29 / 04 / 2024

Bodrum Odak Tatil Köyü yıkıldı!

Bodrum Odak Tatil Köyü yıkıldı!

Tatil merkezi Bodrum'un Turgutreis ilçesinde bulunan 52 bina 104 bağımsız bölüm olan Odak Tatil Köyü, devre mülk tapusu olan hak sahiplerine haber vermeden yıkıldı. Binin üzerinde yurttaş ise mağdur olduğunu iddia etti.



52 bina, 104 bağımsız bölümden meydana gelen Bodrum'un Turgutreis ilçesinde bulunan Odak Tatil Köyü, bir gecede tapu sahiplerine haber verilmeden yıkıldı. Aydınlık Gazetesi'nden Ufuk Akkaya'nın haberine göre;  oysa her şey 1987 yılında çok güzel başlamıştı. Odak Tatil Köyü devre devre satılmış kısa sürede hak sahipleri tatilini yapmaya başlamıştı. İlk 10 yılda, binin üzerinde devre mülk sahibi güzel anılar biriktirmişti. Ancak o anılar da 32 yıl sonra binalar gibi yıkıldı.

Tatil köyü Turgutreis merkeze çok yakın konumda bulunan Deniz ile tatil köyünü ayıran sadece iki şeritlik Gazi Mustafa Kemal Bulvarı bulunuyor. Devre mülk sahipleri 10. yılı milat kabul ediyor. Çünkü Odak Tatil Köyü’nü yapan işadamı Burhan Ergün 10 yıllık işletme hakkına sahipti. Sorunlar da 10. yılın bitimiyle başladı. 1997 yılında sonra tatil köyünün yönetim kurulu bu zamana kadar hiç el değiştirmedi. Devre mülk sahipleri bu durumu, “Ya yılbaşında ya da arife günlerinde genel kurul yapıldı, kimsenin gelemeyeceği günleri seçtiler” diye anlattı.

'HER ŞEY ÇOK GÜZEL BAŞLADI'

Saim Arıcan eşi Şükran Hanım ile birlikte 1987 yılında satın almış devre mülkü, o günleri şu şekilde anlattı: “Güzel tanıtarak yüksek fiyatlarla burayı sattılar. Bize gönderdikleri yazılı teklif mektubunda kurulacak tatil köyü alanının 8 pafta, 641 parsel, 17 bin 800 metre kare ve yüzme havuzlu, sosyal tesisleri ile özel plajı olduğunu söylediler, iki yıl sonra tapular verildiğinde 7 bin 677 metre kare tahsis edildiğini gördük. Sözleşme gereği tatil köyünün işletme hakkı 10 yıl işletme sahibi ODAK A.Ş.’ye aitti. İlk yıllar her şey çok güzeldi. Her yer yemyeşil, havuz var, gazino var. Hatta tatil köyünün ortasından akarsu bile geçiyordu. Çoluk çocuk eğleniyorduk.”

DEVREYE RANT GİRDİ

Peki, ne oldu da bu pembe tablo bir anda karardı? Bu soruya “rant yükseldi” cevabını veren Saim Arıcan sözlerine şu şekilde devam etti: “Boş devreleri İngiliz turistlere kiralamaya başladılar. Bunun tadını alınca belli bir süre sonra tatil köyünü ikiye ayırdılar. Devreye gelen-gelmeyen herkesten düzenli aidat aldılar, boş yerleri yine yabancı turistlere sattılar. Kimseye haber vermeden kendi kendilerine genel kurulları yaparak yeni yönetimler tayin ederek idare ettiler.”

'TAPULU BİNAM NASIL YIKILIR?'

Elindeki beta cam kaseti bize sallayan Erdoğan Akyıldız şunları söyledi: “Ben 1987’de 30 yaşında burayı satın alanlardanım. Bugün 62 yaşındayım. Bana bu tanıtım kasetiyle sattılar burayı. İlk zamanlarda çok güzeldi, ilk operasyonu havuza yaptılar. Havuzu yok ettiler, sonra oturma tesislerini ve o bölgedeki yapıları yıkıp yerine villa yaptılar. Tatili Köyünü ikiye ayırınca 52 binanın olduğu bölümü ihmal ettiler. Ama aidatları da düzenli olarak aldılar. Ben 2004’te aidatı geç ödedim diye mahkeme yoluyla benden 6 bin lira tazmin ettiler. Bakım onarım yapılmayınca binalar deyim yerindeyse erozyona uğradı, kapı baca yaz kış açık bırakıldı, ağaçlar ormana dönüştü, bir çivi bile çakılmayınca evler oturulmaz hale geldi. 32 sene 2 bin 184 üyeden daima aidatı alındı. Toplasak milyonlar yapıyor. Büyük bir rant var. Çiftlik Bank bunun yanında bir şey değil. Ve en sonunda burası yıkıldı. Benim tapulu binam nasıl yıkılır. Bana bu memlekette bu durumu izah edecek biri var mı?"

'KİMSE GELMESİN DİYE YILBAŞINDA GENEL KURUL YAPTILAR'

Herkes eşine dostuna vesile olarak devre aldırmış. O kişilerden biri de şehir plancısı İnci Güngör. “İmar planını, ruhsatlarını inceledim, binaların devre mülk paylarının arsa payı olarak ayrıldığını gördüm her şey düzgündü” diyen Güngör, yönetim planını incelemediği için pişman olduğunu söyledi. Güngör pişmanlığını anlattı: "1991 yılında 6 bin 200 dolar ödeyerek devre mülk sahibi oldum. Yönetim planını inceleseydim yüzde 10 yüzde 14 olan kış devrelerine sahip olarak yönetimi ele geçireceklerini görürdüm. Kış devrelerini kendi üzerlerine almışlar. Niye satmıyorsunuz? Çünkü söz sahibi oluyorsunuz” diye konuştu. 


Geri Dön