Bostanlı Deresi üzerindeki taş köprülerin yerine betonarme köprü yapılıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bostanlı Deresi üzerindeki taş köprüleri yıkıp 4 betonarme köprü yapmak istedi ancak proje fiyaskoyla sonuçlandı. 4 köprünün herbiri, inanılmaz hatalar nedeniyle durdurulurken, bölge halkı yaşadıklarına isyan etti
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da, Goncalar ile Demirköprü mahallelerini birbirine bağlamak için Bostanlı Deresi üzerindeki taş köprüleri yıkıp, yerine 100'er metre arayla yapmaya başladığı 4 betonarme köprü projesi fiyaskoyla sonuçlandı. Seçim öncesinde imar planları dikkate alınmadan plansızca yapıldığı iddia edilen 4 köprü inşaatının herbiri, inanılmaz hatalar nedeniyle durdu. Daha önce taş köprülerle derenin üzerinden geçebilen vatandaşlar yaşadıklarına isyan etti. Seçim sonrası kaderine terk edilen köprülerin ne olacağı merak konusu oldu.
Parasını halk ödüyor
Köprülerden ilki Ordu Caddesi ile Yusuf Nalkesen sokağının birleştiği yerde, ikincisi 100 metre ilerideki Demirköprü Alt Geçidi'ne bağlantı yapılması için yapılmaya başlandı. Üçüncüsü 6007 sokak girişine, dördüncüsü ise 1671 sokağa yapılıyordu.
Küprülerin inşaatında yükselme durmadı. Köprülerin ayağı 2 metreyi bulunca, evlerin giriş kapandı. Vatandaşların büyük tepkisi üzerine köprülerin inşaatı apar topar durduruldu.
2 metreyi aşan kot farkı nedeniyle yol ile bağlantılarının nasıl yapılacağı merak konusu olan köprüler, binalara teğet hale geldi. Birinci ve ikinci köprünün devam edebilmesi için önündeki binaların yıkılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, "Bu durumda ya köprüler yıkılacak ya da binalar. Köprüyü yapan İzmir Büyükşehir, binalara ruhsat veren Karşıyaka Belediyesi. İki belediye arasındaki iletişimsizliğin faturasını biz ödüyoruz. Milyonlarca lira halkın cebinden çıkıyor" dedi.
Hırsızlara davetiye
Nergiz 1671 sokaktaki köprünün binanın balkonlarına aşırı derecede yakın olması ise hırsızlara davetiye çıkardı. Köprüden balkona hırsızların çok kolay çıkabileceğini belirten daire sahipleri korku içinde.
Apartman sakinleri, "Apartmana bu kadar yakın köprü mü olur? Hırsızlar hiç zorlanmadan balkonlara tırmanabilir" dedi.
Yaşananlar fıkra gibi
Kot farkı 2 metreyi bulan köprülerin Karadeniz fıkralarını aratmadığını belirten mahalle sakinleri, "Eski köprü varken apartmanımızın önüne araçlarımızla girip çıkabiliyorduk ancak şimdi yapımına başlanan köprü nedeniyle sokağımızın tek girişi tamamen kapandı. Apartmanımızın arkasından Demirköprü altgeçidi, sağ tarafında metro istasyonu hattı, ön tarafında da dere yatağı var. Apartmanlarımızın tek araç giriş yolu köprünün bulunduğu alandı. Ancak köprü yükseltilince bu yol da kapandı" dedi.
Mahalle sakinleri, "Buradaki binalarda bir yangın çıksa ya da birinin bir ambulansa ihtiyacı olsa sokağa araçla giriş mümkün değil. Eğer köprü tamamlanırsa bu yükseklikten dolayı apartmanlarımızın giriş ve çıkışları kapanacak" diye dert yandı.
Mahallelerine araç giriş çıkışının mümkün olmadığını belirten vatandaşlar, tepkilerini şöyle sürdürdü: "Yolun bir ucu 6007 sokakta diğer ucunun ise nereye bağlanacağı belli değil. Nasıl plan proje yapılmış anlam veremiyoruz. Bu kadar yüksek köprü olur mu."
Hangisini yıkacaklar
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkan Yardımcısı Melih Özgen, Karşıyaka Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Abdullah Mertoğlu ve Demirköprü Mahalle Muhtarı İbrahim Akçe yaşananlara tepki gösterdi. Mertoğlu, "Köprünün devam ettiği yerde bir tane 5 katlı inşaat var. Peki bu köprü burada olursa ne olacak. İnşaat mı yıkılacak yoksa köprü mü iptal edilecek. Görüldüğü gibi köprü daha önce yapılmış, inşaatın ruhsatı daha sonra verilmiş. İnşaat devam ediyor. Köprünün devamı ise direk binaya saplanıyor. Köprü bu 5 katlı binanın üstünden mi gececek? Büyükşehir ile Karşıyaka belediyeleri arasında iletişimsizlik var" dedi.
Yeni Asır