27 / 04 / 2024

Boğaziçi yapılaşmaya açılacak mı?

Boğaziçi yapılaşmaya açılacak mı?

BOĞAZİÇİ'nde kıyısı bulunan 11 semt derneğinin oluşturduğu BODEP Boğaziçi Belediyeler Birliği'ne üye belediyelere ortak bir başvuruda bulunarak doğal, Boğaziçi'nin yapılaşmaya açılmasına ortak olmamaları çağrısında bulundu...



BOĞAZİÇİ'nde kıyısı bulunan 11 semt derneğinin oluşturduğu Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP), Boğaziçi Belediyeler Birliği'ne üye belediyelere ortak bir başvuruda bulunarak doğal, kültürel, kentsel bir sit alanı olan Boğaziçi'nin yapılaşmaya açılmasına ortak olmamaları çağrısında bulundu.


Derneğin açıklaması şöyle:


"Bilindiği üzere, 9 Ocak tarihinde yapılan 2. Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı'na göre; Boğaz öngörünüm bölgesinde binaların boyları uzayacak, inşaat alanları genişleyecek, Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi yeniden belirlenecek, imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşacak ve kaçak yapılara da af yolu açılmış olacak.

Boğaziçi'nde 1983 yılından beri korunmaya çalışılan görünümü olumsuz yönde etkileyecek ve Boğaziçi'ndeki betonlaşmayı artıracak olan bu değişikliği kabul etmemiz olanaksızdır. Bilindiği gibi, Boğaziçi Yasası'nda asıl amaç, İstanbul Boğaziçi alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak, geliştirmek ve gelecek kuşaklara taşımak için bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamaktır. Birçok eksikliğe rağmen, bir dünya mirası olarak kabul edilerek yönetilmesi gereken Boğaziçi hem doğal ve kültürel hem de kentsel sit alanıdır.


Boğaziçi Platformu'nu oluşturan Boğaziçi semt dernekleri olarak bu girişime karşı çıktığımızı belirtiyoruz."


Tanıtım mı, tenis mi


OCAK sonunda Melbourne'de Liman Festivali düzenlendi. 10 bin kişi katıldı. Türk komitesi olarak bizler de katıldık. Avustralya'da 2015 yılı 'Türkiye Yılı' olarak kutlanıyor. Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı, Türkiye'ye ilgi büyük. Aynı zamanda sözde Ermeni soykırımının 100. yılı. Ermeni ve Yunanlar her konuda Türkiye aleyhinde çalışmalar yapıyor. Liman Festivali'ne Türkiye'nin büyükelçisi ve Melbourne Konsolosu da davetliydi. Bunun yanında başka ülkelerin büyükelçileri ve Avustralya Victoria bakanları ve milletvekilleri de festivale katıldı. İlgi çok yoğundu. Festival saat 16.00'da başladı. Bizim büyükelçi ve konsolos tenis oynadıklarından saat 18.00'de festivale katılma gereği duydular. Kısacası burada Türk dernekleri Türkiye tanıtımı için ellerinden geleni yapsa da Türk yetkilileri maalesef tenis maçını bırakıp gelmiyor.

Mustafa ÇİFTÇİOĞLU


Avukatlar Meclis'e yürüyor


İÇ güvenlik yasası olarak ifade edilen ancak sıkıyönetim yasasını aratmayacak düzenlemeler içeren tasarının, 17 Şubat tarihinde Meclis gündemine alınması üzerine, tüm baroların katılımıyla avukatlar 16 Şubat Pazartesi 12.00'de,  Ankara  Adliyesi'nden Meclis'e cüppeleriyle yürüyecekler. Anayasal hakları yok sayan, hukuk devletine ve kamu düzenine aykırı tasarının geri çekilmesi için İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde başlatılan 'Adalet Nöbeti' ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen yürüyüş ile devam eden eylemler dizisinin son ayağı, Ankara Barosu öncülüğünde düzenlenecek yürüyüş ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşınacak.


Hüsmen Ağa'yı kim kandırıyor


AKARYAKIT fiyatları bir ayda aldı başını gitti. Yetkililere göre dolardaki artış bunun nedeni... Öyle mi? Bizim kasabada traktörünün 100 litrelik deposunu mazotla dolduran Hüsmen Ağa, ocak ayının 15'inde pompacıya 352 lira veriyordu. O günkü kura göre bu bedel 153.7 dolardı. 12 Şubat'a geldiğimizde Hüsmen Ağa aynı depoyu 390 liraya dolduruyor. Kura göre de 155.3 dolar ediyor. Bir ay içinde tarlasını işleyecek mazota 38 lira daha fazla para ödüyor Hüsmen Ağa... Traktörünü dolarla doldursaydı da 1.6 dolar fazla ödeyecekti. 1.6 dolar 4 lira yapar. Dolardaki artışa göre olsaydı Hüsmen Ağa'nın deposu 4 lira fazla paraya dolacaktı, oysa şimdi 38 lira fazla... Aradaki fark nereye gidiyor?

Hüseyin Kenan GÖREN


Dişin olsa ne yiyeceksin


MİLLETVEKİLLERİNİN 6 olan implant hakkı 8'e çıkmış. Memur, işçi ve emeklilerinin hiç implant hakkı yok. 'Dişin olsa ne yiyeceksin' der gibi, dalga geçer gibi... SGK kaynakları, başka amaçlara, başka işlere harcanırken emekli, devlet ve üniversite hastanelerinde, artan oranlarda fark veriyor. Üç kuruşluk maaş ile hastalanmak kâbustan beter! Asıl aç, vekil tok, bu işte bir terslik yok, öyle mi? Metin ALTAY


BİLİYOR MUSUN


- TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB), TMMOB Yasası'nda değişiklikler de öngören torba yasa düzenlemesine karşı 8 bölgeden oluşturduğu kollarla Ankara'ya başlattığı yürüyüşün yarın Kızılay'da son bulacağını... 


- İBB meclisi CHP'li üyesi Dr. Hakkı Sağlam'ın, 2 Şubat'ta başlayan, bir hafta boyunca devam eden Riva Deresi'nde yaşanan balık ölümlerine ve dere kirliliğine sessiz ve ilgisiz kalan İBB'ye ve Kadir Topbaş'a sitem ederek; 'Arıtma tesislerinde arıtılan su hangi yöntemle uzaklaştırılmaktadır, nereye deşarj edilmektedir' diye sorduğunu...


MESAJ PANOSU


GÖZTEPE Spor Kulübü, bu pazar Hatayspor ile oynayacağı maçı İzmir'e 132 kilometre, Urla tesislerine 184 kilometre mesafedeki Soma Atatürk Stadı'nı tercih etmiş. İzmir'de, Karşıyaka maçlarını Buca Stadı'nda oynuyor. Tarihi Alsancak Stadı'nı AVM yapmak için girişimlerde bulunan AKP iktidarı, bu amacına ulaşamayınca stadı 'güvenlik' nedeniyle kapatarak, İzmirli sporseverleri hem cezalandırdı hem de sürgüne yolladı.  İzmir  milletvekilleri seçimlere hazırlanıyor. Bu haber maalesef onları hiç ama hiç ilgilendirmiyor.


Yalçın Bayer-Hürriyet


Geri Dön