08 / 05 / 2024

Bitcoin ve kripto paralar dolar dolar eriyor! İşte nedeni...

 Bitcoin ve kripto paralar dolar dolar eriyor! İşte nedeni...

2021'in ikinci yarısında yakaladığı artış trendi ile Kasım'da 69 bin dolar düzeyine ulaşarak rekor kıran Bitcoin, Aralık'ta tarihi zirvesinden yüzde 20'in üzerinde uzaklaşarak teknik olarak ayı piyasasına giriş yaptı. Peki Bitcoin ve kripto paralar neden değer kaybediyor?



BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR NEDEN DÜŞTÜ? 3 İDDİA 3 CEVAP

1. FED'İN ŞAHİN TUTUMU

Fed 14-15 Aralık 2021 tarhinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar, faiz yükselişinin piyasa beklentisinden daha erken olabileceğini ortaya koydu.

'Faiz artışı'nın beklenenden erken olabileceği durumu piyasalarda likiditenin azalacağı algısne neden olarak, zaten aşırı oynak olan kripto paralar ve Bitcoin'de düşüşü tetikleyen önemli etkenlerden oldu. 

Bitcoin, pandemi sürecinde merkez bankaları tarafından uygulanan ultra gevşek para politikalarından dönüşün daha sert olabileceği algısıyla gittikçe gevşeme gösterdi.

Bitcoin'deki değer kaybının Fed yönlü olduğunu doğrulayan bir diğer unsur da, kripto paralar ile doğru korelasyonu bilinen ABD teknoloji endeksi NASDAQ oldu. Sonuç olarak Bitcoin, ABD'de teknoloji hisselerinde kaydedilen düşüşü izleyerek 2 gündür sert düşüş yaşıyor.

 Bitcoin ve kripto paralar dolar dolar eriyor! İşte nedeni...

2. RUSYA'DAN GELEN KRİPTO PARA YASAKLANSIN HABERİ

Değer kaybında daha önce kripto paralar konusunda katı bir tutum sergilemeyen Rusya Merkez Bankası'nın 'Kripto para madenciliği yasaklansın' önerisinin de etkili olduğuna piyasalarda dikkat çekiliyor. 

Rusya Merkez Bankası, Bitcoin'i ulusal finansal sistem için bir risk meydana getirebileceği yönünde uyarı yaparak özellikle Bitcoin'i bir çeşit dolandırıcılık sistemine benzetti ve hem madencilik hem de kripto para ticaretinin yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Raporda kripto paraların yasa dışı operasyonlarda kullanıldığı ifade edilirken, kripto para madenciliğinin enerji tüketimi ve Rusya'nın çevre planları için risk yarattığına dikkat çekildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön