Bodrum Voyvodası'nın varisleri milyon dolarlık arsanın peşinde!
Güvercinlik ve Sazköy'de milyon dolar değerindeki 375 dönümlük mirastan paylarına düşeni almak isteyen bine yakın varis, dava sürecini başlattı
Osmanlı Devleti'nin yaklaşık 250 yıl önceki Bodrum Voyvodası (devlet adına vergileri toplayan görevli,
bulunduğu bölgenin yöneticisi) Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya kaldığı belirtilen Bodrum'a bağlı Güvercinlik ve Sazköy'de milyon dolar değerindeki 375 dönümlük mirastan paylarına düşeni almak isteyen bine yakın varis, dava sürecini başlattı.
Varisler, 10 milyon doların üzerinde olduğu belirtilen arazilerden hisselerine düşen payları alabilmek için avukat aracılığı ile Kocaeli Sulh Hukuk mahkemelerinde dava açtı.
Kocaeli'de faaliyet gösteren, Osmanlı tapularının güncellenmesiyle tanınan emlakçı Tuncer Rıfat Barın AA muhabirine yaptığı açıklamada, arazilerin 75 dönümünün Güvercinlik sahil kesiminde, geri kalan yaklaşık 300 dönümün ise iç kesimde Sazköz sınırları içinde yer aldığını belirtti.
Güvercinlik'teki arazinin üzerinde aralarında turistik tesisler, iş yerleri ve konutların da bulunduğu çoğunluğu işgalci 176 kişiye ait taşınmazlar olduğunu, işgalci olmayanların ise arazi üzerinde çok küçük hisseleri bulunduğunu ifade eden Barın, Güvercinlik'teki 75 dönüm arazinin Bodrum 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce 2008'de tespit edilen değerinin 3 milyon 317 bin lira olduğunu kaydetti.
Karayolları Genel Müdürlüğünün 1975'te Bodrum Milas kara yolu için bu arazinin yaklaşık 11 dönümünü kamulaştırıp kamulaştırma bedeli olarak Hacı Hüseyin Ağa'nın 8 çocuğundan sadece Osman'ın varisleri için bankaya 16 bin 877 lira yatırdığını dile getiren Barın, varislerin hak edişi ispat edemediklerinden dolayı paranın zaman aşımının dolduğu 1995'de Hazineye aktarıldığını belirtti.
Eski Kamulaştırma Kanunu'na göre bedel artırma davası açarak kamulaştırma bedelinin 5 katına artırılabildiğini dile getiren Barın, "Varisler haklarını ispat edemediği için ne kamulaştırma bedelini alabildiler ne de bedel artırımı davası açabildiler" dedi.
Barın, 1975'te tek şerit olarak yapılan yolun, 2006'da yeni bir kamulaştırmayla 4 şeride çıkarıldığını, varislerin, bankaya yatırılan kamulaştırma bedelini alabilmesi için çaba harcayacaklarını vurguladı.
Barın, Sazköy sınırlarında 2 parsel halindeki yaklaşık 300 dönüm arazinin de çok değerli olduğunu, sportif aktiviteler için kullanılabileceğini öne sürdü.
-MİRASÇILARIN ARASINDA GENERAL VE BELEDİYE BAŞKANI DA VAR-
Hacı Hüseyin Ağa'nın 3 eşinden 11 çocuğu olduğunu, 8 çocuğunun soyunun devam ettiğini, bunlardan 33 torunu olduğunu, torunlarının da bine yakın varisi bulunduğunu anlatan Barın, şöyle devam etti: "Varislerin çoğunluğu Bodrum ve çevresinde yaşıyor, ancak Muğla, İzmir, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Uşak, Ankara ile yurt dışında yaşayanlar da var. Hava Korgeneral Mehmet Erten ile Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın da varisler arasında. Daha önce bazı varisler, avukatlar vasıtasıyla haklarına düşen hisselerin intikallerini yaptırabilmek için girişimde bulunmuş, ancak bu girişimler, konu, son derece karmaşık ve hayli bürokratik prosedür içerdiğinden maalesef hüsranla sona erdi. Hatta bazı varisler bu yolda hatırı sayılır miktarlarda paralar
harcamalarına rağmen sonuç alamamışlar, daha sonra da olayın üzerine gitmekten vazgeçmişler."
