06 / 05 / 2024

Bodrum'da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL'ye kadar yükseldi! 

Bodrum'da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL'ye kadar yükseldi! 

Bodrum'da villaların kiraları 7 milyon TL'ye kadar yükseldi. Peki yükselişin sebepleri neler? 



CNN Türk'te yer alan habere göre; Bodrum'un Yalıkavak, Türkbükü ve Gündoğan mahallelerinde geçen yıl 6 ile 15 bin TL arasında kiralanan 2+1 evlerin aylık kirası, senelik kiralamada 10-25 bin TL'yi bulurken; geçtiğimiz yıl Mayıs ve Eylül aylarındaki sezonda 25 ile 30 bin TL arasıdna olan aylık kira da 50 ile 750 bin TL'ye yükseldi.

Geçtiğimiz sene 9 ile 18 bin TL arasında değişen 3+1 evlerin aylık kirası senelik kiralamada aylık 15-30 bin TL'ye ulaştı. Geçen sezon donanımına göre aylık 90 bin ile 100 bin TL'ye kiralanan vilalar bu sezon, 150 bin ile 7 milyon TL arasında değişen fiyatları gördü. 

Bodrum da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL ye kadar yükseldi! 

Konut sahiplerinin artık sezonluk kiralama yaptığına dikkat çeken Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, konuya ilişkin açıklamasında "Özellikle pandemi dönemiyle başlayan, sonrasında Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizi ve Rusya ile Ukrayna savaşı sonrasında Bodrum bölgesindeki evlere ciddi anlamda talep aldık. Şimdi de ülkemizde 6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketinin ardından ve İstanbul'da beklenen olası bir deprem endişesi nedeniyle bu talep daha da yükselmiş durumda" ifadelerine yer verdi. 

Gelen vatandaşların burada uzun bir dönem yaşam sağlamak amacıyla geldikleri için burada senelik kiralamaların gündemde olduğuna dikkat çeken Serkan Zeki Öztuncay, ancak bölgede senelik kiralama yapılacak kadar yeterli konut saysının olmadığını vurguladı. 

Bodrum da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL ye kadar yükseldi! 

Açıklamasında "Yıllık kiralamalarda bir önceki dönem yapılan kontratın yenilenmesi durumunda 1 Temmuz 2023 tarihine kadar olan dönemde yüzde 25 azami artış oranı olmasından dolayı da mal sahipleri ve kiracılar arasında sorunlar yaşanmakta" ifadelerine yer veren Öztuncay, mülk sahiplerinin, kiracılarına konutlarını boşaltmalarını ve bununla beraber sezonluk kiralama yapmak istediklerini öne sürdüklerinin altını çizdi.  

Sezonluk kiralamaları işaret eden Öztuncay, açıklamasında "Yıllık kiralamalarda bölgede bir ailenin oturabileceği 2+1 dairenin aylık kira fiyatının 10 bin liradan başlayarak 25 bin liraya çıktığına şahit olmaktayız" dedi ve mülk sahiplerinin bu düşünceleri doğrultusunda sezonluk kiralamada ciddi yükseliş olduğunu aktardı.

Bodrum da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL ye kadar yükseldi! 

Burada bilinmesi gerekenler olduğuna dikkat çeken Öztuncay, "678 sayılı kanun hükmünde kararnameyle konutların günübirlik ya da sezonluk kiraya vermesinin önü açıldı. Bu durum yasal zorunluluklar dahilinde açıldı. Mal sahiplerinin vergi dairesine vergi kaydı oluşturması, oda kaydı yaptırması, belediyeden günübirlik ya da sezonluk kira için ruhsat almaları, kimlik bildirim sistemi için üye olmaları gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Öztuncay, ilan sitelerinde sezonluk kiralamalarda evlerin aylık 50 bin TL'den başlayarak 750 bin TL'ye yükseldiğinin ve villaların ise 150 bin liradan başlayarak 7 milyona kadar ulaştığının görüldüğünü söyledi. 

Bodrum da villa ve konut talebi katlandı: Kiralık villa fiyatları 7 milyon TL ye kadar yükseldi! 

Kiralama yapanlara yapının değeri için uyarılar yapan Öztuncay, "Vatandaşımızın bilmesi gereken bir husus var. Bu rakamlar nasıl belirleniyor, belirlenirken hangi şartları göz önünde bulundurmak gerekir ya da bu rakamlar ne kadar gerçekçi konusunda biz Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği olarak vatandaşlarımızı her zaman bilgilendiriyoruz" açıklamasında bulundu ve en önemli hususun kira çarpanı olduğuna vurgu yaptı. 

"Kira çarpanı, mevcut sahip olduğunuz ya da yeni satın almak istediğiniz bir konutun kiraya verip, elde ettiğimiz kira getirisiyle bize olan geri dönüşüm süreci" diye konuşan Öztuncay, Türkiye'de 200 ile 300 ay aralığında kira çarpanı uygulandığına dikkat çekti.  

Bodrum'da değeri 5 milyon TL olan bir konut için 5 milyonu 200'e böldüğümüzde 25 bin TL, 300'e böldüğümüzde ise 16 ile 17 bin TL'lik bir kiralama bedelinin ortaya çıktığını belirterek, "Bu ev 16 ile 25 bin lira arasında kiraya veriliyorsa uygundur. Emsallerine göre ev üstün niteliklerine sahipse bu oran artış gösterebilir" şeklinde konuştu. 

Tapu işlemlerine deprem güncellemesi! Tapu ve kadastro işlemleri artık bu şekilde yapılıyor! Hemen bakın!

AFAD, deprem üretebilecek fayları peş peşe açıkladı: Tam 80 fayın eli kulağında! İstanbul'da da buralara dikkat!

İstanbul'da depreme dayanıklı konut talebi katlandı! Ev alacaklar ilk önce deprem güvenliğini soruyor! 


Geri Dön