21 / 12 / 2024

Uğur Dumankaya: Devletin işini iyi yapanla kötü yapanı ayırması gerek!

Uğur Dumankaya: Devletin işini iyi yapanla kötü yapanı ayırması gerek!

Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya. Türkiye'de sermaye olduğu müddetçe bir eğitim gerektirmeden inşaat yapmanın çok kolay olduğunu söyledi. Dumankaya'ya göre devletin, işini iyi yapanla kötü yapanı ayırması gerekiyor.



Fikirtepe, Sancaktepe, Gebze bölgelerinde projelerinin olduğunu söyleyen Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Artık gayrimenkul sektörü teknolojiye dayalı değer olarak sunuluyor. Yeni Türkiye'de isinde uzmanlaşanlar gelişecek ve farklılıkları bulacak. Biz odaklanmaya çok inanıyoruz." dedi. 


İş güvenliği konusunda devletin daha fazla önem verici ve yönlendirici olmasını istediklerini söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya. devletin kanun koymasına rağmen bununla ilgili cezaların daha ağır olması gerektiğini ifade etti. İnşaatın can kaybına yol açabilecek riskli bir sektör olduğuna dikkat çeken Dumankaya. "İş giivenliginde suç öncelikle devlette. Devlet güzel kanunlar koyuyor ama denetlemiyor. İşini bu konuda düzgün yapan firmayla işini düzgün yapmayan firmayı ayrıştırıyor. Bu konuda dünyada birçok lisans aldık ve bunu kullanıyoruz. Her türlü denetimleri yapıyoruz. Devletin bunu sürdürülebilir modelle oluşturması gerekiyor." dedi. 


Bugün TV'dc Üç Nokta programına konuk olan Dumankaya, bu konuda vicdanen rahat olmak için tüm tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Dumankaya İnşaat işletmesinin merkez birimi bulunduğunu ve çalışanların direkt olarak İSG'vc bağlı olduğunu söyleyen Dumankaya, "Ben şu an kendimi vicdan olarak suçlu görüyorum. O insanların nasıl ortamda yaşayıp yaşamadığına bakmak gerekirdi. Biz başlangıçta övle kuruyoruz peki devamında ne yapıyoruz bu önemli. O insanlar bize Allah'ın emaneti. Toplumun emek kurucusu için en alt kesim kendi hakkını savunabilecek olandır. 


İşveren açısından siz ne kadar çok tedbir alsanız bile oradaki insanlarda işi kaçırma adına iş güvenlik tedbirlerini almıyor. Sonuç olarak bunların hiçbiri mazeret değil. O insanlar geçmişte çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Kamplar var onlar için siz bana sorsanız o kamplara en son ne zaman gittiniz diye babam gitmiştir onlarla birlikte yemek yemekten zevk alır. Bizim insanların içinde insan olmayı bilmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin en büyük cari işlem açığının enerji olduğunu ve enerjinin en çok konutta harcandığını belirten Dumankaya. devletin bu konuda inisiyatif vererek hata yaptığını kaydetti: "Benim zevkime, ruhumdan çıkan ilhamıma göre konut yapmamı istiyor. Yepyeni, depreme dayanıklı içine baktığımda çok lüks ama birbiriyle uyum içerisinde olmayan bir durum. Bir taraftan siyah, beyaz, yeşil. sarı, mavi tamam çok sesli müzikte güzel ama kurgusu olduğu zaman olmaz. Devlet sağ olsun hepimize bu inisiyatifi veriyor ama bu iş bize bırakılmayacak. Devlet şerif gibi yukarı çıkıyor. olayın sonucunu hepimize avnı şekilde ödetiyor. İşi iyi yapanla kötü yapanı ayrıştırın."  Orta vadede konut değer kazanacak Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu ve konutların yüzde 50"sinin 30 yaşın üzerinde olduğunu belirten Dumankaya. depreme dayanıksız olan oranın ise yüzde 63 olduğunu söyleyerek Türkiye'de 7 senede 500 milyarlık kentsel dönüşüm pazarında kısa vadede fiyatlar artmasa bile orta uzun vadede fiyatların artacağını kaydetti. Dumankaya. orta vadede konutun değer kazanacağını aktararak şöyle konuştu: "Bu dönemde rekabetin olduğu arzın daha fazla olduğu kısa vadede gayrimenkul kârları rekabetten dolayı alıcı için uygun bir pazar ve konut kredileri faiz oranı düşmeye başlıyor. Orta vadede konut değer kazanacak." 


Zaman 


Geri Dön