Bazı varislerin yaklaşık 3 ay önce kendisinden yardım istediğini anlatan Barın, şunları söyledi:
"Kocaeli'de Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile bazı ön çalışmalar yaptık, kök miras aldıkları Hacı Hüseyin Ağa'nın torunlarının isimlerini tespit ettik. Ardından da Bordum'a giderek araştırma yaptık ve varislerin çoğunluğunun katıldığı bir toplantı düzenledik. Varislere bütün masrafların firmamızca finanse edileceğini, haklarına düşen arazilerin tapularını 24 ay içinde vereceğimizi taahhüt ettik. Mirastan pay alabilecekleri kanaati oluşan varislerle sözleşme yapıp, vekaletlerini aldık. Varislerin çoğunluğu kendilerine yaptığımız tebligatın ardından mirastan haberdar oldu."
Barın, akli melekeleri yerinde olmayanların vekaletlerini vasilerinden, yurt dışında bulunanların vekaletlerini ise konsolosluklar aracılığı ile 4 aylık veraset ilamı süresi içinde alacaklarını kaydetti.
-BİNALARIN DEĞERİ KATLANACAK-
Güvercinlik'teki arazi üzerinde taşınmazları bulunan çoğunluğu işgalci 176 kişinin, Hacı Hüseyin Ağa'nın varisleriyle anlaşmaları halinde tapularına kavuşacaklarını savunan Barın, şunları kaydetti: "İşgalciler, varislerle anlaşıp arazinin bedelini ödeyerek, küçük de olsa hisse sahibi olanlar ise diğer hissedarların haklarını vererek tapularına kavuşabilecek. Böylece binalar gerçek değerlerine kavuşacak, işgalciler servetlerine servet katacak. Öte yandan, ilgili belediye de emlak vergilerini tam alacak, bina iskanlarından dolayı ek gelir elde edecek, ayrıca, Hazineye de iskanlar ile alım satım vergilerinden dolayı pay aktarılacak."
-"TAPULARI 24 AY İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ"-
Tuncer Rıfat Barın, mirasları güncellemek için nüfus kayıt, vekalet, veraset ve vergi ilişiği beyanlarının yer aldığı 116 dosyadan oluşan evrakları varisler tarafından atanan avukat aracılığı ile Kocaeli'deki Sulh Hukuk mahkemelerine sunduğunu, böylece davaların açıldığını söyledi.
Kök murisleri adına vekalet alabilmek için veraset ilamı çıkartılması, ardından da varislerin bir araya gelip ilgili tapu dairesine ya asaleten ya da vekaleten müracaat etmeleri gerektiğine dikkate çeken Barın, "Varisler, 1959'dan sonra miras alarak ölen atalarının varsa veraset ve vergi ilişkilerini ilgili vergi dairelerinden kestirmeleri halinde güncellenmiş tapularına 24 ay içinde kavuşacak" diye konuştu.
Arazilerin tespitine yönelik çalışmanın devam ettiğini, varislerinbeyanlarının araştırılmasıyla yeni parsellerin ortaya çıkabileceğini dile getiren Barın, şunları kaydetti: "Ortaya çıkacağını düşündüğümüz arazilerle birlikte mirasın toplam değerinin 10 milyon doların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. İşgale uğramamış bazı arazilerin varisleri, şimdiden alıcılarla satış vaadi sözleşmesi imzalayabileceklerini, tapuların güncellenmesiyle bedelini alarak araziyi sözleşme imzaladıkları kişiye devredebileceklerini bildirdiler."
AA