15 / 05 / 2024

Borsa İstanbul'da panik havası! Borsa açılışta devre kesti

Borsa İstanbul'da panik havası! Borsa açılışta devre kesti

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 6,38 düşüşle 4.489,58 puandan başlarken, değer kaybının yüzde 5'i aşması nedeniyle Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye sokuldu.



Bankacılık endeksi yüzde 9,54 ve holding endeksi yüzde 7,86 gerileme yaşadı. Tüm sektör endeksleri yeni haftaya düşüşle başlarken, en çok gerileyen bankacılık oldu.

Cuma günü düşüş eğiliminde seyir eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,08 değer kaybı kaydederek günü 4.795,61 puandan kapattı.

Uzman isimler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalabileceği ihtimalinin risk iştahını azalttığını belirtti.

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine yönelik yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

KAP'a yapılan söz konusu açıklamada, "Saat 09.55.17 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Borsa İstanbul da panik havası! Borsa açılışta devre kesti

Pay Piyasasında saat 10.20.00'de tek fiyat emir toplamanın başlayacağı belirten açıklamada, 10.25.00'da eşleştirme yapılacağı ve 10.30.00'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem sürdürüleceği bildirildi.

Konuya ilişkin açıklamada Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.20.00'de tek fiyat emir toplama yapılacağı ve 10.30.00'dan itibaren seansın kaldığı yerden devam edeceği ifade edilerek, "Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler 10.30.00'dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir." denildi.

VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemler saat 10.30.00'da yeniden devam edeceği işaret edilen açıklamada, emir toplama sürecinin, istenilen saatten sonra 30 saniye içerisinde rastlantısal olarak kesildiği anımsatıldı.

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının peş peşe oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini engellemek için kullanılıyor.

Bugün Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.350 seviyelerinin destek, 4.500 ve 4.600 puanın direnç konumunda olduğunu ifade etti.

700 bin kamu işçisinin zamlı maaşı hesaplara ne zaman yatacak? 2023 işçi maaşı ne kadar oldu?

EYT'liler dikkat! Emeklilik dilekçenizi ne zaman vermelisiniz? Tarihe göre maaş ve tazminat artacak mı?

BİM'e Stanley termos çeşitleri ve kamp bıçağı, baltası geliyor! Sepet dolduracak uygun fiyatlı kampanya başlıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön