05 / 05 / 2024

Borsada yatırım fırsatı sürüyor mu? Yükseliş nereye kadar sürecek?

Borsada yatırım fırsatı sürüyor mu? Yükseliş nereye kadar sürecek?

Dövizden, KKM'den çözülen yatırımcının alternatif getirilerin zayıf kalması nedeniyle borsaya yönelimi devam ediyor. Peki borsada yatırım fırsatı halen sürüyor mu? Fiyat kazanç oranları cazibesini koruyor mu?



Alternatif getirilerin zayıf kalmasının borsaya yönelimi her geçen gün artırdığını belirten Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş, yüksek primlerin hisse senetlerini ilgi odağı haline getirdiğini kaydetti. Döviz Tevdihat Hesaplarında ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarında çözümle olduğunu ifade eden Aktaş, TL mevduat faizlerinde artış ve borsada yaşanan yükselişin paranın yeni adreslere yöneldiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Borsada yatırım fırsatı sürüyor

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 9’a indirmesi ve liralaşma adımlarının borsa açısından fırsat döneminin sürdüğünün göstergesi olduğunu ifade eden Aktaş, şu anda dolar bazında 259 seviyesinde bulunan BIST 100 Endeksi'nin 9 Mayıs 2013'te 509'a kadar yükselmiş olduğunu hatırlattı. Dolar bazlı zirveler baz alındığında borsanın halen alacağı yol olduğunu kaydeden Aktaş, yabancı yatırımcının ise satış yaptığını belirtti. Borsada yabancıların payının yüzde 29,57, yerlilerin payının ise yüzde 70,43 seviyesinde olduğunu dile getiren Aktaş, borsa yatırımcısının güçlü şirketlere yönelmesi ve değerleme oranları makul hisseleri tercih etmesi gerektiğini kaydetti.

Borsadaki şirketlerin değerleri artıyor

Yatırımcıların borsadaki hisselere yönelimi arttıkça şirketlerin piyasa değerinin de arttığını kaydeden Aktaş, Aralık 2021’de 163,7 milyar dolar olan borsa şirketlerinin piyasa değerinin 294,1 milyar dolar seviyesine yükseldiğine işaret etti. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerinin Nisan 2013’te en yüksek seviyesi olan 340,1 milyar dolara kadar çıktığını hatırlatan Aktaş, son günlerdeki yüksek ilgiye rağmen borsada işlem gören şirketlerin ortalama fiyat kazanç oranı 7,53 seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Aktaş, yüksek ilgiden kaynaklı bazı hisselerde ortalamanın hayli üzerinde Fiyat / Kazanç oranları oluşsa da henüz borsanın Fiyat / Kazanç ortalamasının da makul seviyede bulunduğunu ifade etti.

 

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?

'Kriptodan dayak yiyenler Borsa'ya geldi. Borsada kripto benzeri bir hareketlilik yaşanıyor'

'Kripto varlık fiyatları neden düşüyor? Borsa neden yükseliyor?'

Borsada en fazla yatırım hangi ilden? İşte en yatırımcı iller

Borsada değeri yüzde 790 ile yüzde 1872 arasında yükselen hisseler

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön