10 / 09 / 2024

Birleşip markete dönüşen bakkallara devletten teşvik

Birleşip markete dönüşen bakkallara devletten teşvik

Bakkallar için yeni bir konsept oluşturmak isteyen hükümet, küçük esnafa destek verecek



Hükümet, Başbakan Tayyip Recep Erdoğan'ın geçen hafta sonu İstanbul'daki bir alışveriş merkezinin (AVM) açılışında, "AVM fobisi olanlar kusura bakmasın. Türkiye değişiyor. Bakkallar kendi aralarında birleşecekler" açıklaması doğrultusunda küçük esnaf için yeni bir konsept oluşturmaya çalışıyor. Hükümet, birleşen esnaf için kesenin ağzını açacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu teşvik çalışmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Birleşerek süpermarket olan bakkallara destek paketleri hazırlayacağız" dedi. KOSGEB'in bu konuda görevlendirildiği belirtilirken, Sanayi Bakanı Ergün, "Birleşerek market olan bakkallara destek paketi hazırlayacağız" diye konuştu.

'YOKSA BAKKALA İHTİYAÇ KALMAZ'
Ergün, Başbakan Erdoğan'ın "Sokak aralarında bakkal olayı bitmiştir" sözlerine açıklık getirdi. Başbakan'ın sözlerinin muhalefet tarafından istismar edildiğini öne süren Ergün, "Başbakan'ın yanlış anlaşılmasına gerek yok. Bakkalların bugünkü yapısıyla kalmasının mümkün olmadığını, mutlaka değişime uğrayacağını söyledi. Yoksa bakkallara ihtiyaç olmayacak. Bakkal devri kapandı şeklinde bir yaklaşımımız yoktur. Ekonomik gelişmeler çerçevesinde bakkallar da değişime uğrayacak" dedi. Birleşip büyüyen bakkallara destek vereceklerini belirten Ergün, şöyle konuştu: "2011 yılının Esnaf ve Tüketici Stratejisi'nin temel unsurlarından bir tanesini birleşerek büyüyenlere destek verilmesi oluşturacak. Sanayici, kaportacı, boyacı, elektrikçi birleşerek servis olurlarsa biz bunlara destek sağlayacağız. Bakkallar da birleşerek market olurlarsa bundan faydalanacaklar."

'AVM'LERİN ÖNÜNÜ TIKAMAYA GEREK YOK'
Alışveriş merkezlerine (AVM) ilişkin yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini de değinen Ergün, "Büyük mağazalar, ekonominin kendi içerisinde bir gelişmesidir. Bu gelişmenin de önünü tıkamaya gerek yoktur" dedi.
 
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı Şeref Songör, Sanayi Bakan Nihat Ergün'ün alışveriş merkezlerindeki (AVM) çalışma saatlerinin pazar günü için azaltılması yönündeki açıklamaları hatırlatarak, "Biz AVM'lerin pazar günler çalışma saatlerinin azaltılmasını da yeterli bir adım olmayacağını düşünüyoruz. Biz AVM'leri Pazar günleri sinema, eğlence yerleri, lokanta gibi sosyal donatılar dışında kapalı olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Songör, yaptığı açıklamada, "Avrupa ülkelerinde pazar günler kapalı olan AVM'ler batmıyorsa, Türkiye'de batmaz" diye konuştu.


GELECEĞİN BAKKALI NASIL OLACAK
Geçmişte bakkalların her şeyi sattığını hatırlatan Ergün, "Geçmişin bakkalı gaz da satıyordu, tuz da satıyordu. Geçmişte tüp satan, şeker satan aynı yerdeydi. Geçmişin bakkalıyla bugünkü nasıl farklılık arz ediyorsa, gelecektekiler de farklılık arz edecek. Gelecekte bazı şeyleri satmayacaklar" bilgisini verdi.
Düzgün Karataş/Habertürk


 


Geri Dön