05 / 05 / 2024

BMC'ye Sakarya Karasu'da yatırım yeri tahsis edildi!

BMC'ye Sakarya Karasu'da yatırım yeri tahsis edildi!

Sakarya Karasu'da bulunan sınırları belirlenmiş alan, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'ye münferit yatırım yeri olarak tahsis edildi. Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yazısı üzerine alınan kararla, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'ye münferit yatırım yeri olarak tahsis edilen alan içerisinde kalan ve özel mülkiyetteki taşınmazların ilgili yatırım faaliyetlerine tahsisi amacıyla Bakanlıkça kamulaştırma yapılabilecek.


Söz konusu alandaki taşınmazlar, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından tapuda Hazine adına tescil edilecek. Yatırımcı tarafından sabit yatırım tutarının binde 5'inin Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılmasını takiben bu taşınmazlar üzerinde Maliye Bakanlığınca, kamulaştırma bedeli Bakanlık bütçesinden karşılanmış ise bedeli karşılığında, yatırımcı tarafından karşılanmış ise bedelsiz olarak, Hazine taşınmazları üzerinde ise ilgili mevzuatına göre bedeli karşılığında ve sözleşmesinde belirtilen süre kadar yatırımcı lehine irtifak hakkıyla tesis edilecek.


Bu arada "Bazı alanların Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin 8 Nisan 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararı" yürürlükten kaldırıldı.


AA





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Sakarya'ya dev bir sanayi yatırımı yapacaklarını açıklamıştı. Bu yatırım için ilk adım da geldi. Karasu'da sınırları belirlenmiş alan BMC'ye yatırım yeri olarak tahsis edildi. 


Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde büyük bir sanayi tesisi kurmak için kolları sıvayan ve geçtiğimiz aylarda bölgeye yatırım ve istihdam müjdesi veren BMC'ye güzel haber geldi. Sakarya Karasu'da bulunan sınırları belirlenmiş alan, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'ye münferit yatırım yeri olarak tahsis edildi. Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı da, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yazısı üzerine alınan kararla, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'ye münferit yatırım yeri olarak tahsis edilen alan içerisinde kalan ve özel mülkiyetteki taşınmazların ilgili yatırım faaliyetlerine tahsisi amacıyla Bakanlıkça kamulaştırma yapılabilecek. 


SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 


Söz konusu alandaki taşınmazlar, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından tapuda Hazine adına tescil edilecek. Yatırımcı tarafından sabit yatırım tutarının binde 5'inin Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılmasını takiben bu taşınmazlar üzerinde Maliye Bakanlığı'nca, kamulaştırma bedeli Bakanlık bütçesinden karşılanmış ise bedeli karşılığında, yatırımcı tarafından karşılanmış ise bedelsiz olarak, Hazine taşınmazları üzerinde ise ilgili mevzuatına göre bedeli karşılığında ve sözleşmesinde belirtilen süre kadar yatırımcı lehine irtifak hakkıyla tesis edilecek. 


Hedef dünyada ilk 10


Ekim 2015'te Sakarya'nın Karasu Belediyesi'ni ziyaret eden BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, ilçede savunma sanayiine yönelik yatırım planladıklarını açıklamıştı. Sancak, amaçlarının dünyada ilk 10'a girmek olduğunu kaydederken, "Karasu'ya büyük yatırım olacak" demişti.


Başka illerden de teklif geldi


Karasu'nun, Karadeniz'e sahili olan ve konumuyla ilgili önemli bir yer olduğu için burayı önerdiklerini anlatan Ethem Sancak, şunları söylemişti: "Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın çok emeği oldu bizim buraya gelmemizde, buraya yatırım yapmamızda...  Çünkü buranın çocuğudur. Ve burayla ilişkin çok güzel hayalleri var. Başka illerden de bize yatırım teklifi geldi ancak devlet yetkililerimiz bize Karasu'yu gösterdi. Bunun için buradayım. Karasu halkı bizi severse kabul ederse hizmet edeceğiz."


Akşam



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ethem Sancak’a Sakarya’da arazi tahsis edildi. Özel mülkiyete ait 746 bin metrekare taşınmaz da acele kamulaştırılarak vatandaştan alınıp Sancak’a verilecek.


Hükümet, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Ethem Sancak’a ait BMC firmasına, Sakarya’da Acarlar Gölü ve longoz ormanları yakınındaki 222 hektar araziyi ‘münferit yatırım yeri’ olarak tahsis etti. BMC, köylüye ait arazide polis ve askerin kullandığı TOMA, Kirpi ve Akrep marka araçları üretecek.


Ethem Sancak, Sakarya’da Acarlar Gölü ve longoz ormanları yakınında tahsis edilen araziye fabrika kuracak.

Bakanlar kurulunun tahsis kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da imzasını taşıyan 2016/8513 sayılı kararda, “Sakarya İli Karasu İlçesi’nde bulunan 222 hektar alan BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmiştir” denildi.


Karar uyarınca, bölgede özel mülkiyete ait olan 44 parça ve toplam 746 bin 390 metrekare taşınmaz, Sanayi Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma yoluyla vatandaşın elinden alınıp önce Hazine’ye tescil edilecek, daha sonra da BMC şirketine tahsis edilecek.


ÖNCE KILIFI HAZIRLANDI


Karasu’da 5 köy ile tarım ve orman alanlarının da içinde yer aldığı 222 hektar arazinin BMC’ye tahsisi için iki aşamalı yol izlendi. Hükümet, bu araziyi önce 8 Nisan 2015 tarihinde Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan etti. Böylece otomotiv yatırımına açılan arazi, dün hükümetin yayımladığı ikinci bir kararla ‘münferit endüstri bölgesi’ haline dönüştürülüp BMC firmasına tahsis edildi. Dün ayrıca 8 Nisan’daki karar da iptal edilerek BMC dışında başka bir firmanın aynı bölgede yatırım yapmasının önü kapatıldı.


YATIRIM TEŞVİKİ ALACAK


BMC firması, özel olarak kendisine tahsis edilen araziye savunma sanayii araçları üretim tesisi kuracak. Firma bu fabrikada başta hükümet karşıtı gösteriler olmak üzere toplumsal olaylarda sık sık kullanılan TOMA ile polis ve askerin kullandığı Kirpi ve Akrep marka araçların üretimini yapacak. Firma bu üretim için teşviklerden de yararlanabilecek.


Sözcü/ Erdoğan SÜZER


Geri Dön