18 / 05 / 2024

Birikmiş paranız olabilir! e-Devlet'ten kontrol etmeyi unutmayın

Birikmiş paranız olabilir! e-Devlet'ten kontrol etmeyi unutmayın

Bireysel Emeklilik Sistemi kademeli olarak iş yerlerinde zorunlu kılındı. Her ay maaşınızdan kesilen bir miktar para adınıza hesaba aktarılıyor. Ancak kimi vatandaş söz konusu parayı unutabiliyor. İşte o paranın var olup olmadığını e-Devlet'ten kontrol edebilirsiniz.



NASIL SORGULANIR?
BES miktarınızı sorgulamak için yapmanız gereken çok basit. e-Devlet'inize girip arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığı karşınıza çıkacak.

Yine arama bölümüne "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" yazarak da kontrol edebilirsiniz.

Buraya yatırılan tutarların çekilmesi için belirlenmiş bir süre var. Eğer paranızı söz konusu tarihten önce çekmezseniz devlete geri iade yapılıyor.

BES ile adınıza yatan para olduğunu gördünüz ve çekmek istiyorsunuz ne yapmanız lazım? Söz konusu paralar PTT aracılığıyla vatandaşa ödeniyor. Size en yakın PTT şubesine giderek yatırılan tutarı talep edebilirsiniz.

RAPOR PARASI
Ayrıca şahıs ödemeleri sayfasına girerek vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağları da sorgulayabilirsiniz.

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır. Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmaz. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön