28 / 04 / 2024

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

Aşının tutması, normal hayata dönülmesinin ardından faizlerin düşmesiyle ipotekli konut satışlarında patlama yaşanması bekleniyor. Bu kapsamda yeni inşaat sayıları artarken, fiyatlarda yeniden yükselişe geçti.



İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. (İGD), “Gayrimenkul Piyasası Araştırması 2020- Pazarlık Marjı” adıyla İstanbul gayrimenkul piyasasına dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. 

İGD Kurucu Ortak Dr. Ahmet Büyükduman ve Celal Erdoğdu’nun katıldığı online basın toplantısında “Gayrimenkul Piyasası Araştırması 2020- Pazarlık Marjı” ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçları paylaşıldı. 

Araştırma sonucuna göre, satın alınmak istenen bir gayrimenkulün değeri büyüdükçe, kira çarpanıda aynı oranda yükseliyor. 

Kiralık ve satılık konutlarda pazarlık marjı değerlendirildiğinde, geçtiğimiz yıla oranla konuta talep yükseldikçe, pazarlık marjı aynı oranda düştü. Bu kapsamda, 2019 yılına göre, konut fiyatları yüzde 26, inşaat malzemeleri fiyatları yüzde 17, kat karşılığı inşaatlar yüzde 9,9 arttı.

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

Metrekare fiyatları ne olacak?

Koronavirüs pandemisinin ülkemizde etkisini göstermesiyle birlikte, gayrimenkul piyasasında durgunluk yaşandı ve fiyatlar aynı seviyede kaldı. Ancak yapılan kampayalar sonrasında son bir kaç ayda konuta talep ve arz arttı. 

2020 yılının son çeyreğinde inşaat sektörü yeniden hareketlendi. Yeni inşaat sayıları artarken, fiyatlarda yeniden yükselişe geçti. Bu doğrultuda fiyatlarında, talebin de, inşaat maliyetlerinde yükseleceği öngörülüyor.

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

Konut satışları ne olacak?

Türkiye'de yeni ruhsatı alınan konutların metrekare büyüklükleri düştü. Yani müteahhitler ve inşaatçılar 3+1 konut yapmak yerine metrekaresi düşük, 2+1 konutları yapmayı tercih ediyor. 

Son 8 yılda 30-35 bin adet ipotekli konut satışları, kredilerin düşmesiyle 80-90 bin adete çıkacak. Bu kapsamda 50-60 bin adet olan faizsiz konut satışları da 90 bin civarına ulaşmış durumda. 

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

2021'de ne olacak?

Önümüzdeki sene devam eden aşı çalışmalarının meyvesini vermesi durumunda ekonomi yeniden canlanacak ve sektör hareketlenecek. Bu kapsamda faizlerinde düşmesiyle beraber ipotekli konut satışları 120-130 bin adet civarına ulaşabilir. 

Gayrimenkul fiyatlarında rekor artış!

Konut kredisi faizleri yükseldi!


Geri Dön