18 / 05 / 2024

Borsa İstanbul için yeni çağrı: Yine aynısı olur

Borsa İstanbul için yeni çağrı: Yine aynısı olur

Depremin 3. günü kapatılan Borsa İstanbul'un 15 Şubat'ta açılması bekleniyor. Ancak uzmanlar gerekli önlemler alınmadan açılışın yine aynı etkiyi yaratacağına dikkat çekerek, sürenin uzatılması gerektiğini belirtiyor.



SPK'nın kredilendirme ve faiz uygulamaları üzerinde denetimlerini sıkılaştırmasının da yerinde olacağı ifade edilen açıklamada kredilendirmelerin banka mevduat faizi ortalamasının maksimum yüzde 30 üzerine konarak uygulanması daha yerinde olabileceği işaret edildi. Olağanüstü durumlarda BİST sermaye piyasası araçlarında düşüşlerde günlük marjların yüzde 5 indirilmesi, devre kesicinin yüzde 3'lük düşüşlerde devreye girmesi önerilen Borsa Uzmanları Derneği açıklamasında iki defa devre kesici durumunda olan hissenin ise günlük olarak işleme kapatılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada şu önerilerde bulunuldu: “Emeklilik fonlarında hisse limiti yüzde 10'dan daha fazla bir düzeye çıkarılmalı. Açığa satışlarda piyasa şartları düzelinceye kadar yukarı adım kuralı devam etmeli. Algoritmik makinelerin işlem durumlar çok sıkı takip edilmeli. Virmanlı satış, ödünç işlemleri geçici olarak durdurulmalı. Borsa açılışından öne yetkili kurum yöneticilerinin bilgi verip yatırımcıyı sakinleştirecek bir basın toplantısı yapmalı.”

MAKİNELERİN İŞLEMLERİ DAHA SIKI TAKİP EDİLMELİ

Borsa İstanbul için yeni çağrı: Yine aynısı olur

Algoritmik makinelerin işlemlerine yönelik piyasada yoğun bir tepki var. Deprem öncesi son işlem günü olan 3 Şubat’ta yoğun alımla borsayı yüzde 5 yukarı çeken büyük yatırımcının ki bunun robotik işlem olduğu piyasa uzmanlarınca belirtiliyor, 7 Şubat Salı günü de yüklü satışla borsanın yüzde 9’a yakın düşmesine neden olduğu vurgulanıyor. Borsa İstanbul'da aracı kurumların işlemleri tek bir kurumun salı günü 1.3 milyar liralık net satış işlemi yaptığını ortaya koyarken bu kurumun yabancı robotik işlemlerini gerçekleştirdiği kaydedildi.

Piyasa uzmanları algoritmik makinelerle işlem yapan yabancı kurumun Borsa İstanbul'a emir gönderme ara yüzü üzerinden direkt erişim hakkı olduğunu ve bunun sorgulanması gerektiğini belirterek bu robotik işlemlerin diğer yatırımcılarla aynı anda tuşa bassalar da önce onların emirlerinin gittiğine dikkat çektiler.

Makine işlemleri konusunda sıkıntı yaşayan tek ülke Türkiye değil. Geçen haftalarda Güney Kore’den gelen bir  haber ülke SPK’sının verdiği cezayı ortaya koydu. Güney Kore SPK’sı Bank of America’nın 2018’deki robotik işlemlerinin piyasa bozucu olduğunu vurgulayarak 10 milyon dolar ceza kesti. Uzmanlar tıpkı Güney Kore gibi Türkiye’de de bu robotik işlemlerin çok dikkatli incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 13 Şubat 2023 tarihinde saat 20.59'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,83 Türk Lirası, Euro 20,37 Türk Lirası, altının gramı ise bin 128 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş'ten 15 Şubat için gram altın uyarısı!

Selçuk Geçer: 'Doları olanlar bu tarihi beklesin!'

SGK deprem bölgelerinde prim borçlarını erteledi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön