15 / 05 / 2024

Borsa İstanbul'da genç yatırımcı sayısı arttı, aileler çocuklar için de hesap açtı

Borsa İstanbul'da genç yatırımcı sayısı arttı, aileler çocuklar için de hesap açtı

Enflasyonist ortam ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle nakit para kendisine gidecek adres ararken, çocukları için geleceğe dönük yatırım yapmak isteyen aileler, borsada daha fazla hesap açıp hisse almaya başladı.



Yüksek enflasyon, düşük faiz ve sabit kur ortamında Borsayı tercih eden yatırımcıların sayısı giderek artarken borsadaki genç yatırımcı sayısının da yüzde 20 arttığı belirtildi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre borsayla tanışan genç sayısı 170 bine yaklaştı ve geçen yıla göre yüzde 20 artış kaydedildi. 

Yüksek enflasyon, salgın ve savaş gibi nedenlerle insanların ek getiri arayışında olduğu belirtilen haberde teknolojik gelişmeler ve çalışma anlayışındaki değişikliklere paralel olarak hisse senedi piyasalarında işlem yapan kişi sayısı hızlı bir şekilde arttı.

Yatırımcı sayısı ve portföy değeri arttı

Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndan (MKK) elde edilen verilere göre, ekim ayında hisse senedi piyasalarında işlem yapan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 19,8 artarak 2 milyon 821 bin 811'e ulaştı. Aynı dönemde hisse senedi piyasalarındaki yatırımcıların toplam portföy değeri ise 246 milyar 150,4 milyon liradan 710 milyar 12,5 milyon liraya yükseldi.

15-24 yaş gurubu 169 bin 952 yatırımcı var

Ekim ayı itibarıyla hisse senedi piyasalarındaki 15-24 yaş grubu toplam kişi sayısı ise 169 bin 952'ye çıkarak geçen yıla göre yüzde 20,1 oranında artmış oldu. Bu dönemde, hisse senedi piyasalarında işlem yapan 15-24 yaş grubundaki kişilerin portföy değeri ise 2 milyar 861,3 milyon liradan 8 milyar 786,4 milyon liraya yükseldi.

0-14 yaş arası 5 bin 583 yatırımcı var

MKK'dan elde edilen verilere göre, ekim itibarıyla hisse senedi piyasalarında 0-14 yaş grubuna ait 5 bin 583 hesap bulunurken söz konusu hesap sayısında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 47,9 artış kaydedildi. Ayrıca 0-14 yaş grubu kişilerin hisse senedi piyasalarındaki toplam portföy büyüklüğü de 662 milyon 152 bin lira ile neredeyse 3 katına çıktı.
 

Borsa İstanbul günü rekorlarla tamamladı! En yüksek günlük kapanış…

'Borsada tarihi bir fırsat var ancak yüksek çıkışların coşkusuna kapılmayın'

Altın, konut ve borsada neler olacak?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön