Borsa İstanbul'da rota yeniden mi oluşturuluyor? Yatırımcıları neler bekliyor?
Borsa İstanbul'un izleyeceği süreç merakla araştırılıyor. Bu konuda, uzman isimlerden gelen açıklamalar da yakından takip ediliyor. Peki Borsa İstanbul'da rota yeniden mi oluşturuluyor?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Volkan Dükkancık, gelinen durum itibarıyla, Cumhurbaşkanı yardımcılığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı atamalarının, piyasanın ekonomi yönetimindeki değişiklik beklentisini karşıladığının söylenebileceğine vurgu yaptı.
"Seçim ve kabine belirsizliklerinin ortadan kalkmasıyla birlikte gözler ataması yapılan yeni ekonomi ekibinin atacağı politika adımlarında olacak" diyen Volkan Dükkancık, orta vadeli planın henüz açıklanmadığını ancak Hazine ve Maliye bakanının 'Şeffaflık, Tutarlılık, Öngörülebilirlik, Uluslararası Normlara uygunluk' ilkeleri ile devam edileceği mesajını kıymetli bulduklarını dile getirdi.
Dükkancık, piyasanın, söylemlerin ötesinde atılacak adımlara ve tutarlı politika uygulamalarına daha büyük önem vereceğini vurguladı ve "Bu anlamda ilk açıklamaların oldukça pozitif yönde olmakla birlikte beraberinde gerekli adımların da hızlıca atılması, piyasalarda geçen hafta başlayan bahar havasının orta vadeli bir görünüme taşınmasını beraberinde getirebilir ve hatta uzun zamandır Kapıkule sınır kapısında bekleyen yabancı yatırımcının da artık sınırlılarımızdan yavaş yavaş giriş yapmaya başladığını görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.
Volkan Dükkancık, aylardır kur, faiz ve enflasyon üçlüsünü bir arada kontrol etmeye çalışan mevcut ekonomik statüko içerisinde, bir noktada bu başlıklardan en az birinden feragat edilmesi gerekeceğinin ve bu denklemde ilk serbest bırakılacak olan tarafın kur cephesi olduğunun altını çizdiklerini dile getirdi.
Kurun yaklaşık son 8 aydır enflasyondaki artışın çok gerisinde kaldığını işaret eden Dükkancık, "TL’deki bu temeli gerçekçi olmayan değer kazancı finansal piyasalar üzerinde yarattığı risklerin ötesinde özellikle ihracatçı şirketleri çok zor durumda bırakmaya başlamıştı" diye konuştu.
Bir taraftan maliyetleri artan ihracatçı şirketlerin durumu sürdürebilmek için sürekli marjlarından feragat etmek durumunda kaldığını ve küresel çapta her gün rekabet avantajlarını da kaybettiklerini aktaran Dükkancık, "Bu durum hem açıklanan son çeyrek bilançolarından hem de son dış ticaret rakamlarından net olarak gözlemlenebiliyordu" ifadelerini kullandı.
Bu doğrultuda son dönemde serbest bırakılan kurun mevcut ekonomik tabloyu yansıtacağı seviyelere çıkmasının, hem ihracatçı şirketlere hem de dış ticaret rakamlarına olumlu yansıyacağının aşikar olduğunun altını çizen Dükkancık, "Bu durum ihracatçı şirketlerin hem satışlarında hem de marjlarında hızlı bir toparlanmayı beraberinde getirerek BIST açısından da olumlu bir tabloyu beraberinde ortaya çıkarabilir" ifadelerine yer verdi.
Hisse senetleri cephesinde ise kısa vadede algısal olarak, kamu ve kamuya yakın görülen şirket hisselerinde görece pozitif bir görüntü oluştuğunu aktaran Volkan Dükkancık, "Ardından bankalara nefes aldıracak önlemlerle kademeli normalleşemeye geçileceği beklentisi bankalarda da kısa vadeli bir hareketlilik yaratmış durumda" diyerek, yine kurdaki yükselişin de ihracatçı şirketler üzerinden borsayı destekleyeceğini paylaştı.
Dükkancık, ununla beraber özellikle ulaştırma/havacılık, otomotiv endeksi başta olacak şekilde öncü verilerin sağlıklı şekilde takip edilebildiği, 1 çeyrek finansal sonuçları güçlü olmasına rağmen ülkede yaşanan belirsizlikler sebebiyle geride kalan ve 2. çeyrekte pozitif beklentilerin olduğu şirket hisselerinin de bu süreçte ön planda olacağını düşündüklerini söyledi.
SEC, Binance'in ABD'deki varlıklarının dondurulmasını talep etti!
Vodafone FreeZone'dan öğrencilere özel kampanya! 1.000 TL'ye varan indirim fırsatı!