15 / 05 / 2024

BRN Yatak Baza Ev Tekstili Türkiye'de mağaza açacak!

BRN Yatak Baza Ev Tekstili Türkiye'de mağaza açacak!

BRN Yatak Baza Ev Tekstili Türk pazarına da girme kararı aldı. Rusya pazarına ise İspanyol bir müşterisiyle girmeye hazırlanıyor



Türkiye’den yapılan 46 milyon dolarlık yatak ihracatının 20 milyon dolarını tek başına gerçekleştiren BRN Yatak Baza Ev Tekstili’nin kurucusu Berna İlter, Türk pazarına da girme kararı aldı. BRN’nin Kongo’dan Senegal’e, Yeni Zelanda’dan Fransa’ya 50’ye yakın ülkeye ihracatı var. Yakın zamanda bu ülkeler arasına Çin ve Rusya katılacak. Berna İlter, Rusya pazarına ise İspanyol bir müşterisiyle özel marka yaratarak girmeye hazırlanıyor.

Bugün 50’ye yakın ülkeye 20 milyon dolarlık yatak ihraç eden Berna İlter’in başarı öyküsü, kumaş ticareti yaparken Tanzanyalı bir müşterinin yatak kumaşı istemesiyle başladı. Müşterinin daha sonra yatak istemesiyle üretim yaptırmaya karar veren İlter, epey sıkıntı çekmiş. Sağlıklı şartlarda üretim yapan yer bulamamış, bazı üreticiler onu kandırmaya çalışmış. Anlaştığı bir şirket de yatak kulplarını eğri yapınca kızıp kendi şirketini kurmaya karar vermiş. Eşinin desteğiyle 800 metrekarelik bir alanda 5 makina ve 10 işçiyle yola çıkmış. Bugün, 250 işçisiyle 24 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor. Kongo’dan Senegal’e, Yeni Zelanda’dan Fransa’ya ihracat yapıyor. Yakın zamanda bu ülkeler arasına Çin ve Rusya katılacak. Rusya’ya İspanyol bir müşterisiyle özel marka yaratarak girecek. İlter, iç pazara da girme kararı aldı ve ilk mağazasını İstanbul’da açtı. Sırada Mersin, Ankara, İzmir, Malatya ve Kıbrıs var. İlter, mağazalar kadar her kesime ulaşabilmek için satış noktalarına da ağırlık verecek.

Araplar vesile oldu

Kaliteli ve rahat yatağı herkesin ulaşabileceği yerlerde satmak istediğini söyleyen Berna İlter, Türkiye’nin toplam yatak ihracatının 46 milyon dolar civarında olduğunu, bunun 20 milyon dolarlık bölümünü kendi şirketlerinin yaptığını belirtti.

Yıllık 600 bin civarında yatak üretim kapasiteleri, 1 milyona yakın da yatak kılıfı üretim kapasiteleri bulunduğunu, baza ve yatak başı da ürettiklerini kaydeden İlter, iç pazara girme kararında Ortadoğu’daki müşterilerinin etkili olduğunu anlattı.

Berna İlter, “Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da büyük bir Türkiye hayranlığı var. Diziler çok popüler. Türkiye’ye geldiklerinde veya dizilerde ürünümüzü görmeyince sebebini sormaya başladılar. Bu sorular yoğunlaşınca iç pazarda da markamızla yer almamız gerektiğine karar verdik” değerlendirmesini yaptı. En fazla ihracatı Avrupa’ya yaptıklarını, İngiltere’de çok iyi bilinen bir marka olduklarını sözlerine ekleyen İlter, orta ve üst segmentteki yataklarıyla Türk tüketicisine de hijyenik koşullarda üretilmiş yataklarıyla hizmet vermek istediklerini dile getirdi.

BERNA İlter, yurtdışındaki faaliyetleri ve Türkiye’deki markalaşma çalışmaları dışında yeni projelere imza atacaklarını anlattı. Üretim ortamına büyük önem verdiğini kaydeden İlter, yakın zamanda gıda şirketlerinin aldığı hijyen belgesini alacaklarını belirterek, “Kişiye özel bir tasarım markası da oluşturacağız. Tamamen organik ürünler kullanacağız” dedi.

AVRUPA’NIN EN BAŞARILI 10 GİRİŞİMCİSİNDEN BİRİ

BRN Yatak Baza Ev Tekstili ve BRN Uluslararası Danışmanlık ve Dış Ticaret’in kurucusu Berna İlter, birçok firmaya uluslararası pazarlama ve dış ticaret danışmanlığı yapmış. Bu süreçte Tanzanya, Kenya, Nijerya ve Nijer gibi pazarlarda Türk ürünlerini tanıtmış. Tanzanya’ya mobilya, Nijerya’ya çelik kapı satmış.

Yatak üretimine eşi Mustafa İlter ile 2006 yılında başlayan İlter, geçen yıl Avrupa İş Ödülleri’nde (European Business Awards) ‘Yenilikçilik, Inovasyon ve En İyi Uygulamada’ 15 bin firma arasından finale kalarak Avrupa’nın en başarılı 10 girişimcisi arasına girdi ve ‘Ruban D’Honneur 2011’ nişanına layık görüldü.

Berna İlter, “Visco yataklar pahalıdır ama biz daha ulaşılabilir hale getirdik. Normalde 1.200-2.000 lira arasında olan bu yataklarda kampanya yaptık. 350 lira fiyat koyduk, 3 bin yatağımız hemen tükendi. Biz kaliteli ve rahat yatağa herkesin ulaşmasını istiyoruz. Yatak fiyatlarımız 350 liradan başlıyor, 4 bin 500 liraya kadar çıkıyor. En fazla 700-800 ile 1.200-1.300 lira aralığındaki yataklarımız satılıyor.”

NECLA DALAN/Vatan


Geri Dön