22 / 05 / 2024

Borsada umutlu bekleyiş! Borsa her deprem sonrası bir ay içerisinde kayıplarını telafi edip artıya geçiyor

Borsada umutlu bekleyiş! Borsa her deprem sonrası bir ay içerisinde kayıplarını telafi edip artıya geçiyor

Kahramanmaraş depreminin ardından borsada dalgalı seyir devam ediyor. Endeks düzenleyici otoritelerin aldığı önlemlerle toparlanmaya çalışırken, geçmişte yaşanan depremlere bakıldığı zaman borsanın bir ay içerisinde kayıplarını telafi ettiği gözleniyor.



GEÇMİŞTE DE AYNISI YAŞANMIŞTI

Borsada umutlu bekleyiş! Borsa her deprem sonrası bir ay içerisinde kayıplarını telafi edip artıya geçiyor

17 Ağustos 1999'da Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde gerçekleşen deprem nedeniyle Borsa İstanbul 7 iş günü boyunca işleme kapatılırken, BIST 100 endeksi 26 Ağustos’ta işleme açılmasının ardından yüzde 10,4 oranında gerilemiş, ancak bir gün sonra bu kayıplarının bir kısmını telafi ederek yüzde 1,4 oranında prim yapmıştı. Endeks, 1999 depreminin ardından geçen bir aylık sürede ise yüzde 6,4 oranında değer kazanmıştı. BIST 100 endekisinin geçen süreçte kayıplarını telafi etmesinde ise taş,  toprak ve metal ana sektörlerindeki yükseliş etkili olmuştu.

KAYIPLARINI BİR AYDA TELAFİ ETTİ

23 Ekim 2011'de Van'ın Erciş ilçesinde gerçekleşen depremin ardından ise sınırlı bir şekilde tepki veren BIST 100 endeksi, 23 Kasım'a kadar geçen bir ayda ise bölgede yeni depremlerin yaşanması ile yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydetmişti. Yine Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem öncesi zirve yapan BIST 100 endeksinde günlük kayıp yüzde 0,3 olurken, aylık bazda yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetmişti. Borsa endeksi, 30 Ekim 2020 tarihindeki depremin ardından da günlük bazda yüzde 1,3 oranında değer yitirirken, haftalık bazda yüzde 7,2’lik artış ile kayıplarını telafi etmiş, aylık bazdaki değer artışı ise yüzde 15,4 olmuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön