15 / 05 / 2024

Birden fazla işte çalışanlar hemen bakın! Kazançlarınızda vergi detayı...

Birden fazla işte çalışanlar hemen bakın! Kazançlarınızda vergi detayı...

Artık pek çok insan boş zamanını değerlendirmek, hobisinden gelir sağlamak veya daha fazla kazanç elde etmek amacıyla birden fazla işte çalışıyor. Fakat birden fazla işte çalışanlar için önemli bir detay gündeme geldi. İşte gelir vergisi ile ilgili o detay...



Okuyucunun sorusundan, çalışanların Gelir Vergisi’ni hesaplarken vergi tarifesini nasıl kullanacağının öğrenilmek istendiğinin anlaşıldığına dikkat çeken Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, İşveren değişikliği ile ilgili olarak 160 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde, “...Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır...” açıklamasının olduğunu belirtti. 

Birden fazla işte çalışanlar hemen bakın! Kazançlarınızda vergi detayı... 

Bu kapsamda işçinin şirkette çalışmaya başladığı tarihten sonra aldığı ücretler göz önünde bulundurularak vergi tarifesinden Geliri Vergisi’nin hesaplanacağına dikkat çekti. 

Peki gelir vergisi nedir? İşte gelir vergisi ile ilgili merak edilenler...

Gerçek kişilerden kazanılan ve hükümetin sene içinde aldığı vergi, Gelir Vergisi olarak biliniyor. Ne kadar gelir vergisi ödeneceği, bir sene içinde ne kadar gelir elde edildiği ile doğru orantılı. 

Yüksek oranlarda gelir vergisi elde eden kişiler daha yüksek oranlarda vergi öderken; pek çok hükümet tarafından artan oranlı gelir vergisi sistemi uygulanıyor. Bu durumda daha fazla geliri bulunan kişiler daha yüksek vergi ödüyor. 

Birden fazla işte çalışanlar hemen bakın! Kazançlarınızda vergi detayı... 

Gelir Vergisi Kanunu Madde 2’de bulunan kurallar çerçevesinde gelire giren kazanç ve iratlar şu şekilde açıklanıyor:

Ticarî kazançlar

Ziraî kazançlar

Ücretler

Serbest meslek kazançları

Gayrimenkul sermaye iratları

Menkul sermaye iratları

Diğer kazanç ve iratlar

Birden fazla işte çalışanlar hemen bakın! Kazançlarınızda vergi detayı... 

KİMLER GELİR VERGİSİ ÖDER? 

Türkiye'de ikamet edenler,

Bir senede Türkiye'de 6 aydan daha uzun süre oturanlar,

Merkezi Türkiye'de bulunan kamu kurumları ve özel kuruluşlarda ülke adına çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 

Gelir Vergisi Kanunu Madde 6’ya göre,Türkiye'de yerleşik bir hayat yaşamayanlar, yalnızca Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendiriliyor. 

Togg yeni projelere de ilham kaynağı oluyor! Dün renkleri açıklanmıştı!

Amazon'dan 'Gülümseten Kasım' kampanyası geliyor! En uzun indirim kampanyasından 7,90 TL'ye yararlanabilirsiniz! 

Benzin ihracatı yasaklanıyor! Milyonlarca kişiyi etkileyecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön