10 / 05 / 2024

Borcunu ödeyemeyenler dikkat! O limitin altında borcu olanların icra dosyaları siliniyor!

Borcunu ödeyemeyenler dikkat! O limitin altında borcu olanların icra dosyaları siliniyor!

Türkiye genelinde mahkemelerdeki icra dosyası sayısının kabardığı ve 10 Ocak tarihi itibarıyla 23 milyon 204 bini aştığı bildirildi. Ancak hükümetin icra dosyalarındaki bu artışı önlemek amacıyla çıkardığı torba kanunla, belli bir limitin altındaki borçlar için açılan icra dosyaları siliniyor.



Torba kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren icra dosyası sayısında önemli bir gerileme yaşandı. Dosya sayısının, geçtiğimiz sene eylül ayında 23 milyon 782 bine, ekimde 23 milyon 521 bine, yıl sonunda ise 23 milyon 229 bine gerilediği bildirildi.

Diğer yandan 11 Ocak 2023 tarihi itibarıyla ise icra dairelerindeki icra iflas dosya sayısı 23 milyon 212 bin 239 oldu.

2 BİN 500 TL’NİN ALTINDAKİ İCRA DOSYALARI SİLİNECEK

Kanun kapsamında, 15 Ağustos 2022 itibarıyla 2 bin 500 TL’NİN altındaki icra dosyaları silinecek. Bu tarih itibarıyla icra dairelerindeki icra ve iflas dosyası sayısı 24 milyon 85 bin 623 seviyesindeydi..

Borcunu ödeyemeyenler dikkat! O limitin altında borcu olanların icra dosyaları siliniyor!

ALACAKLILAR NE YAPACAK?

İşte bu noktada, “alacaklılar ne yapmalı?” sorusu gündeme geliyor. Kanuna, 2 bin TL’nin altındaki abonelik sözleşmesi kaynaklı borçlar( 2 bin lira altı) ile varlık yönetim şirketleri tarafından bankalardan devralınan (2 bin 500 TL’nin altı) alacaklarla ilgili düzenlemeyi içeriyor.

İcra dosyaları kapatılacak olan bu işlemler için alacaklı kuruluşlar, alacaklarına ilişkin feragatta bulunacak ve bunların zararı da kamuya olan yükümlülüklerinden mahsuplaşma suretiyle karşılanacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön