28 / 04 / 2024

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022'de Borsa İstanbul, resmen getiri şampiyonu oldu. İşte TSPB'den konuya ilişkin yapılan o açıklama...



Dünyada borsalara kote şirket sayısı 57 bine yakınlaştı 

Dünyada yatırım fonları ve holdingler hariç 87 borsaya kote olan yerli, yabancı şirket sayısı 56 bin 807 olarak belirlendi. İncelenen borsalar arasında en fazla şirketin kote olduğu borsa 6 bin 655 ile Hindistan Bombay olarak belirlenirken;  onu 3 bin 871 şirketle Japonya Borsası, 3 bin 688 ile Nasdaq OMX takip etti. 

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve borsa yatırım fonları hariç, 462 şirketin kote olduğu Borsa İstanbul ise 87 borsa arasında iki basamak yükseldi ve 28'inci sıraya yerleşti. 

Borsa İstanbul 2022 nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Pay senedi işlem hacmi 203 trilyon dolar oldu 

TSPB'nin "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" raporuna göre, Dünya Borsalar Federasyonu verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, 2022 yılında  dünyada pay senedi işlem hacmi önceki seneye göre yüzde 6 azaldı ve 203 trilyon dolara düştü. 

Borsa İstanbul pay senedi işlem hacminde, dünya pay senedi işlem hacminin tersine dolar bazında yüzde 23 yükseliş kaydedildi. 

Dünyadaki yatırım fonlarının toplam büyüklüğü borsa endekslerindeki düşüşe paralel şekilde 2022 yılında yüzde 15 azaldı ve 60 trilyon dolara düştü. ABD, 29 trilyon dolarlık yatırım fonu portföyü ile dünyada ilk sıraya yerleşirken, dünyadaki yatırım fonu büyüklüğünün yüzde 48'ini meydana getirdi. 

Vergi ve operasyonel alanlarda sunduğu olanaklardan dolayı yatırım fonu ve yatırım ortaklığı gibi yatırım kuruluşlarının küresel merkezi konumunda olan Lüksemburg'un, 2022'de milli geliri 82 milyar dolar iken, yatırım fonu büyüklüğü önceki yıla göre yüzde 18 küçülmesine rağmen 5,4 trilyon dolar oldu.

Türkiye'nin yatırım fonu portföyü 2022'de dolar bazında yüzde 79 artarak 36 milyar dolara yükseldi. Türkiye, bu rakamla dünya sıralamasında 4 basamak yükselerek 31'inciliğe çıktı.

Ev sahibi ve kiracılar depozito ödemelerinde bu 4 konuya dikkat!

Gram altın 1.650 TL olacak! Altının efendisi İslam Memiş net tarihi açıkladı! Yatırımcılar hazır olun!

Buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı: Borsada son dakika rakamlar ne oldu? Çiftçiler dikkat! 

Gram altında yeni rekor! Roket gibi fırladı! Yastık altındaki altınlar kabardıkça kabardı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön