05 / 05 / 2024

Boğaz'ın binaları uzayacak!

Boğaz'ın binaları uzayacak!

9-10 Ocak tarihinde gerçekleştirilen Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı'ndan imar artışı çıktı. Öngörünüm bölgesindeki alanda bina yükseklikleri arttırılarak taban alanı genişletilecek. Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi de yeniden belirl



İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda yapılacak değişiklik için Haziran 2014te yapılan Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı'nın ikinci toplantısını 9-10 Ocak tarihinde gerçekleştirdi. 


Çalıştay'a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Beyoğlu Belediye Başkanı ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile belediye meclis üyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri katıldı. Boğaz görüntüsünün korunması amacıyla yapı yükseklikleri bazı yerlerde 4, bazı yerlerde ise 5 katı geçemiyordu. 


1983'teçıkarılan 2960sayılı kanunla, Boğaziçi'nde tarihi ve tescilli eserler dışında yapılaşma yasaklanmıştı. Yapılması planlanan değişiklikle, yüksekliği 12,5 metre olan 4 katlı binalar 5 kata, yüksekliği 15.50 metre olan 5 katlı binalar 6 kata çıkarılabilecek. Taban alanı katsayısı olarak bilinen yapının arazi üzerinde yayılmasını sağlayan TAKS da 0,15ten 0,25'e yükseltilecek. Öte yandan. Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi de yeniden belirlenecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yeni düzenleme yapılaşma yasağı nedeniyle imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşacak ve kaçak yapılara da af yolu açılmış olacak. Boğaziçi 'ndeki görünümü etkileyecek değişikliğin seçimden önce TBMM gündemine getirileceği öğrenildi. Yeni yapılaşmanın önünü açacak öte yandan, Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi de yeniden belirlenecek. 


Boğaz'dan bakıldığında siluete giren binaların konumuna göre öngörünüm şeridi çizilecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yeni düzenleme yapılaşma yasağı nedeniyle yenileme yapılamayan ve imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşuyor. Boğaziçi ön görünümü ve geri görünümü etkileyecek bu düzenlemenin seçimden önce TBMM gündemine getirileceği öğrenildi. Dönüşüm için istiyorlar Boğaz'ı gören belediyelerin kentsel dönüşümdeki sıkıntıları aşmak için imar artışı istediğini belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman. "Mevcut kriterlerle Boğaz hattı bugüne kadar korunabildi. Geri görünümde bazı projelerle gedikler açıldı ama buna rağmen ön görünüm korundu. Eğer kanun değiştirilir, ilave inşaat alanlarının önü açılırsa Boğaz'ı korumanın önünde hiçbir engel kalmaz ve kontrolsüz yapı laşma ortaya çıkar" dedi. 


Tünaydın


Geri Dön