29 / 04 / 2024

Borsada yabancı oranında tarihi düşüş! 4 ayda 1 milyar dolarlık hisse sattılar!

Borsada yabancı oranında tarihi düşüş! 4 ayda 1 milyar dolarlık hisse sattılar!

Yabancı takas oranı yüzde 27,85 ile tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, sadece son 4 hafta içerisinde 385 milyon dolarlık yabancı hisse satışı yaşandı.



Merkez Bankası’nın haftalık olarak yayınladığı menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcının borsadan çıkışı devam ediyor. Açıklanan rakamlara göre 5 mayıs itibariyle yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana yaptığı net hisse satışı 1 milyar doları aştı.

Yabancı takas oranı borsada yüzde 27,85 seviyesine kadar geriledi. Yabancı yatırımcıların 2012 yılı sonlarında yüzde 67’lere kadar çıkan yabancı takas oranı 25 Mayıs itibarıyla yüzde 27,85’lik oranla tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Borsada yabancı takas oranı 2020 yılının başına kadar yüzde 60-65 aralığında bir seyir gösterirken daha sonra aşağı yönlü bir seyir başladı. Borsada yabancı çıkışları 2023 yılında da aynı hızla devam etti. TCMB'nin haftalık açıkladığı menkul kıymet istatistiklere de yansıyan bu düşüşe göre yabancı yatırımcının 5 Mayıs tarihi itibarıyla 2023 başından bu yana net 1 milyar dolarlık hisse sattığı ortaya çıktı.

Borsada yabancı oranında tarihi düşüş! 4 ayda 1 milyar dolarlık hisse sattılar!

4 HAFTADA 385 MİLYON DOLAR ÇIKTI

Yabancı yatırımcının sadece son dört haftalık dönemdeki net hisse satışı 385 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 başlarına dek dolaşımdaki hisse senetlerinin yaklaşık üçte ikisine yabancı yatırımcılar sahipken, son rakamlar ışığında yabancıların sahip olduğu hisse miktarının üçte bire düştüğü görüldü. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ülke kredi notlarını 2003-2012 döneminde yükseltmesiyle yabancı yatırımcı girişi büyük bir yükseliş ivmesi yaşamıştı. 2016 yılından sonraki dönemde ülke kredi notlarında düşüşler yaşanırken yine de yabancı takas oranı 2020 yılının ortalarına dek yatay seviyelerde gerçekleşti.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön