diye konuştu.

Büyükduman “Sıfır konut satın alma zamanı mı?” diye soranlara “Evet, tam zamanı.'' dedi. Büyükduman “İnşaat firmaları inşaat maliyetlerindeki artışın ev fiyatlarını geçecek düşüncesiyle şimdiden evi satayım. Devam eden inşaatın malzemesini tedarik ederek en azından malzeme kanadında zararımı en aza indiririm” düşüncesinde olduklarını belirtti.

Malatya ve Adıyaman'daki depremlerin ardından uzmanlardan korkutan açıklama: ‘Artçılar 2-3 yıl sürecek’

Yabancılar kentsel dönüşümü yakından takip ediyor!

Vakıfbank’tan konut kredisi müjdesi! 3 milyon TL'nin aylık taksitleri ne kadar?


Geri Dön