28 / 04 / 2024

Birden fazla evi olanlara kötü haber!

Birden fazla evi olanlara kötü haber!

Birden fazla konutu olanlara kötü haber geldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Merkez Bankası, birden çok evi olanlara ilave vergi, kiradan geçinenlere de ‘şirket’ alternatifi istedi.



Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren yeni vergilere ilişkin ilk işaret Merkez Bankası’ndan geldi. Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre Merkez Bankası, birden çok evi olanlara kademeli ilave vergi getirilmesi için iktidara öneride bulundu.

Merkez Bankası şirketlerin daha fazla konut yapıp kiraya vererek geçimlerini kiradan sağlayan konut sahiplerine alternatif olmaları ve ‘hisseli kiracılık’ modeline geçilmesi gibi öneriler de bulundu.

İşte milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili detaylar...

Merkez Bankası, konut ve kiralarda yaşanan artışları dizginlemeye yönelik somut önerilerini yayımladığı son enflasyon raporuyla kamuoyuna duyurdu.

Birden fazla evi olanlara kötü haber!

Verilen bilgilere göre kiralardaki yüzde 25’lik sınırlamanın fiyat artışlarını önlemede yetersiz kaldığını, daha etkin yapısal önlemlere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kiraların merkezi bir platform üzerinden takibinin sağlanması, yapılan kiralamalarda standartlar oluşturularak uygulamasının zorunlu duruma getirilmesi ve kira piyasasının sağlıklı işlemesi için yeni düzenlemelerin yapılması çağrısı yaptı.

Merkez Bankası, yapılması gerek yeni düzenlemeleri ise şu şekilde sıraladı:

“Yapılacak olan yasal düzenlemelerle; sahip olunan ev sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi… Düzenli bir gelire sahip olan çalışanlara yönelik uzun vadeli, değişken faizli veya eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredisi modelleri uygulanması... Konut alımlarında sağlanacak olan kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre farklılık gösteren faizle sağlanması… Para politikası ile eşgüdüm içerisinde atılacak olan adımlar konut piyasasında orta-uzun vadeli istikrarın sağlanması için önem arz etmektedir.”

Birden fazla evi olanlara kötü haber!


‘HİSSELİ KİRACILIK’ GELMELİ

Ayrıca yine verilen detaylara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dar gelirlilerin kiradan kurtulmaları için çeşitli ülkelerde uygulanmış olan modellerin de Türkiye’ye getirilmesini de önerdi.

Bu kapsamda Londra’da uygulanan ‘hisseli kiracılık’ modeline de değinen Merkez Bankası, “Örneğin Londra’da ilk kez sahibi olacaklar “shared ownership” ismi verilen programlara dahil olarak ilk evlerinin en az yüzde 25’ini satın alabilmekte, geri kalan hisse için de kira ödeyebilmekte, ilerleyen dönemlerde evin geri kalan hissesini de satın alabilmektedirler. Özellikle ev fiyatlarının yüksek seyrettiği büyükşehir merkezlerinde ‘hisseli kiracılık’ uygulamalarının başlatılması birikim düzeyi yetersiz hane halklarının konut sahibi olmalarına imkân sağlayabilecektir” dedi.

Merkez Bankası diğer ülke örneklerini de şu şekilde sıraladı:

İtalya: Sosyal konutların kira bedelleri ihtiyaç sahiplerinin gelir düzeylerine uyumlu şekilde belirlenmiş oranlarda sübvanse edilmektedir.

Hollanda: Kamunun sahip olduğu konut stoku, serbest piyasalarda oluşan kira düzeyine kıyasla daha uygun kiralarla çeşitli gelir gruplarına paylaştırılıyor.

ŞİRKETLER KONUT YAPIP KİRALASIN

Söz konusu raporda, kiralık konut sayısının artırılmasına yönelik şekilde şirketlerin teşvik edilmesini de önerdi. Öneri şu şekilde ifade edildi:
 

“Kamunun yanında özel sektörün de kiralanmak için konut yapması kiralık konut arzını artırmaya yönelik bir diğer adımdır. Konutların dünya örneklerinde izlendiği gibi bireysel yatırımcıların yanında özel sektör şirketleri tarafından da kiralanması, kurumsallaşmayı artıracak, kiranın takibini, düzenlenmesini ve vergilendirilmesini kolaylaştıracak. Söz konusu bu şirketlerin sermaye piyasaları aracılığıyla halka açılmaları ve portföylerini çeşitlendirmeleri bireysel yatırımcıların ev kiralarken karşı karşıya kaldığı riskleri düşürecek, katılımcılara düzenli nakit akışı sağlarken kiracılara  ise tasarruf oranları düşük olsa dahi kira piyasasındaki şoklardan korunma imkânı tanıyacak.”

 

CHP'li Aşkın Genç  TOKİ  sorunlarını meclis gündemine taşıdı!

Konutta balon nasıl söner? Düğümü arsa mı çözecek?

Tuzla'daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi'nin temeli bugün atıldı!


Geri Dön