16 / 05 / 2024

Boş evlerle savaş: İstanbul'da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!

Boş evlerle savaş: İstanbul'da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!

İstanbul'da konut sorunu, emlak sektöründeki ilerlemelerle birlikte artış göstermeye devam ediyor. Bu dönemde şehirde on binlerce boş evin bulunması da yoğun tartışmalara neden oluyor. Peki, dünya kentlerinde bu sorunun nasıl yaşanıyor ve hangi tür çözümler gündeme geliyor? İşte ayrıntılar...



Boş evlerle savaş: İstanbul da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!

KÜRESEL BOYUTTA ARTAN BİR SORUN!

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin makalesine göre; son zamanlarda, özellikle Batı ülkelerinde, gelişmiş ülkelerdeki kentlerde boş evlerin, konut sorununun bir parçası olarak önemli bir tartışma konusu haline geldiği gözlemleniyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2022 yılında bu konuda hazırladığı kapsamlı bir rapor bulunuyor.

Raporda, tüm ülkelerden veri toplanamadığı için, incelemenin tüm ülkeleri kapsamadığı vurgulanıyor.

OECD'nin raporuna göre, boş ev oranı en yüksek olan ülkeler sırasıyla Malta, Japonya, Kıbrıs, Macaristan, ABD, Finlandiya, Şili, Slovenya, Slovakya, Avustralya, İrlanda ve Kanada olarak belirleniyor.

Malta, Japonya, Kıbrıs ve Macaristan'da boş evlerin toplam konut stoğu içindeki payı yüzde 12'nin üzerinde olarak görülüyor.

Boş evlerle savaş: İstanbul da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!ABD'de ise bu oran yaklaşık yüzde 11'dir ve ülkede yaklaşık 16 milyon boş konut bulunmuyor.

Öte yandan, OECD'ye göre boş konut oranının en düşük olduğu ülkeler İzlanda, İsviçre ve İngiltere'dir. Bu ülkelerde boş konut oranı yüzde 3'ün altında bulunuyor.

OECD'nin düzenlediği listede Türkiye yer almıyor.

Farklı ülkelerde, boş konut kavramına farklı tanımlar ve yaklaşımların olduğu izleniyor.

Boş konutların neden boş olduğu ise tek bir sebeple açıklanamıyor.

Bununla beraber, dünyanın çeşitli şehirlerinde yerli veya yabancı kişilerin ve şirketlerin konut piyasasına yatırım amacıyla yaklaşımları, boş evlerin oranını artıran bir eğilim oluşturduğu iddia ediliyor.

Bu alanda dünyanın farklı yerlerinde kampanya yürüten gruplar oluşmuş durumda.

Bu gruplar, Küresel Boş Evler Ağı adı altında bir çatı yapılanması oluşturuluyor.

Boş evlerle savaş: İstanbul da konut sorunu ve dünyada çığır açan çözümler!

Merkezi İngiltere olan Boş Evlerle İlgili Eylem Grubu da bunlardan birisi olarak görülüyor.

Chris Bailey, grup yöneticilerinden biri olarak BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, dünya genelinde birçok şehirde boş ev sorunu olduğunu ve bunun konut krizini derinleştirdiğini iddia ediyor.

Bailey'ye göre, emlak sektörü büyük şehirlerde hem şirketler hem de bireyler için güvenli bir yatırım aracı haline gelmiş durumda. Chris Bailey, "Emlak, dünyanın büyük kentlerinde hem şirketler hem de bireyler için çok güvenli bir yatırım aracına dönüşmüş durumda. Bu yüzden çeşitli türdeki yatırımcılar bu evleri, onların içinde oturmak için satın almak isteyenlere karşı daha yüksek fiyat teklifi verebiliyorlar.

Bu, konut satış fiyatlarını yükseltip konut bulmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, bu konutlarda oturmayacak yatırımcıların oluşturduğu rekabet nedeniyle kira fiyatları da artıyor. Farklı toplum kesimlerini barındırmayan şehirler, zenginlerin eğlence parklarına dönüşüyor. Konut krizini çözme fırsatlarını kaçırıyoruz.” diyor.

Peki, ülkeler boş ev sorununa karşı nasıl önlemler alıyor? İşte ayrıntılar...


Geri Dön