28 / 04 / 2024

Bir tapu kaç kişi üzerine olabilir? Tapu için kaç para harcanır?

Bir tapu kaç kişi üzerine olabilir? Tapu için kaç para harcanır?

Gayrimenkul sahibi olan ya da olmak isteyenler tarafından merak edilen konulardan biri de bir tapunun kaç kişi üzerine olabileceğidir. Genelde gayrimenkul sahipleri, bunu çocuk ve eşleri üzerine tapuyu geçirmek için sorgular. Peki tapu birden fazla kişi üzerine olabilir mi?



TAPU KAÇ KİŞİ ÜZERİNE OLABİLİR?

Tapu, birden fazla kişi üzerine de olabilir. Bu nedenle sadece bir kişi ile sınırlı değildir. Eğer tapu, birden fazla kişi için düzenlendiyse bu, hisseli tapu olarak adlandırılır. Hisseli tapuda, ilgili taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin isimleri ve hisseleri belirtilir. Gayrimenkulün hangi kısmında hakları olduğu bilgisi yer almaz. 

TAPUYA KAÇ PARA GİDER?

Tapuya para ödenmesi tapu harcı olarak adlandırılır. Bu harç için alıcı ve satıcıdan eşit oranda ödeme alınır. Satış bedelinin yüzde 2’si kadar tapu harcı belirlenir. Ancak anlaşma yapılarak bu harç bir tarafın ödemesi gerekir. Örneklendirmek gerekirse 100.000 TL olan bir ev için yüzde 2 hesaplaması baz alınarak hem alıcıdan hem de satıcıdan 2000 TL alınarak toplamda 4000 TL tapu harcı alınır. Bu harç, eğer indirim varsa daha da düşmektedir. Ayrıca tapu harçlarının seneden seneye farklılık göstereceğini de unutmamak gerekir. 

Bir tapu kaç kişi üzerine olabilir? Tapu için kaç para harcanır?

TAPU HARÇ TUTARI SORGULAMASI NEREDEN YAPILIR?

Tapu harç tutarını sorgulamak isteyenler belirli bir sistem üzerinden öğrenebilirler. Tapu harç tutarı sorgulaması yapmak isteyenler e-devlet’in resmi sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ sitesine giriş yapmalıdır. TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılarak sağ üst köşede çıkan ‘Size nasıl yardımcı olabilirim?’ kısmına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yazılmalıdır. Ardından Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama/Döner Sermaye Ödeme işlemine tıklanarak açılan sayfa incelenmelidir. Açılan sayfada tapu harcı tutarı ve genel bilgiler yer alır. Böylece tapu sahibi olan kişi, tapu harç tutarı ile ilgili istediği bilgilere ulaşabilecektir. Tapu harcı ödemesi yapıldıktan sonra ise randevunun alınması durumunda 3 iş gününde tapu alımı gerçekleşmektedir. Tapu alacak kişi randevu saatine gecikmemesi gerekir. 

Tapu harçlarına zam geldi mi? 2023 Tapu harç ücretleri ne kadar oldu?

Tapu harçları arttı mı? Tapu harç ücretlerinde son dakika! Şimdi bakın!

2023 tapu masrafında son dakika! Tapu harçları arttı mı? İşte tapu harç ücretleri Temmuz 2023!


Geri Dön