02 / 05 / 2024

'Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok'!

'Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok'!

Mesa Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, emlak sektörüne ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. İşte gayrimenkule ilişkin son gelişmeler...



Konutta arz talep dengesizliği fiyatları arttırırken vatandaşlar piyasanın seyrini merak ediyor. Bu nedenle son günlerde Türkiye'nin en önemli gündem maddesi emlak oldu. Emlak sektörüne ilişkin merak edilenleri Mesa Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yanıtladı.

Sabah'ın haberine göre, yarı yüzyılı deviren Türkiye'nin öncü firmalarından Mesa, yeni dönemde holdingi hem inşaat hem de tarım ve sanayi sektöründe büyütmeye devam edecek. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 2023 yılını değerlendirip, 2024 hedeflerine ilişkin detayları paylaştı. 

Konut satışlarının faiz artışından etkilendiğini ifade eden Boysanoğlu, "Dönüşüm gerçekten yapılırsa İstanbul'un konut ihtiyacı karşılanır" diye ifade ediyor.  Mesa Holding'in 9 konut projesi devam ediyor…

  Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok !

2023 SEKTÖR AÇISINDAN NASIL GEÇTİ?

Sektörün önce Kovid 19'la bir sıkıntı çektiğini belirten Boysanoğlu, o dönemde alınan kısıtlamaların inşaatları yavaşlattığını söyledi. 

Bu sürede yatandaşın yapı tercihlerinin de değiştiğini anlatan Boysanoğlu, "Bahçeli ve balkonlu evler istenince inşaat firmaları da bu yapılara yöneldi. Biz pandemi öncesinde strateji değiştirip daha farklı projelere yöneldiğimiz için süreçten fazla etkilenmedik" dedi.

Virüs ile sektörde duraksama olsa da ardından yeniden satışların canlandığını anlatan Boysanoğlu, "Yeni fiyatlamalar oluştu. Bu süreç seçime kadar devam etti. Fakat seçimin ardından faizlerdeki yükseliş ihtiyaç sahiplerinin konut almasını zorlaştırdı. Bankalar da kredi vermekte isteksiz olunca satış eğrisi aşağı doğru döndü" diye ifade etti. Boysanoğlu, "İkinci el konut alacaklar da mevcut evlerini satsalar dahi bankalardan kredi alamadıkları için o alanda da satışlar aşağı yönlü…" diye belirtti.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN KONUT ALMA ŞANSI YOK

Yıl sonunda satış rakamı nerede tamamlanır? sorusuna yanıt veren Boysanoğlu, "1 milyon konut satıldığını varsayarsak genelde yüzde 35'i sıfır el konutlar olurdu. Bu yüzde 25'lere düştü. Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok" şeklinde konuştu.

  Bu kredi faizleriyle ihtiyaç sahiplerinin konut alma şansı yok !

FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Fiyatlar konusunda yalnızca inşaat firmalarına yüklenildiğini kaydeden Erhan Boysanoğlu "Kimse arsayı sorgulamıyor. İstanbul'da arsanın konut maliyeti içindeki payı yüzde 50. Aldığınız malzeme inşaat sürerken yüzde 20-30 zamlanırsa, arsa sahibine de o oranda zam yapıyorsunuz. Fiyatlar daha da yükseliyor. Esas sorun arsa maliyeti. Avrupa'da şehir merkezlerinde arsanın konuttaki payı yüzde 25'i geçmez" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTANBUL'UN KONUT İHTİYACINI KARŞILAR

"Kentsel Dönüşüm Yasası ile süreç hızlanır mı?" sorusuna yanıt veren Erhan Boysanoğlu, "Yasa kentsel dönüşümü hızlandıracaktır. Ancak tabii birçok konu var çözülmesi gereken… Bu işi nerede yapacaksınız? 1980 yılı öncesinde evlerin yapıldığı bölgelerde olacaksa ve orada müteahhidin de o projelere ilgi göstermesi isteniyorsa yoğunluğun iki katına çıkması gerek" diye ifade ederek "Peki orada altyapı bunu kaldırır mı? Depremden zarar alabilecek bölgelerde bir an evvel dönüşüm yapılmalı…" diye kaydetti.

İstanbul'da 4-4.5 milyon civarında dönüşüm yapılacak konut olduğunu söyleyen Erhan Boysanoğlu, "Bir de şehirde özellikle konuta ihtiyacı olan kesimde tersine göç var. Nüfus düşüyor. Bu şartlarda, 150 bin yeni konut satışıyla İstanbul'u tatmin edebilirsiniz. Devletin desteği ile dönüşüm gerçekten yapılırsa İstanbul'un konut ihtiyacı karşılanır. Hiçbir müteahhidin yeni konut yapma ihtiyacı kalmaz" dedi.

Kentsel dönüşüm kira desteği 10 bin lira olacak mı? Evini dönüştürecekler şimdi bakın!

Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! İhtiyaç sebebiyle tahliyede bunlara dikkat! 


Geri Dön